Nexø-forskeren på sin Triumph Sprint RS fra 2004. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller

Andersen Nexø-kender runder skarpt hjørne

FØDSELSDAG

Henrik Yde er en af vores fremmeste kendere af Martin Andersens Nexøs forfatterskab, og sidste år modtog han da også den ærefulde Georg Brandes-pris for den 2,228 kilo tunge bog “Nexø – Martin Andersen Nexøs liv og værk”, som er på 417 sider.

Prisen uddeles af Litteraturkritikernes Lav, og med hæderen fulgte 75.000 kroner.

I begrundelsen for, at prisen gik til ham, kunne man læse, at “Henrik Yde har skrevet en både kærlig og kritisk, intens og engageret biografi om forfatteren Martin Andersen Nexø. En af fædrene til den socialistiske realisme, den tilflyttede bornholmer og siden kommunistiske verdensborger som med storværkerne “Pelle Erobreren” (1906-1910) og “Ditte Menneskebarn” (1917-21) selv erobrede den læsende verden”.

Søndag den 16. august fylder forfatteren – altså Yde – 70 år, og han kan se tilbage på et liv, hvor bøgerne har fyldt meget, ikke mindst den bornholmske forfatter, men også andre, og der blev lagt spor ud, som strakte langt ind i hans eget liv, da han i 1991 skrev doktordisputats om “Det grundtvigske i Martin Andersen Nexøs liv”.

Lindhardt og Ringhofs redaktionschef på skønlitteratur, Sune de Souza Schmidt-Madsen, har da også på et tidspunkt i nærværende avis betegnet Henrik Yde som “the man”, når det kommer til Martin Andersen Nexø (MAN), fordi han har beskæftiget sig med hans forfatterskab igennem så mange år.

Hans indgående kendskab til forfatterskabet betød også, at han kunne skrive den prisbelønnede bog i en forrygende hast af tre sider om dagen, hvilket er umanerlig hurtigt, når vi taler om en bog af historisk tilsnit, som også skal være faktuelt korrekt.

Yde har på et tidspunkt oplyst til Bornholms Tidende, at han en sensommer var 14 dage på Svanekegården for at arbejde på bogen og tilføjede:

– Det var rigtig hyggeligt. Og jeg fik faktisk flere kulturinput der, end jeg ofte får her i København, fordi de var så let tilgængelige. Jeg var til arrangementer med både Neil Young Jam, jazzmusik og Peter Poulsen.

1995-2013 udgav han Martin Andersen Nexøs hovedværker i tekstkritiske, kommenterede udgaver for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Siden 2010 var han ansat ved Grundtvig Centeret, Aarhus Universitet, hvor han medvirkede til udgivelsen af en tekstkritisk og kommenteret digital udgave af Grundtvigs værker, og for sin Nexø-forskning modtog Yde i 2013 en ekstraordinær pris fra Martin Andersen Nexø Fonden.

Bornholm er han da også relativt ofte på og har blandt andet holdt foredrag på Folkemødet, som han gerne anduver på sin Triumph Sprint RS fra 2004.

Fødselsdagen markerer han lørdag med familie og nære venner – og arbejdet?

Det bliver han næppe nogen sinde helt færdig med.

– Jeg arbejder lige nu på at udgive Grundtvigs skrifter om folkehøjskolen, siger han til Bornholms Tidende.

– Hans højskoleskrifter fra 1830’erne og 40’erne er de mest berømte bidrag, vi har til den internationale skoleteori og den teoretiske pædagogik, men der er ikke ret mange, der har læst dem. De er svære at læse, fordi de er meget polemiske. Så nu har jeg tænkt mig at udgive dem på en måde, så de bliver mere tilgængelige med passende noter og indledninger, moderniseret retskrivning og så videre. Men jeg arbejder jo også løbende med Nexø.

Allerede om godt en måneds tid er Henrik Yde igen tilbage på Bornholm. Torsdag den 17. september er han således inviteret af Martin Andersen Nexøs Mindestuer til at komme og holde foredrag.