Det gode vejr har gjort det muligt at høste hver dag i denne uge. Foto: Berit Hvassum

‘Når højtrykket er så stabilt som nu, giver det en bedre høst’

Klokken er lidt over ti om formiddagen, og varmen brager allerede ind over de høstklare marker, da Peter Brandt Koefoed sætter sig op i sin grønne Claas Lexicon 760-mejetærsker. Koncentreret begynder han at køre ned gennem bygmarken, og støvet fra jorden danser i den milde brise, mens maskinen æder sig gennem kornene.
Lige for tiden er det høstvejr hver dag. Peter Brandt Koefoed kan derfor være ude på markerne fra klokken 10 til 22.

LANDBRUG

Klokken er lidt over ti om formiddagen, og varmen brager allerede ind over de høstklare marker, da Peter Brandt Koefoed sætter sig op i sin grønne Claas Lexicon 760-mejetærsker. Koncentreret begynder han at køre ned gennem bygmarken, og støvet fra jorden danser i den milde brise, mens maskinen æder sig gennem kornene.

Lige for tiden er det høstvejr hver dag. Peter Brandt Koefoed kan derfor være ude på markerne fra klokken 10 til 22.

– Det har været en nem høst indtil videre, og vi høster nok helt indtil næste uge, hvis teknikken og vejret altså holder, siger han.

Jeg har fået lov til at sidde med i mejetærskeren. Sveden sniger sig ned ad min pande, og jeg tænker, at jeg mest af alt håber, at det exceptionelt varme vejr snart aftager.

Jeg spørger Peter Brandt Koefoed, hvorfor vejret er så vigtigt, og hvorfor hedebølgen er god for høsten.

– Når højtrykket er så stabilt som nu, bliver marken tør, og det giver en bedre høst, svarer han.

Han peger på en skærm, hvor luftfugtigheden i bygget bliver vist. I dag ligger den på 17,6 procent. Optimalt skal luftfugtigheden ligge på 15.

– Jeg kunne have ventet et par timer, før jeg begyndte at høste, men skidt pyt.

Det har været en “fantastisk høst” for Peter Brandt Koefoed. Foto: Berit Hvassum

Femte generation

Peter Brandt Koefoed er femte generation på Langemyregaard i Aakirkeby, og han har drevet gården i 30 år. Han har oplevet gode, mindre gode og dårlige høstsæsoner, og i år er han godt tilfreds med høsten. Frøgræsset har skuffet en smule, og der er lidt mindre byg og raps i forhold til sidste år, noget, der ifølge Peter Brandt Koefoed nok skyldes kulde i efteråret.

– Men overordnet er jeg godt tilfreds, og forhåbentlig bliver udbyttet godt, fortæller han.

En livsstil

Det er en kæmpe mark vi kører på i dag, og Peter fortæller mig, at han har en del flere marker. Med ham på marken er hans praktikant Clemenns, der kører ved siden af Peter i en Claas Axion 930, der opsamler kornene.

Peter står op klokken 6 om morgen, og nogle dage ligger han først i sin seng igen klokken et om natten. I høsten tilbringer han 12 timer om dagen i mejetærskeren, men for ham føles det ikke som at gå på arbejde.

– Det her er min livsstil. Det er meget livsbekræftende at skabe noget, og derefter få lov til at se det gro stort – og så er det endda mit levebrød, som jeg ser gro.

Jeg tænker, at den udtalelse er god at slutte mit besøg af på. Inden jeg stiger ud af mejetærskeren, bemærker jeg, at jeg har kradset mig flere steder på knæet under min tur igennem nogle buske for at nå frem til marken.

– Du skal jo også kunne mærke, at du har været på landet, siger Peter, inden han lukker døren til mejetærskeren.