Foto: Berit Hvassum

Klimaministeren: På mine sorteste dage forstår jeg frygten for klimaforandringer

– Jeg er ikke klar til at give op, vil jeg sige. Det er da klart, at han har ret så langt, at der er mange meget, meget nedslående tendenser, når man ser på, hvad videnskaben jo hele tiden gør os klogere på, at der faktisk sker, og klimaforandringerne er her allerede nu.

– Og så kan man jo godt blive deprimeret, siger klimaministeren.

KLIMA

Dan Jørgensen, den kendte amerikanske forfatter Jonathan Franzen har for nylig skrevet et klimaessay i tidsskriftet The New Yorker, som hedder “What If We Stopped Pretending?”. Han udtrykte, at han mener de seneste tredive års kamp mod klimaforandringerne er endt i et totalt nederlag, og at vi i stedet for at stikke os selv blår i øjnene må acceptere den realitet og bruge energien på at redde det, der stadig kan reddes. Hvad siger du til det?

– Jeg er ikke klar til at give op, vil jeg sige. Det er da klart, at han har ret så langt, at der er mange meget, meget nedslående tendenser, når man ser på, hvad videnskaben jo hele tiden gør os klogere på, at der faktisk sker, og klimaforandringerne er her allerede nu. Og så kan man jo godt blive deprimeret, siger klimaministeren.

 

Bornholms Tidende har besøgt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og minister Dan Jørgensen (S) i København til en snak om blandt andet det store projekt med en havvindmøllepark ved Bornholm.

Du kan læse flere artikler her på tidende.dk.

 

– Men jeg er jo valgt til at prøve på at gøre noget ved det, og hvis jeg gav op og sagde, vi kan ikke gøre noget ved klimaforandringerne alligevel, så vi må bare bygge nogle dæmninger og nogle diger, så er det næppe den rigtige måde at gå til det på. Jeg synes, at så længe, der er en chance for, at vi faktisk kan forhindre de her katastrofer, så skal vi gøre det.

– Det er da klart, at i værste fald har han ret, så er det for sent. Men jeg vil nu sige, at så længe, der er en chance for, at det ikke er for sent, og at vi faktisk kan gøre noget, så skal vi kæmpe for den chance, og jeg må sige, at hvis man ser på, hvad vi for eksempel i Danmark er lykkedes med … havde man for 15 år siden sagt, at vi i Danmark på et tidspunkt ville sige 70 procents reduktion i 2030, så havde man rystet på hovedet, det var helt urealistisk. Og i EU sidder vi nu og diskuterer, om vi skal hæve EU’s ambitionsniveau fra en reduktion på 40 procent, som vi helt sikkert når. De 40 procent var der mange, der ikke troede, kunne lade sig gøre, men vi ved, at vi kommer til at nå det, selv hvis vi ikke foretager os mere i EU.

– Vi skal jo gerne foretage os mere end det, men der er altså mange ting, der går i den rigtige retning. Jeg vil sige på bundlinjen, at ja, på mine sorteste dage, hvor jeg virkelig dykker ned i de videnskabelige rapporter, så kan jeg sagtens forstå frygten, men alle faresignalerne er jo også grunden til, at vi gør noget. Og omvendt må jeg sige, at jeg bruger mine dage på at prøve på at finde løsninger, og der bliver jeg altså også tit positivt overrasket. Over hvad der bliver udviklet af nye teknologier og hvor stor viljen egentlig er til at gøre noget.

– Nu har Lea (Wermelin, miljøminister, red.) og jeg lige lavet en affaldsplan, det har været forsøgt i 19 år, og det er meget betændt, for der er mange store interesser i det, både ude i kommunerne og man skal bede borgerne om at gøre mere, men det er altså lykkedes.