Svend Auken kommer cyklende på Dan Jørgensens kontor. Foto: Berit Hvassum

‘Jeg vidste noget om klima før jeg vidste noget om politik’

Man fornemmer, at rollen som klima-, energi- og forsyningsminister er som skræddersyet til Dan Jørgensen:

– For mig har det været en personlig rejse, for jeg gik ind i politik på grund af det grønne, og på grund af Svend Auken, som hænger der (han peger op på væggen, hvor den tidligere markante miljøminister er i glas og ramme, red.), og som tog mig under vingerne, siger han.

KLIMA

Man fornemmer, at rollen som klima-, energi- og forsyningsminister er som skræddersyet til Dan Jørgensen:

– For mig har det været en personlig rejse, for jeg gik ind i politik på grund af det grønne, og på grund af Svend Auken, som hænger der (han peger op på væggen, hvor den tidligere markante miljøminister er i glas og ramme, red.), og som tog mig under vingerne, siger han.

– Jeg løb rundt og kiggede på fugle i mine korte bukser, da jeg var knægt, og det er det grønne, der altid har motiveret mig. Jeg vidste noget om klima, før jeg vidste noget om politik, men de første mange, mange, mange år, jeg var interesseret i det, var der bare ikke særlig mange andre, der var interesseret i det. Der måtte man bare tage sig til hovedet og sige: Hvornår sker der noget!

 

Bornholms Tidende har besøgt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og minister Dan Jørgensen (S) i København til en snak om blandt andet det store projekt med en havvindmøllepark ved Bornholm.

Du kan læse flere artikler her på tidende.dk.

 

Bjørn Lomborg, som har beskæftiget sig meget med klimaproblematikken, har skrevet en ny bog, hvor han igen fremfører det her argument med, at vi kan bruge pengene meget mere fornuftigt end til den udgiftstunge grønne omstilling, er der en pointe i det? Glem det og brug pengene på at bygge nogle diger.

– Nej. Bjørn Lomborg var min underviser på universitet, så jeg har et ret godt kendskab til ham gennem mange år. Han startede med at sige, at der slet ikke er noget problem. Det kan han så ikke rigtig løbe fra længere, så nu siger han, at vi gør det alt for dyrt og forkert og det ene og det andet. Jeg må sige, at jeg synes, at der for det første heldigvis er langt flere forskere, der er uenige og siger, det faktisk godt kan betale sig at gøre noget, for det andet synes jeg bare, man kan kigge ud af vinduet, hvis man er dansker. Er Danmark blevet et meget dårligt, fattigt samfund af, at vi er godt i gang med en grøn omstilling her i landet og verdensførende på området? Nej, tvært imod. Tror man, at Bornholm bliver et dårligere sted at bo, fordi det nu bliver en energiø? Nej, det bliver nok et temmelig meget bedre sted at bo. Så jeg må sige, at jeg ikke rigtig forstår den der tilgang til det, og så må man først og fremmest bare sige, at den type argumenter har haft den effekt, at det har legitimeret dem, der har villet forsinke processen gennem rigtig mange år. Der var en dokumentarudsendelse på DR forleden, som fortalte om det.

Ja, i den forbindelse vil jeg spørge dig, om dit ministerium har en forpligtelse til at rydde ud i debatten og få fakta frem, for det fremgik jo blandt andet i dokumentaren, at olieindustrien allerede i starten af firserne lavede deres egne undersøgelser og var fuldstændig klar på problematikken om drivhuseffekten, som den internt advarede om. Men da James Hansen fra Nasa i 1988 fremlagde sin forskning, vendte industrien rundt på en tallerken og benægtede, at der var nogen problemer, vidste du det?

– Ja, det vidste jeg desværre godt. Jeg har jo også være udsat for den lobbyisme, lige siden jeg begyndte i politik i Europa-Parlamentet i 2004. Og må man sige, at der er sket store skader, for der er ingen tvivl om, at store dele af industrien, specielt olieindustrien i USA, har haft held med at forhindre de rigtige handlinger.

Kunne du tale med din justitsministerkollega om at gøre det strafbart at vildlede befolkningen på den måde?

– Mhhh. Jeg tror, man må sige, at i forhold til den videnskabelige debat er det ikke så godt at lovgive om, hvad folk må sige, det må være det stærkeste argument, der vinder. Når olieindustrien har vundet, specielt i USA, handler det nok om noget lidt andet, nemlig at der er penge i politik.

Men gør Klimaministeriet nok for at formidle det, man måske med en vis ret kan kalde fakta?

– Ja, vi skal selvfølgelig videreformidle fakta, det er klart. Omvendt er det også klart, at det også er forskningsmiljøerne og vores dygtige universiteter og forskningsinstanser, der skal stå i spidsen. Jeg vil personligt også meget gerne bidrage selv. Jeg har lige lavet tre internationale podcast, som man kan finde på ministeriets hjemmeside,og hvor jeg taler med John Kerry og Nicholas Stern og Jeffrey Sachs for at prøve at være med til at sprede noget viden om det her.

Og man skal nok også passe på med ministerielt udpegede sandheder?

– Det er nemlig det, siger Dan Jørgensen.