Kunstrunden

Kunstrunden er i gang: ‘Folk er meget nysgerrige’

Den årlige kunstfestival Kunstrunden, bliver holdt denne weekend. Runden, der er en festival med billedkunst, kunsthåndværk, kunstudstillinger, keramik, glaskunst og meget mere varer tre dage og ligger som regel hvert år i Kristi himmelfartsferien. På grund af covid-19 blev årets Kunstrunde dog udsat her til august.

I år har 78 kunstnere valgt at åbne dørene og invitere turister og kunstinteresserede til at kigge ind i øens atalierer og værksteder. Kunstnerparret Si’Ja der har til huse i Svaneke er blandt de kunstnere. Trædrejerne Sisse Olsen og Jani Keto byder denne weekend interesserede til et kig ind i værkstedet, hvor de laver trækunst i form af vaser, lamper, smykker som bliver drejet på det lille værksted to drejebænke. Materialet værkerne er lavet af et primært genbrugstræ fra skateboards, som Si’Ja får fra en københavnsk skateboardbutik, der sponsorerer professionelle skatere. Når skateboardene går i stykker samler butikken stumperne, som Sissel Olsen og Jani Keto så opkøber. Det lyder måske omstændeligt, men der er simpelthen ikke nok skatere på Bornholm til at Si’Ja kan få leveret nok genbrugstræ til at lave deres kreationer. Brædderne bliver lagt sammen i lag og presset til laminat i blokke, og det er de blokke, som kunstnerne udformer til vaser og smykker på drejebænken. Parret har arbejdet seriøst med kunsten i snart halvandet år, og det er første gang Si’Ja deltager i kunstrunden, forklarer Sisse Olsen, da avisens udsendte journalist og fotograf var forbi værkstedet lørdag.

Si’Ja laver kunsthåndværk i drejet træ. Værkerne er skabt af blokke af laminat, der består af pressede rester af ødelagte skateboards. Si’Ja blandt nogle af de eneste i verden, der laver kunst på den måde. Foto: Klaus Holsting

– Det er rigtig sjovt at have åbent her. Fredag, da Kunstrunden åbnede, havde vi mange besøgende. Omkring 15-20 stykker kom forbi, siger hun.

– Det er både bornholmere og turister, vi har haft her. Folk er meget nysgerrige, siger Sisse Olsen.

– For os er det også interessant at få noget feedback på, hvad vi laver her. At høre, hvad folk synes om ideen med at lave de her ting af genbrugstræ. Der er kun to, der gør det her med at lave vaser af brugte og ødelagte skateboards i hele verden. Den ene er en kunstner i San Diego i USA. Den anden er os her, siger Jani Keto.

– Det lader til, at de gæster, vi har haft forbi hos os, synes ,at det er fedt, og godt kan se ideen med at lave det af genbrugsmaterialer, siger han.

Helle Hutchinson har mere end 50 års erfaring med keramik og billedkunst. Hun ville gerne have åbnet sit værksted for besøgende under kunstrunden, men måtte aflyse på grund af rygsmerter. Hendes værker kan i disse dage nyde på Grønbechsgård i Hasle. Foto: Klaus Holsting

Skulle have haft åbent i værksted

En anden kunstner, der er med i årets Kunstrunde er billedkunstner og keramiker Helle Hutchinson, der også bor i Svaneke. Selvom hun efter eget udsavn er en gammel rotte i faget, og må siges at være et etableret kunstnernavn på øen, så er i år første gang hun skulle have deltaget Kunstrunden. Planen var, at hun ligesom Si’Ja skulle have åbnet sit værksted for interesserede, men er desværre blevet ramt af rygproblemer, og har derfor måttet aflyse den del af det. Til gengæld kan man nyde hendes værker på Grønbechsgård som en del af Arts & Craft Association Bornholm’s udstilling.

– Jeg har før gjort det, at jeg har holdt demo’er ude i haven, hvor jeg viser, hvordan man brænder keramikken og sådan noget. Det er altid meget populært. Men det kan jeg altså ikke i år. Jeg skal til at sætte et skilt op ude foran, hvor der står at man kan se mine ting på Grønbechsgård, forklarer Helle Hutchinson, da avisen kiggede forbi.

– Jeg skal bare lige have pakket alt det her og sendt det afsted, men det er lidt hårdt, når man har dårlig ryg. Hvis I vil se noget af det, jeg har med på Kunstrunden kan I gå over på Svanekegården. Der er alle kunstnerne i Runden udstillet, siger hun.

I år havde 78 bornholmske kunstnere valgt at deltage i Kunstrunden. Eksempler på værker fra hver kunstner kan ses på Svanekegården, hvor hver kunstner udstiller udvalgte værker. Foto: Klaus Holsting

Heldigt at Kunstrunden blev udsat

På Svanekegården kan man se eksempler på samtlige 78 kunstrunde-deltageres værker. Her er samlet billedkunst, glas, keramik og træarbejder under ét tag, så kunstinteressede her kan få en idé om, hvilke kunstnere de har lyst til at besøge.

Én af de kunstinteressede som var at finde på udstillingen er Susanne fra Tyskland. Hun er på Bornholm på ferie med sine familie, og er glad for, at Kunstrunden i år var blevet rykket.

– Vi er kommet på Bornholm før, og kendte godt til Kunstrunden, men det plejer altid at blive afholdt i foråret, og der er vi her ikke, siger hun.

– Vi holder sommerferie nu, og vidste faktisk ikke at Kunstrunden var blevet rykket, men vi så det i Denne Uges Bornholm, og blev ret glade. Jeg er ret interesseret i keramik, så jeg synes, vi er heldige, at det lige passede med, at vi var her, siger den kunstinteresserede turist.

I 2019 deltog 83 kunstnere på Kunstrunden. Samlet gav det 14.000 besøgende, og der blev solgt kunst og kunsthåndværk for næsten 700.000 kroner, mens at kunstfestivallen havde en positiv påvirkning af den bornholmske økonomi på cirka 350.000 kroner i form af transport, overnatninger og andet forbrug. Det viser tal fra Destination Bornholm, som er med til at arrangere Kunstrunden sammen med repræsentanter for øens kunst- og kulturliv.