Michael Pelle og kolleger fra kommunens Ejendomsservice har i denne uge flyttet for Børnehuset Nordstjernen, som i det kommende halve år har adresse på den tidligere Østre Skole. Foto: Jacob Jepsen

Udvidelse af børnehave er et millionprojekt

RØNNE

– Vi pakker, og Ejendomsservice flytter, og børnene er udenfor på legepladsen i det gode vejr.

Børnehuset Nordstjernens pædagogiske leder, Annette Nielsen, ser torsdag formiddag faktisk ikke spor stresset ud. Det kunne situationen måske ellers give anledning til, for børnehuset på Thorkildsvej i Rønne skal ryddes. På mandag møder børn og personale ind i den tidligere skolefritidsordning Vildanden på Østre Skole, som i det næste halve år skal være børnehus.

Håndværkerne gør samtidig klar til at rykke ind i Nordstjernen, som bliver udvidet og ombygget for et større millionbeløb, hvilket gør børnehuset i det store boligområde Nordparken i Rønne klar til et huse endnu flere børn. Børnehuset (som tidligere hed Gartnervangens Børnehave) har i dag en børnehavegruppe (26 børn) og en vuggestuegruppe (11 børn), men vil fremover kunne have yderligere en børnehavegruppe.

Pasningstilbuddet bliver desuden opgraderet til også at omfatte madordning med køkkenfaciliteter, som gør det muligt at lave mad til børnene.

Annette Nielsen har det underligt med at rydde lokalerne, men glæder sig til at flytte ind i en ny institution til foråret. Foto: Jacob Jepsen

Godt otte millioner

Håndværkerudgifterne løbet op i over godt otte millioner kroner, oplyser Ebbe Frank, forretningsfører i boligorganisationen Bo42, som ejer børnehuset. Det er en afdeling (13) i Bo42.

– Vi har valgt at bygge nu, hvor der er skolestart, og der er et lille fald i efterspørgslen på institutionspladser. Vi ville gerne være startet før sommerferien, men der røg vi ind i coronaen, siger Ebbe Frank.

Baggrunden for byggeriet er en kommunal analyse, som viser et behov for flere institutionspladser i Rønne, kombineret med, at kommunen gerne vil tiltrække tilflyttere og især børnefamilier.

– Da vi hørte om det, valgte vi at byde ind, siger Ebbe Frank.

Forretningsføreren forklarer, at boligorganisationen ikke selv må drive daginstitution, men man må gerne bygge en i forbindelse med et boligområde og stille de fysiske rammer til rådighed for kommunen, som så lejer sig ind, driver institutionen og betaler de faktiske udgifter.

– Vi må ikke tjene noget på det. Men det er vigtigt for os, at der er en børnepasningsmulighed i et af vores største boligområder, siger Ebbe Frank.

Bo42 har således givet et tilskud på 500.000 kroner til projektet for at understøtte, at der er en institution i området.

Børnene bliver genhuset på Østre Skole, mens Nordstjernen bygges om. Foto: Jacob Jepsen

Børnehus fra 1967

Børnehusprojektet er tegnet af Steenbergs Tegnestue. Arbejdet er udbudt i fagentrepriser for, at flere små virksomheder har kunnet byde ind. Flere bornholmske virksomheder vil i de kommende måneder være involveret i byggeriet.

Børnehuset er fra 1967, da Rønne Kommune byggede fire identiske institutioner: Morbærstien, Trinbrættet (børnehave og vuggestue) og Gartnervangen (Nordstjernen).

– Vi gør, hvad vi kan for at fremtidssikre institutionen, som jo er over 50 år. Det bliver samtidig et byggeri med mange spændende detaljer, siger Ebbe Frank, der fortæller, at institutionen kommer til at fremstå med et helt nyt udtryk.

Det meste af børnehuset får den træbeklædning, som boligselskabet også har brugt til de nye ungdomsboliger i Rønne.

Forretningsføreren håber, at erfaringerne fra det nye børnehusbyggeri kan bruges til at bygge endnu en daginstitution i Rønne:

– Vi håber, at kommunen kan se fordelene i at bygge en institution på sportspladsen ved Østre Skole, hvor vi har lagt billet ind på at bygge et spændende boligbyggeri, siger Ebbe Frank.