Smil og hans malerier fotograferet på Svaneke Bodega. Foto: Jens-Erik Larsen

Smil er død

Den kendte Svaneke-kunstner Emil Malmgren-Hansen – af de fleste bedst kendt som Smil – er død.

Smil var en stor personlighed i Svaneke, hvor han i årene 1959 til 1982 drev gartneri med blomster- og frugtforretning på torvet. Han var desuden kendt for sine malerier, som hænger i mange bornholmske hjem.

Derudover er hans historier og genfortællinger af folkesagn om de underjordiske legendariske.

Uddannet gartner

Emil Malmgren-Hansen blev uddannet gartner og var i øvrigt søn af Bornholms første kvindelige gartner, Karen Godtherdine Hansen. Hans far var tømrermester Christian Eliam Hansen.

Emil Malmgren-Hansen tog efter endt skolegang i Svaneke anlægsgartneruddannelsen i Nykøbing Falster og København i årene 1939 til 1943.

Han havde herefter – i en tid med høj arbejdsløshed – skiftende arbejdspladser og var blandt andet tørvebisse, maskinarbejder, portrættegner og gartner på Søndermarkens Krematorium på Frederiksberg. Sidstnævnte i en længere periode fra 1948 til 1958, hvorefter han vendte hjem til Svaneke, hvor han startede egen virksomhed.

Her var han i en årrække formand for Svaneke Handelsstand og bestyrelsesmedlem i Svaneke Turistforening. Han var også i 40 år amatørskuespiller, instruktør og teatermaler.

Smil døde onsdag. Han blev 96 år og efterlader sig børn, børnebørn og oldebørn.