Regionsrådsmedlem Leila Lindén (S). Foto: Jens-Erik Larsen

‘Folk har lyttet’

– Jeg tror aldrig i mit liv, jeg har set så mange mennesker på Bornholm som denne sommer. Og jeg var også på Christiansø et par dage og har heller aldrig der set tre-fire fulde både komme ind hele tiden. Der har været mange mennesker, men jeg synes faktisk, at vi danskere har været gode til at opføre os disciplineret. Selvfølgelig har jeg godt kunnet se, især i Gudhjem og Svaneke, at der var rigtig mange mennesker. Men alligevel skiller Bornholm sig bestemt ikke ud i forhold til at have flere smittede, siger regionsrådsmedlem Leila Lindén (S).

Coronavirus

Interview med regionsrådsmedlem Leila Lindén (S) om sommerens corona-dvale på Bornholm:

Jeg kan huske, at jeg tilbage i maj snakkede med dig om, at turistsæsonen stod for døren. På forhånd sagde du, at du “ikke var panisk” men på rygmarven havde en skræk for, hvad der ville ske, når de mange turister ankom. Er du overrasket over, hvor godt det er forløbet med at undgå smittespredning i højsommeren?

– Jeg tror aldrig i mit liv, jeg har set så mange mennesker på Bornholm som denne sommer. Og jeg var også på Christiansø et par dage og har heller aldrig der set tre-fire fulde både komme ind hele tiden. Der har været mange mennesker, men jeg synes faktisk, at vi danskere har været gode til at opføre os disciplineret. Selvfølgelig har jeg godt kunnet se, især i Gudhjem og Svaneke, at der var rigtig mange mennesker. Men alligevel skiller Bornholm sig bestemt ikke ud i forhold til at have flere smittede, siger regionsrådsmedlem Leila Lindén (S).

Nej, bestemt ikke. I hele juli var der ét bekræftet smittetilfælde på Bornholm. Hvordan tror du, vi på Bornholm er lykkedes med at undgå smittespredning?

– Det skyldes blandt andet restauranterne. Jeg har selv været ude til frokost flere steder, og man holder afstandskravene og krav til håndvask og håndsprit. Blandt andet var jeg i Ekkodalshuset på en regnvejrsdag, og der var det halve antal borde indvendigt i restauranten sammenlignet med, hvad jeg er vant til. På det gamle røgeri i Nexø kunne man ikke sidde inde, og der var godt nok rift om bordene udenfor. Jeg har indtryk af, at det giver man ikke køb på. Og det betyder, at folk har lyttet til det med ”afstand-håndvask-håndsprit”.

Hvad tror du, det vigtigste bliver at gøre i de kommende måneder for at undgå en kraftig anden bølge?

– Jeg tror, det vigtige bliver at holde afstandskravet. For det er en luftbåren smitte, og hvis jeg ånder dig ind i hovedet, får du det også. Og samtidig med afstand; håndvask og håndsprit. Hvis jeg for eksempel rører ved et gelænder, som en, der lige har hostet i sin hånd, har rørt, får jeg det på mig, og lige så snart jeg gnider mig i øjnene, har jeg virussen. Så snart covid-virus kommer i kontakt med mine eller dine slimhinder, er vi i farezonen. Så husk remsen, “afstand-håndvask-håndsprit”. Og ellers vil jeg sige, at man skal opføre sig fornuftigt – altså ikke lave alle de kys og kram. Det kan jeg se, at folk nogle gange har svært ved at holde.

Ser du en udfordring i at få folk til at fortsætte med at tage situationen seriøst? Nu er det jo fem måneder siden, at nedlukningen fandt sted.

– Man skal hele tiden huske på det, synes jeg. Nogle steder kan jeg da godt se, at folk tager lidt lettere på det nu end for få måneder siden. Når man er ude at handle, skal man huske, at det ikke nytter, at man flokkes ved kassen. Men det synes jeg også, at folk er gode til at undgå. Når jeg er nede i Kvickly, ser jeg, at folk holder afstand og tager hensyn til hinanden, når de pakker varer ned. Men jeg har også set nogen give hinanden et ordentligt knus, og det så man altså ikke for tre måneder siden.