Politidirektør Frits Kjeldsen, der har sidste arbejdsdag ved Bornholms Politi om et par uger, stod for torsdagens overrækkelse af dusører.

Deres handlekraft reddede menneskeliv: Tre modige kvinder fik dusører

HÆDER

Tre bornholmske kvinder modtog torsdag eftermiddag dusører af Bornholms Politi for at have udvist stort mod og handlekraft, da menneskeliv stod på spil.

Det er politipatruljerne, der står for at indstille borgere til at modtage dusører, oplyste Bornholms Politis afgående midlertidige politidirektør Frits Kjeldsen ved overrækkelsen på politigården i Rønne.

Nanett Sonne-Mogensen og Heidi Smidemann fik deres dusør for i januar at have reddet en mand ud fra en røgfyldt ejendom i Ellekongstræde i Rønne, mens Ulla Pedersen modtog sin dusør for i juni at have hjulpet en mand i Gudhjem, da denne tilsyneladende var på vej til at tage sit eget liv.

Nanett Sonne-Mogensen var glad og overrasket over at få en dusør. Hun mente, at æren over at have været med til at redde en person er nok.
Heidi Smidemann har først bagefter tænkt over, hvor voldsom en oplevelse det var, da der var brand i Ellekongstræde.

Røgfyldt ejendom

Ejendommen i Ellekongstræde var fyldt med mørk røg, da Nanett Sonne-Mogensen og Heidi Smidemann alligevel gik ind for at hjælpe en beboer på første sal ud, efter at de havde ringet til alarmcentralen.

– Da I kommer halvvejs op, er det fuldstændig umuligt at se noget på grund af røgudviklingen. Beboeren på første sal kan derfor ikke finde ud, fortalte Frits Kjeldsen om hændelsen.

– I får smadret en rude, så røgen bliver tyndet lidt ud. Det lykkedes beboeren at få orienteret sig i den rigtige retning, og I får ham trukket ud og ned ad trappen. Da politiet kommer frem, sidder I med beboeren ude på fortovet og hjælper ham, så godt I kan. Beboeren er kulsort og har brandsår på hænder og fødder og er ret konfus. Han hoster voldsomt og har helt sikkert inhaleret masser af røg. Han bliver kørt på hospitalet og med det samme overført til Rigshospitalet.

– I bliver også kørt på hospitalet, behandlet og tilset for røgforgiftning. I kunne heldigvis udskrives samme aften.

– Jeres resolutte og modige indsats har været helt afgørende for, at beboeren har reddet sit liv, sagde politidirektøren.

Det er overvældende

I var ikke i tvivl om, hvad I skulle gøre?

– Nej, det var vi ikke. Jeg har efterfølgende, når jeg sidder med ungerne derhjemme, tænkt, at der også kunne være sket noget med mig, sagde Nanett Sonne-Mogensen.

– Min mand er brandmand, og han har lært mig, hvad jeg skal gøre. Så jeg har bagefter tænkt, at jeg kunne have givet mere ilt til branden ved at smadre ruden. Nu tyndede røgen så meget ud, at vi fik øje på beboerens fødder. Han stod oppe på reposen ude foran sin lejlighed, og så kunne Heidi gå op og få fat i ham og hjælpe ham ned ad trappen og ud.

Heidi Smidemann kaldte det overvældende at få en dusør:

– Vi er også indstillede til et hæderslegat fra Danske Beredskaber. Jeg synes, det er stort. Der gik lang tid, før det gik op for mig, hvor voldsomt det var, og hvor farlig røgen var.

Ulla Pedersen var ikke i tvivl om, at hun skulle hjælpe, da hun så en person, der befandt sig på et helt forkert sted.

En lang samtale

Social- og sundhedsassistent Ulla Pedersen kom den 2. juni tidligt om morgenen kørende ad Helligdomsvej i Gudhjem, da hun så en person stå på den forkerte side at rækværket på Holkabroen.

– Jeg vender straks om og kører hen til ham. Jeg får snakket med ham og ringer til politiet. De siger, at der går 25 minutter, før de når frem fra Rønne. Jeg kigger mig om, men der er ingen i nærheden. Heldigvis kommer der en mand cyklende, og han hjælper mig, og sammen vi trækker vi manden hen over rækværket, fortalte Ulla Pedersen.

– Jeg havde en god lang samtale med manden, hvor jeg følte det naturligt at spørge ind til, om han ikke havde nogen, han gerne ville være der for. Man kan snakke med mennesker i timevis, men her fik vi virkelig talt sammen i måske 10 minutter om rigtig mange ting.

Medmenneskelig indsats

Var du i tvivl om, hvad du skulle gøre?

– Nej, det var jeg ikke. Der tænkte jeg mest på, om jeg kunne få fat i nogen til at hjælpe.

Ulla Pedersen havde fået mandens personoplysninger, som hun gav videre til politiet, og hun tog efterfølgende ud for at sikre sig, at mandens bolig var låst og talte med udlejeren.

– Politipatruljen deler din opfattelse af, at personen havde til hensigt at gøre skade på sig selv. Du har med din indsats udvist en ekstraordinær modig, resolut, opmærksom og medmenneskelig indsats, lød rosen fra Frits Kjeldsen.