Intelligent gadebelysning på hele øen er snart en realitet: 'Det er så genialt'

Intelligent gadebelysning på hele øen er snart en realitet: 'Det er så genialt'
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. AUG 2020 • 11:41
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
13. AUG 2020 • 11:41
BELYSNING

Etableringen af en billigere og mere miljøvenlig gadebelysning på hele Bornholm skrider planmæssigt frem og vil, om alt går vel, være afsluttet til næste år.

Det oplyser Flemming Bech, energimedarbejder i Ejendomsservice i Tejn.

For ret præcist tre år siden fortalte han i Bornholms Tidende om, hvordan udskiftningen af gadebelysningen årligt ville kunne spare millioner af kroner i regionskommunen.

Det hører med, at investeringen lød på cirka 45 millioner kroner, men den ville til gengæld anslået spare millioner af kroner på den kommunale elregning, forklarede han.

– For øjeblikket (i 2017, red.) bruger kommunen godt tre millioner kroner om året alene på strøm til gadebelysningen, men det beløb kan vi få ned på mellem 700.000 og 800.000 kroner om året ved at skifte til led-pærer, og samtidig kan hyppigheden af eftersyn på armaturerne nedsættes væsentligt, hvilket også giver besparelser, sagde han.

Energimedarbejderen oplyste yderligere om de smarte armaturer, at de dæmper lyset til næsten ingenting, når der ikke er nogen aktivitet i deres nærhed, men hæver lysniveauet, når de registrerer bevægelse.

– På den måde kan fru Pedersen, som måske er ude at lufte sin hund om aftenen, se kantstenen, sagde han.

Armaturerne kan endda tale sammen trådløst, så hvis der kommer en person gående, kommunikerer armaturet med de to nærmeste lygtepæle til begge sider, som skruer op for lyset, mens de øvrige lygtepæle fortsat giver neddæmpet belysning.

I dag oplyser Flemming Bech til avisen, at de de nye armaturer lever op til forventningerne.

– Alle lamperne snakker sammen, og vi kan overvåge dem fra blandt andet mit kontor. Vi kan for eksempel se, hvis lampe nummer 7319 er defekt og gå ud og skifte den, siger han.

Tilfredse borgere

Men Peter Lund Olsen fra Knudsker El, som skal står for vedligeholdelsen af belysningen de næste fire år, fortæller, at hans folk to gange om året skal tage ud og tjekke lamperne.

– Ja, vi skal jo stadig sikre os, at dækslerne er i orden, tjekke om lamperne er blevet påkørt og så videre. Men om pærerne lyser, kan vi se på en computer. Tidligere kørte vi ud syv-otte gange årligt for at se, om der var lys i lamperne og fik måske også indberetninger fra borgerne. Så samlede man en lille pulje sammen og kørte ud og skiftede pærerne, men den del skal vi ikke bruge så megen tid på længere, siger Flemming Bech.

Han oplyser videre, at i løbet af i år vil alle armaturer være udskiftet ude på øen.

– Og vi vil nå at starte lidt i yderkanten af Rønne til nytår. Næste år gælder det så den centrale del af Rønne, siger han.

Også borgerne lader til at være tilfredse for den nye gadebelysning.

– Jeg får mange tilbagemeldinger fra borgere rundt omkring, som er meget glade for det nye lys. Det fungerer godt og er mere klart, siger han.

– Men der er dog også nogen, som oplever, at lamperne måske er mere blændende. Så det kan være bagsiden af medaljen, at de nye lamper kan opleves som mere generende. Det kan vi så i stor udstrækning regulere, for vi programmerer jo lyset og dæmper det ned, så der kun er den lysmængde, der er behov for, og det retter op på rigtig mange af de småproblemer, der er rundt omkring.

Det er smart...

– Det er så genialt, siger Flemming Bech.