Peter Lund Olsen og Knudsker El kaster lys over Bornholm, når solen går ned. Foto: Berit Hvassum

Firmaet vinder stort udbud om gadebelysning – igen: Vi får menneskelige og materielle kompetencer i huset

Vel er lyskilden ikke af bibelske dimensioner, hvis Peter Lund Olsen siger "lad der blive lys", men ikke desto mindre kan man sagtens forestille sig, at det er en daglig opfordring, han giver til sine nogle og tredive ansatte i sit firma Knudsker El.

I et par år har opfordringen omhandlet hele Bornholms gadebelysning, hvor firmaet i den grad har en elskruetrækker med i spillet.

ERHVERV

Vel er lyskilden ikke af bibelske dimensioner, hvis Peter Lund Olsen siger “lad der blive lys”, men ikke desto mindre kan man sagtens forestille sig, at det er en daglig opfordring, han giver til sine nogle og tredive ansatte i sit firma Knudsker El.

I et par år har opfordringen omhandlet hele Bornholms gadebelysning, hvor firmaet i den grad har en elskruetrækker med i spillet.

Således har Knudsker El sammen med El Og Vvs Center i Nexø vundet tre af de udbud, der hidtil har været på at udskifte samtlige af de cirka 11.000 armaturer, der er på vejnettet, og ydermere vandt Knudsker El i starten af juni måned alene regionskommunens udbud på vedligeholdelsesarbejdet af belysningen, som fra næste sommer, siger Peter Lund Olsen, øen rundt vil foregå med såkaldt intelligente armaturer, som selv tænder og slukker, når eksempelvis en enlig bil kommer kørende gennem natten.

Arbejdet med at vedligeholde vejbelysningen – altså, service og reparation – påbegyndte firmaet pr. den 1. juli, og udbuddet strækker sig over fire år.

Det lyder som en stor opgave?

– Ja, men man kan sige, at det kommer an på, hvor meget, der bliver ødelagt eller går i stykker, siger Peter Lund Olsen.

Sideløbende med vedligeholdelsen er Knudsker El altså sammen med i El Og Vvs Center i fuld gang med arbejdet med udskiftningen af armaturerne, som de to sammen har vundet i andre udbud.

– Kommunen har udbudt de cirka 11.000 armaturer, der skal udskiftes, i fire portioner, og vi har sammen med El Og Vvs Center vundet de tre første, og når vi er færdige med tredje etape, kommer den sidste i udbud. Formentlig i slutningen af året, siger han.

Så når alt er sagt, kan man godt tillade sig i fremtiden, når armaturerne er etablerede, og I står for vedligeholdelsen, at sige, at det er Knudsker El, der kaster lys over Bornholm, når solen går ned?

– Ja, det kan man godt sige.

Peter Lund Olsen forklarer, at det nys vundne udbud er en dobbeltopgave bestående af planlagt vedligehold og dertil den daglige service, hvis noget skulle gå i stykker.

Gennemgår samtlige armaturer

Men hvor meget, det eventuelt er, der går i stykker, ved I vel knap nok endnu?

– Nej, kontrakten er først lige trådt i kraft, vi har kun kørt i en måned. Og det er jo en måned, hvor der ikke er mange timer med gadelys tændt, så vi ved det ikke endnu. Det ser vi nok senere på året, når det bliver tidligere mørkt og senere lyst. Så vil folk opdage, hvis der er noget, der ikke virker, siger han.

Knudsker Els et par og tredive ansatte, inklusive kontorpersonalet, har indtil videre i samarbejde med El Og Vvs Center udskiftet cirka 7.000 armaturer øen rundt, og det sidste udbud vil udgøre de sidste cirka 4.000, fortæller Peter Lund Olsen.

Hvis I skulle vinde også det sidste udbud, hvornår tror du så, I har fået udskiftet samtlige armaturer?

– Det bliver nok i midten af 2021, siger han.

Og dermed vil hele øen være intelligent belyst på gadeplan?

– Ja.

Ifølge det nye udbud, firmaet netop er gået i gang med, skal det årligt gennemgå alle armaturer to gange.

– Vi skal tjekke samtlige armaturer i forhold til, om de fungerer og lyser, som de skal.

Det er jo 22.000 armaturer, I skal igennem hvert år?

– Ja. Man tænder et område, og så kører man forbi og tjekker dem.

Hvor mange ansatte går der til sådan nogle opgaver?

– I forbindelse med udskiftningen af armaturer er vi seks mand, men det er jo så sammen med El Og Vvs Centeret.

Udbuddet om vedligehold har I vundet alene, hvor mange giver det job til?

– Lidt afhængigt af, hvor meget der går i stykker hen ad vejen, er det cirka to medarbejdere i de fire år.

Ugentlige udbud

Dertil kommer, forklarer Peter Lund Olsen, at firmaet skal investere i materiel i form af blandt andet gadelysbiler.

– Det gør, at vi får nogle både menneskelige og materielle kompetencer i huset, som også kan bruges i forbindelse med andre opgaver, siger han.

Knudsker El hører til i den absolutte top 3 i branchen på Bornholm rent størrelsesmæssigt, idet firmaet gerne sammenligner sig med Axel Sørensen og El Og Vvs Center. De to firmaer har dog også vvs og ventilation og dermed flere ansatte, mens Knudsker El – som navnet fortæller – koncentrerer sig om det elmæssige.

Hvor ofte deltager I i licitationer?

– Det gør vi ofte. Man skal huske, at der dels er tilbudsgivning, dels licitation. Ved tilbudsgivning giver man et underhåndstilbud til en bygherre, som skal have lavet et eller andet, og så indhenter han et par priser, og det er noget, vi gør hver uge. Licitationer er noget, vi set over et år deltager i måske en gang om måneden.

Det var oprindeligt Kurt Sjøholm, der etablerede Knudsker El, men Peter Lund Olsen gik ind i firmaet i 1997.

– Og så ejede vi det sammen, indtil jeg overtog firmaet i 2012, siger han.