Trioen spillede for et uvant lille publikum. Foto: Jacob Jepsen

Torvehallens hemmelighed: Pop up-koncert med kendt sanger

– Hej med jer, hvor er det forfærdelig hyggeligt, at vi har fået lov til at brase ned hos jer og spille i den her hyggelige gårdhave.

Der er næppe nogen i Torvehal Bornholm her onsdag aften, der ikke synes, at det er helt i orden.

Det manglede da bare. Og hvem hungrer ikke efter en kulturoplevelse i disse tider?

Jeg har haft lyst
til at råbe det ud
over hele verden.

Snart tager Erann DD med opbakning fra bassist Henrik Møller og guitarist Søren Heller hul på aftenens første nummer, “Stay”:

– Stay with med, I wanna speak biggest words ever spoken …

Man kan roligt sige, at det i Eran DD-regi er en intimkoncert, for han er vant til et større publikum, men en pandemi ændrer slagets gang, hvorfor der da også er tale om en ret så hemmelig koncert, som Trine Køhlert fra Café Torvehallen sammen med Høstet har fået arrangeret ganske tystys.

Det er sket med økonomisk assistance fra “Sommerpakken”, som skal sikre ekstra kulturaktiviteter her i sommeren 2020 under coronakrisen.

Da først Erann DD udfolder sit charmerende showmanship sammen med sin backing-duo, er det i øvrigt slut med det tyste. Er der ikke fuldt orkester, er der til gengæld fuldt fokus og en humoristisk kontakt til det fremmødte publikum.

Slots- og Kulturstyrelsen har godkendt 972 arrangementer over det ganske land – det er ingen hemmelighed – men eftersom, der ikke må forsamles flere end 100 publikummer, gjaldt det om at holde opmærksomheden på koncerten på et minimum, hvorfor den ikke på forhånd var annonceret nogen steder.

En dukkert

Inden koncerten sidder holdet og får lidt god mad og drikke i strålerne fra den nedgående sol, og sangeren fortæller Bornholms Tidende om sine generelt varme følelser for Bornholm.

– Vi elsker Bornholm, så det er helt uhyggeligt, min egen søn har lige været her, og vi synes, Bornholm er et crazy lækkert sted, siger han.

– For mig er det selvfølgelig mærkeligt, at man ikke må reklamere det op, fordi der ikke må komme for mange, det er helt skrupskørt. Men på den anden side bliver det jo sindssygt hyggeligt og intimt for dem, der er her, det skal man huske, og det er dejligt med den sol, der banker ned lige nu.

Holdet havde også tidligere på dagen nået både af være forbi Karamelkompagniet og smage på sagerne, at spise varmrøget laks samt at smage noget Svaneke-øl.

– Og vi har nået at få en dukkert ved Allinge på en lille strand – et meget uhyggeligt smukt sted, siger han, som flere gange tidligere har optrådt på Bornholm i større regi.

– Sagen er simpelthen bare, at vi holder af Bornholm, slår han fast.

Er det en udfordring med sådan en mere intim koncert?

– Det er altid anderledes, men jeg må også sige, at jeg er blevet rigtig glad for at spille med det her hold, hvor Henrik Møller spiller bassen og Søren Heller guitar og vores gode lydmand Anders Feerup også er med. De spiller uhyggeligt, magisk godt, musikerne, og der kommer mange magiske moments, fordi vi både kan tale med publikum, og de lytter en time og kan mærke lige præcis, hvad det er vi rammer – og vi bliver selv overraskede over, hvad vi rammer, for der er ingen koncerter, der er ens. Vi har lige siddet og skrevet ned, hvad vi skal spille. Et bornholmer-sæt, siger sangeren.

Det gik hurtigt

Det er faktisk lydmand Anders Feerup, der er skyld i, at koncerten er blevet til noget. Han kender Trine Køhlert og spurgte, om hun var interesseret.

Det var hun.

Og så gik det hurtigt. Først mandag faldt alt på plads, og hun opdagede, at koncerten skulle finde sted allerede onsdag. Hun arrangerede mad til 60 spisende gæster og inviterede nogle flere til selve koncerten.

– Men vi måtte ikke nå over grænsen på de 100, forklarer hun.

Hvordan føles det at lave sådan et arrangement og ikke kunne få lov at fortælle om det?

– Det har da været helt vildt mærkeligt! Jeg har haft lyst til at råbe det ud over hele verden – prøv lige og hør, hvem der kommer og spiller midt i Gartnervangen, og hvor bliver det bare fedt og lækkert! Men det har jeg ikke kunnet, siger hun.

– Så jeg har ringet rundt til folk og spurgt: Skal du noget på onsdag? Nå, ikke? Hvad med komme til koncert i Torvehallen?

Ordningen med Slots- og Kulturstyrelsen tilsiger, at minimum 60 procent af det bevilgede tilskud skal gå til kunsterne, forklarer hun.

– Vi fik det halve af, hvad vi havde søgt, og vi valgte at sige, at tilskuddet går ubeskåret til kunstnerne, for vi ved godt, at det er dem, der hænger i bremsen, de har ikke været ude at spille hele sommeren, siger hun.

– Og vi slog os sammen med Høstet, som havde søgt til et andet arrangement, men også kun fik det halve af det ansøgte. Et tilsvarende beløb som os. Og de lader også deres tilskud gå ubeskåret til musikerne. På den måde fik vi også en længere koncert ud af det.

Foto: Jacob Jepsen
Foto: JacobJepsen
Foto: Jacob Jepsen
Bassist Henrik Møller, sanger Erann DD og guitarist Søren Heller. Foto: Jacob Jepsen