BAT-busserne er snart væk fra remisen. Foto: Berit Hvassum

Forældre opretter facebookgruppe som skal arbejde for en skatepark

Borgere i Rønne oprettede den 26. juli en facebookgruppe, som hedder "Skatepark Rønne", og som kort og præcist definerer sit formål således:

"Rønne skal have en skatepark".

Interessen har været stor – i hvert fald har gruppen allerede nu 340 medlemmer.

Fritid

Borgere i Rønne oprettede den 26. juli en facebookgruppe, som hedder “Skatepark Rønne”, og som kort og præcist definerer sit formål således:

“Rønne skal have en skatepark”.

Interessen har været stor – i hvert fald har gruppen allerede nu 340 medlemmer.

Peter Lund Olsen forklarer baggrunden:

– Vi er forældre til nogle børn, som dyrker de her streetsports, og de har ingen steder at være. Men min familie har i løbet af sommerferien være i Jylland og har besøgt nogle skateparker ovre, og da vi kom hjem, blev vi enige om, at der skal gøres noget, og derfor lavede vi facebookgruppen, som allerede har fået mange medlemmer, siger han.

– Det går ud på, at vi skal have lavet nogle faciliteter, så Rønnes unge kan køre på skateboard, løbehjul og så videre under sikre forhold. Jeg har faktisk en dialog med borgmester Winni Grosbøll om det, og hun er meget positiv.

Brdr. E., S. og A. Larsens Legat meddelte i december sidste år, at det er klar til at støtte indretningen af et nyt område på Nørrekås med to millioner kroner under den udtrykkelige forudsætning, at der også bliver etableret et miljø til skatere.

– Men problemet er, at Nørrekås-planerne ligger to-fire år ude i tiden, før der er etableret noget, der reelt kan bruges, og det kan vi ikke vente på, siger Peter Lund Olsen.

– Derfor er vi ved at oprette en forening, som har til formål at rejse og drifte faciliteterne ved BAT’s remise på havnen. Det er remisen, jeg har en snak med borgmesteren om, for BAT forlader den jo i løbet af næste måned. Der er et stort asfaltstykke på hjørnet foran værkstederne dernede, og det er ideelt til at lave en midlertidig skaterbane på. Borgmesteren er meget positiv over for det og mener godt, hun kan finde nogle penge. Jeg har også haft fat i nogle fonde – Sparekassen Bornholm og Bornholms Brand – som også er meget positive. Så vores mål er, at vi inden for ret kort tid skal have en skaterbane dernede, som kan stå der i tre år eller hvor lang tid, det nu tager at udvikle Nørrekås-projektet.

Nu kan I ikke vente længere?

– Nej, vi kan ikke vente på, at Nørrekås bliver til noget. De, der kører på skateboard, når enten at blive kørt ned ude i trafikken eller også er de blevet for gamle og generationen forsvundet, så der skal laves noget nu. Og når jeg siger nu, er det inden for måske en tremåneders periode.

Peter Lund Olsen har selv tre drenge, som alle er skatere. Arkivfoto: Berit Hvassum

Stifter forening

Hvor hurtigt kan man bygge sådan en bane, og hvordan forestiller I jer, det skal ske?

– Der er jo firmaer, der bygger sådan nogle i træ, så det er noget med, at vi skal få nogle tilkendegivelser på, hvad sådan en koster, og hvor mange penge vi kan få. Så det arbejder vi på i øjeblikket, og vi er ved at stifte en forening. I løbet af 14 dage tror jeg, vi har indsendt en ansøgning til kommunen om at lave en forening, som hedder “Rønnes streetpark” eller noget i den stil.

For at få kommunal støtte til foreningen?

– Ja. Og få et cvr-nummer til at modtage fondsstøttemidler og den slags.

Peter Lund Olsens inspiration kommer fra blandt andet Esbjerg, fortæller han.

– Der har de noget, der hedder Street Mekka Esbjerg, og som er en remise, som de har indrettet til et streetsportcenter med parkour, dans, BMX-cykler, løbehjul og så videre, siger han.

– Det er et fantastisk sted, men jeg ved godt, at vores bliver i en mindre målestok.

Sammen med sin kæreste har han tre drenge, som alle er skatere.

– Og de kører sammen med deres kammerater blandt andet oppe på parkeringspladsen ved Lidl, siger han.

– Men de kører jo mellem biler, og der er tung trafik lige ved siden af, så det er en dårlig cocktail.

 

Borgmester Winni Grosbøll. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

Borgmester: Jeg tager skateparken med til budgetforhandlinger

 

– Jeg synes, at det er rigtig fedt, at nogle unge mennesker og deres forældre engagerer sig i at få sådan en skatepark op at stå, siger borgmester Winni Grosbøll (S).

– Det er jo ikke første gang, det ønske er blevet præsenteret, men så er det strandet på, at der mangler noget formalisering, for det er én ting at etablere en bane, noget andet er, at der skal være nogen, der engagerer sig i, at det bliver et godt sted at være. Men jeg kan forstå, at der nu er nogle tanker om at lave en forening, som får det til at fungere. Der skal både være en gruppe, som gerne vil bruge en skatepark og nogen, som holder øje med det.

Gruppen er på vej til at etablere foreningen?

– Ja, og det har jeg sagt, at jeg synes er rigtig positivt. Vi har i forvejen tænkt en skaterbane ind i Rønnes helhedsplan, men det har et tre-fireårigt sigte, inden det bliver realiseret, så jeg synes, det kunne være sjovt at lave noget midlertidigt, ikke nødvendigvis den permanente placering eller de permanente baner, men som i en periode kan tjene et formål, og hvor vi kan få afprøvet nogle ting.

Og placeringen kunne være remisen ved BAT?

– Ja, det kunne det nemlig, for vi flytter jo vores busser, som gerne skulle være væk medio september. Der kan man lave noget for relativt billige penge. Det skal ikke være det store forkromede projekt, men man kunne lave nogle ramper, så vi kan få taget hul på udnyttelsen af området og give de unge mennesker et sted at være.

Så du synes, det er en god idé og en god placering, men hvad ligger der i det, når en af initiativtagerne, Peter Lund Olsen, siger, at du er indstillet på at finde nogle penge til projektet?

– Jamen, jeg vil gerne se på, hvad kommunen eventuelt kan bidrage med, siger Winni Grosbøll.

– For det er jo ikke flere millioner, vi taler om, det er måske nogle hundrede tusinde. Vi har et tidligere overslag på, hvad det ville koste at udskifte skaterbanen noget nede ved Kanondalen, som siger cirka 600.000 kroner. Men det her kan gøres billigere, fordi der jo er asfalteret og så videre. Vi sidder i budgetbehandlinger i kommunalbestyrelsen lige om lidt, og jeg vil gerne se på, om vi ikke kan finde et par hundrede tusinde kroner til at lave en midlertidig bane.

– Jeg vil også gerne tage nogle snakke med nogle af de fonde, som vi ellers laver udvikling med. Der er allerede nogle af fondene, som har været inde at sige, at de synes, det er et godt formål, så ved fælles hjælp tror jeg godt, man kunne skrabe nogle penge sammen til det. Og det kunne i det hele taget være sjovt at få taget hul på det og gøre det som en del af det her rønneprojekt, vi arbejder på, og få prøvet det af. Ligesom vi allerede har gjort lidt, når vi i det små er flyttet ind i Dams Gård – for at få taget tingene i brug. Så bliver vi måske lidt klogere i forhold til, når vi skal lave den permanente løsning, siger borgmesteren.