Jonna Nielsen er ny formand for 3F Bornholm. Foto: Berit Hvassum.

Ny formand for 3F Bornholm trækker den berømte streg i sandet

Generalforsamling

Der var nok at tale om, da knap 100 medlemmer af 3F tirsdag aften var samlet til generalforsamling i Aakirkeby. På dagsordenen var en stribe af de udfordringer Bornholms største fagforbund ser ind i ovenpå en hektisk periode.

På forhånd var et af de store samtaleemner, hvem der ville blive valgt til ny formand, efter den tidligere formand Jens Skovgaards pludselige død tidligt på året bare 59 år gammel.

Siden blev næstformand Merete Koch konstitueret som formand, mens faglig sekretær Jonna Nielsen har været næstformand frem mod generalforsamlingen. Den skulle have fundet sted i marts, men blev siden flyttet til august på grund af coronakrisen.

Tirsdag aften blev rollerne byttet rundt. Jonna Nielsen blev valgt som ny formand for 3F Bornholm, mens Merete Koch bliver næstformand. Det vender vi tilbage til.

Merete Koch åbnede mødet tydeligt rørt.

– Jeg havde ikke forventet at stå her i dag og byde jer velkommen til vores generalforsamling. Men sådan er det desværre blevet, fordi vi ikke har Jens Skovgaard hos os længere, sagde Koch.

Derpå videregav den konstituerede formand ordet til Jonna Nielsen, som skulle aflægge beretning. Men først efter et minuts stilhed for at mindes og ære Jens Skovgaard, som i ni år stod i spidsen for 3F Bornholm.

I sin beretning lagde den nye og velforberedte formand vægt på coronakrisens negative påvirkninger for mange bornholmske lønmodtagere og virksomheder.

Men beretningen bevægede sig også forbi samarbejdet med den socialdemokratiske regering. Den vil der blive stillet store krav til fra fagbevægelsens side, lovede Jonna Nielsen. Blandt andet skal dagpengesystemet styrkes, så dagpengene som minimum følger lønudviklingen, sagde Nielsen i beretningen.

Siden blev talen mere lokal, da Jonna Nielsen kom ind på de samarbejdsvanskeligheder, som har præget 3F Bornholm de seneste år.

– Vi vil gerne trække den berømte streg i sandet, og vi håber, at der nu er opbakning til fremtiden for 3F Bornholm, lød det fra det nyvalgte formand.

I den efterfølgende debatrunde bakkede flere medlemmer op om, at det nu handler om at se fremad.

Knap 100 medlemmer af 3F Bornholm var tirsdag aften samlet til generalforsamling i Aakirkeby. Foto: Berit Hvassum.

Der er faldet ro over 3F Bornholm

Hvis nogle havde sat næsen op efter dramatik a la sidste år, hvor det var nødvendigt med fire generalforsamlinger på cirka lige så mange måneder, blev de skuffede.

På den tredje generalforsamling i april sidste år udfordrede den tidligere faglige sekretær Finn Pedersen den daværende formand Jens Skovgaard, som endte med at sejre.

på det tidspunkt herskede en verserende fløjkrig i 3F Bornholm.

Generalforsamling hos 3F Bornholm. Foto: Berit Hvassum.

Opbakning til Jonna Nielsen

Tilbage til tirsdagens generalforsamling i Aakirkeby Hallerne, da bestyrelsens formandskandidat Jonna Nielsen igen gik på talerstolen.

Her fortalte Jonna Nielsen om sig selv, inden aftenens afstemning. Formanden er opvokset i Arnager, og siden hun var 18 år, har hun været beskæftiget henholdsvis i industrien, i det offentlige og i hotel og restaurationsbranchen.

Jonna Nielsen grundlagde sin faglige karriere allerede som 20-årig, da hun blev valgt som tillidsrepræsentant i Bornholms Lufthavn. Siden har hun været vidt omkring i fagbevægelsen, ligesom hun har været kommunalpolitiker for Socialdemokratiet. Og nu glæder hun sig til arbejdet som formand.

– Det var en fantastisk aften. Generalforsamlingen viser, hvilken vej medlemmerne vil gå. Vi har en streg i sandet, og det synes jeg også, at medlemmerne gav udtryk for. Alle var glade og tilfredse, og det er jeg bestemt også. Jeg er både stolt og ydmyg over, at der er blevet peget på mig, fortalte Jonna Nielsen efterfølgende til Bornholms Tidende.

Den nye formand blev valgt uden modkandidater. Merete Koch blev på samme måde valgt til næstformand.

Foto: Berit Hvassum.