Gerningsstedet for mandagens voldsomme overfald ligger ved siden af en af Nordeas pengeautomater, og automatens overvågningskamera har sandsynligvis optaget, da den formodede gerningsmand ankom og forlod gerningsstedet i baggården på Åkirkebyvej. Foto: Berit Hvassum

41-årig til politiet: Han forsøgte at forgifte mig

Det er en tilsyneladende ulykkelig historie om tvangstanker og paranoia, der er motivet til overfaldet på den 57-årige mand, som mandag aften kort før klokken 20 blev slået ned med en hammer og alvorligt såret uden for sit hjem på Åkirkebyvej i Rønne.

Det kom frem, da den 41-årige formodede gerningsmand blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Rønne tirsdag eftermiddag.

RETSSAG

Det er en tilsyneladende ulykkelig historie om tvangstanker og paranoia, der er motivet til overfaldet på den 57-årige mand, som mandag aften kort før klokken 20 blev slået ned med en hammer og alvorligt såret uden for sit hjem på Åkirkebyvej i Rønne.

Det kom frem, da den 41-årige formodede gerningsmand blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Rønne tirsdag eftermiddag.

Her erkendte han, at han gennem længere tid havde planlagt at overfalde den 57-årige med en hammer, når han fik lejligheden.

Årsagen var ifølge den 41-årige, at ofret i en periode på tre år havde forsøgt at forgifte ham med nervegift.

Det skulle ifølge den 41-årige være foregået ved, at overfaldsofret kom giften i drikkevandet i den 41-åriges kolonihavehus i Rønne, ligesom han angiveligt skulle have forgiftet drikkevandet, da den 41-årige i en periode boede hos en tante på Lolland og hos en kusine i Nykøbing Falster.

– Han kom noget i vandet, så det blev helt hvidt, fortalte den 41-årige til politiet, da han efter overfaldet blev afhørt om motivet.

En forklaring, han bekræftede ved dagens retsmøde.

Ville obduceres

Under nattens forhør hos politiet forklarede manden også, at han hørte kliklyde i sin mobiltelefon, og at han var overbevist om, at det var den 57-årige, der aflyttede ham.

Den 41-årige forklarede også, at han ved flere lejligheder havde set våde pletter de steder, hvor han færdedes. Pletter, som han var overbevist om, var gift, som overfaldsofret havde udlagt for at komme ham til livs.

I emails og sms’er til sin familie havde den 41-årige sigtede flere gange givet udtryk for sin mistanke mod overfaldsofret, og havde instrueret sin familie om, at han ville obduceres, så forgiftningen kunne blive afsløret, når han snart døde 35 år for tidligt.

– Giften har ædt nerverne i min rygmarv og hjerne op, skrev han i en email til et familiemedlem, hvor han også fortalte familiemedlemmet om adskillige andre symptomer ham oplevede, og som han mente skyldtes den forgiftning, som han mente, den 57-årige stod bag.

Blev afvist på psykiatrisk afdeling

I desperation over at føle sig forfulgt af den 57-årige havde den sigtede mand i første omgang planlagt at rejse til Nordsverige, hvor han ville gemme sig for den 57-årige, men efter en del overvejelser forkastede han denne plan. Han var bange for, at den 57-årige ville følge efter ham, slå ham ihjel og begrave ham på et øde sted, forklarede han til politiet.

I stedet valgte han, for at komme væk fra den trussel, som han mente den 57-årige udgjorde mod hans liv, at skære sig i håndledene og derefter henvende sig på den psykiatriske afdeling på Bornholms Hospital for der at komme i sikkerhed. Her blev han imidlertid, ifølge eget udsagn, afvist.

Ville spore offer

Inden overfaldet mandag aften, havde den 41-årige i en længere periode sendt hadefulde og truende emails og sms’er til det 57-årige offer, hvor han beskyldte den 57-årige for at ville forgifte hans drikkevand.

Han havde også på et tidspunkt overvejet at anbringe en gps-sender på den 57-åriges bil, så han kunne spore ham og følge med i hvor han opholdt sig, fortalte han politiet.

Troede det var tomme trusler

De mange beskeder fandt politiet på mandens to mobiltelefoner og en ipad, som blev fundet i hans bil. Her fandt politiet også de beskeder til familien, hvor den 41-årige gav udtryk for sin mistanke om forgiftning og ønsket om obduktion.

Den 41-årige havde endvidere tilmeldt den 57-årige til et tilbud på internettet, hvilket bevirkede, at ofret blev ringet op af sælgere fra en lang række virksomheder. Det fortalte ofrets hustru til politiet, da hun efter overfaldet blev afhørt.

Hun fortalte også, at hverken hun eller hendes mand havde taget sig af truslerne i de mange sms’er og emails, fordi de anså dem for at være tomme.

Arbejdede som pedel

Hvad der fik den 41-årige til at tro, at det 57-årige overfaldsoffer ville ham til livs ved at forgifte hans drikkevand, kom ikke frem under grundlovsforhøret. Til gengæld kom det frem, at den 41-årige i en periode fra 2009 frem til 2017 arbejdede som løst tilknyttet pedel på et socialpædagogisk opholdssted, som den 57-årige drev, for unge med angst, depression og personlighedsforstyrrelser. Siden da har der, bortset fra de mange hadefulde emails og sms’er, og mandagens voldelige overfald, angiveligt ikke været kontakt mellem det 57-årige offer og den 41-årige overfaldsmand.