Den nye politidirektør ved alt om Tintin og elsker maratonløb

Den nye politidirektør ved alt om Tintin og elsker maratonløb
– Tegneserier er en livslang passion, siger Martin Preisz Gravesen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 10. AUG 2020 • 22:30
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
10. AUG 2020 • 22:30
POLITIDIREKTØR

Når man undersøger Martin Preisz Gravesen på Google, får man informationer, der falder i tre vidt forskellige kategorier. Ud over altså den fjerde om, at han er politijurist. Fra 1. september er han også Bornholms nye politidirektør.

Som mangeårig anklager er han vant til at regne ting ud. Lægge 2 og 2 sammen og i øvrigt blive ved, også selvom han hurtigt skal begynde også at lægge større tal til. For så til sidst at nå til et slutresultat.

Men når man spørger ham, hvad det er for tre helt forskellige ting, som Google kan spytte ud om ham...kan han kun regne to af dem ud.

Det kan han til gengæld lynhurtigt. Begge to er også korrekte.

– Ja...? Jeg er ret sikker på, at der står noget om løb. Og så står der måske også noget om tegneserier, siger han med det samme.

– Men det sidste ved jeg simpelthen ikke hvad kunne være...

Københavner i udkanterne

Googles sidste store blok af informationer omkring 53-årige Martin Preisz Gravesen er, at han er udkantsdansker. For det må man vel kalde det, når man både har boet og arbejdet tre år i Nuuk på Grønland, tre år i Tórshavn på Færøerne og nu på syvende år bor på Bornholm.

Syv år på Bornholm fordelt på to perioder, forstås. Først var han senioranklager og administrationschef i seks år fra 2008, før han og familien tog til Færøerne. Efter Tórshavn vendte familien tilbage til Bornholm, hvor han har været administrationschef i Bornholms Politi siden 2017, før han altså nu bliver politidirektør.

Den tredje kategori er, at du er udkantsdansker.

– Ja, det er sjovt nok. For jeg definerer jo faktisk mig selv som københavner, siger Martin Preisz Gravesen.

Af en københavner at være har du bare gjort dig ualmindeligt umage for at komme hele vejen rundt og bo i alle de fjerneste dele af rigsfællesskabet?

– Ja, det er rigtigt.

Hvordan går det til?

– Ja, det synes jeg jo også er lidt pudsigt selv. Og nej, det er ikke tilfældigt, siger Martin Preisz Gravesen.

– Jeg definerer mig som københavner, fordi jeg er født og vokset op i København og har boet i København i det meste af mit liv.

– Min kone og jeg er begge meget åbne, og særligt som unge har vi været nysgerrige og interesseret os for, hvad man kan opleve andre steder. Det har været super spændende at komme rundt og afsøge både forskellige dele af det danske politi og forskellige dele af rigsfællesskabet.

– Jeg har kombineret noget arbejdsmæssigt med nogle store oplevelser med familien. Men når man har rejst så meget, som min familie og jeg har, risikerer man også at blive lidt rodløs.

– Min familie og jeg stiller også nogle gange os selv det spørgsmål, hvad "hjemme" egentlig er. Men det er København, i hvert fald for mig. Jeg er også vendt tilbage til København i flere omgange.

Bornholm tur/retur

Efter turen til Grønland og fire år tilbage i netop København kom udlængslen tilbage i 2008.

– Bornholm var først en chance for at prøve noget nyt, der måske var knapt så vildt som Grønland. Som jurist er jeg lidt bundet af Danmark, mens min kone som psykolog er mere fri til at få job mange steder, fortæller Martin Preisz Gravesen.

– Vi dyrker sport, cykler og løber og er naturmennesker, så der er en grund til, at vi kom til at holde frygteligt meget af Bornholm.

 
Da vi tog til Færøerne, var tanken,
at vi ikke skulle tilbage til Bornholm,
men nærmere til København igen.
Men da tiden kom, kunne vi mærke både
på vores fire børn og på os selv, at der
var et savn og en længsel efter Bornholm

 

Alligevel gik turen så videre, nu til Færøerne. Det er seks år siden i år.

– På det personlige plan gav både Grønland og Færøerne os nogle kæmpe oplevelser, både naturmæssigt og kulturelt. Grønland er særdeles fremmedartet, og det er Færøerne faktisk også. Det har givet os indsigt i nogle dele af riget, som andre danskere måske ikke ved så meget om.

Martin Preisz Gravesen og hans familie har dog også prøvet at vende tilbage tilbage til Bornholm. For nogle i familien ligefrem hjem til Bornholm. Det er tre år siden nu.

– Da vi tog til Færøerne, var tanken, at vi ikke skulle tilbage til Bornholm, men nærmere til København igen, fortæller han.

– Men da tiden kom, kunne vi mærke både på vores fire børn og på os selv, at der var et savn og en længsel efter Bornholm. Faktisk var det min kone, der tog initiativet. Hun fik job herovre først, og så faldt det også ret hurtigt på plads for mig.

Siden familien vendte tilbage til Bornholm, er den ældste datter på 20 flyttet – til København for at læse. Tilbage i privaten i Rønne har familien stadig en søn på 16, der går i gymnasiet – og tvillingerne på 13, en dreng og en pige.

Med i Kvit eller Dobbelt

Så er der den med tegneserierne. Langt nede i rækkerne afslører en Google-søgning på Martin Preisz Gravesen, at han i 1995 interviewede indehaveren af det legendariske københavnske tegneserie-mekka Fantask over to numre af tidsskriftet Billedstorm.

– Tegneserier er en livslang passion. Jeg står i hvert fald gerne ved, at det er en hobby og et frirum for mig. Jeg læser og samler tegneserier, og jeg mødes i fællesskaber med andre med den samme passion, fortæller han.

Tegner du også selv?

– Det er nok noget, som man skal have øvet op som barn og ung. Min far var arkitekt, og der blev tegnet meget i vores hjem. Men det er ikke noget, som jeg har holdt fast i.

Hvorfor vidste du med det samme, at Google vidste noget om dig og tegneserier?

– Jeg var faktisk med i Kvit eller Dobbelt en gang som meget ung. Faktisk forsøgte jeg to gange. Første gang i emnet tegneserier i bred forstand, hvor jeg ikke kom med. Anden gang stillede jeg op i emnet "Amerikanske superhelte" og kom med. Jeg røg bare også ud meget, meget hurtigt.

Google-artiklen viser hen til den artikel, som du skrev i Billedstorm i 1995?

– Næ, hvor sjovt, den artikel? Havde det endelig været en artikel, havde jeg troet, at det var mit interview med Stan Lee, den legendariske topchef for superhelteforlaget Marvel.

– Det syntes jeg var sjovt. Det var et stort øjeblik. Jeg havde 20 minutter med Stan Lee eksklusivt. Det var stort! fortæller Martin Preisz Gravesen.

Her er den bedste Tintin

Fra amerikanske superhelte gik det kun én vej for den kommende politidirektørs passion for tegneserier. Den forgrenede sig og blev uafbrudt større.

Handler det stadig om superhelte for dig?

– Nej, det er vokset til meget, meget mere. Desværre, vil nogle måske sige. Det er dels tegneren Will Eisner, der tegnede serien The Spirit. Men så er det også hele den fransk/belgiske tradition med Tintin, Asterix, Splint & Co, Blueberry og mange, mange flere.

Hvad er verdens bedste tegneserie nogensinde?

– Jeg er virkelig bredt funderet i tegneserier, og det er også et spørgsmål, som vi tit drøfter i tegneseriekredse. Men skulle jeg kun nævne to tegneserieskabere, ville jeg nævne Will Eisner og Hergé, der tegnede Tintin.

Hvad er så den bedste Tintin nogensinde?

– Jeg holdt meget af Månen Tur-Retur, men også af tobindshistorien med Enhjørningens Hemmelighed og Rackham den Rødes Skat. Men skal jeg kun nævne én, vil jeg sige Tintin i Tibet. Der møder vi Tintin på en mere personlig måde end i alle de andre albums.

Hvad siger din kone til alle de tegneserier og al den plads, som de kræver?

– Sådan har det heldigvis altid været, mens hun har kendt mig. Men jeg har fået husets tidligere bryggers, så der står ikke tegneserier i stuen eller i nogen af husets andre fællesrum.

– Til gengæld har jeg fire meget høje reoler, der står ud for alle fire vægge i bryggerset. Og der er tegneserier på dem alle sammen, lige fra gulv til loft.


Thorkild løber stærkt

Google kender også hans interesse for løb. Martin Preisz Gravesen har efter eget udsagn løbet maraton mindst 25 gange. Og så er han endda sikker på, at han ikke har sagt for meget.

Mit næste spørgsmål er en påstand: Du har aldrig fattet, hvordan Thorkild Sundstrup kan være så hurtig?

– Ha ha, nej og jo, siger Martin Preisz Gravesen.

– Thorkild Sundstrup er en politimand fra Aarhus. Han er en klejn fyr, ikke så høj og lidt spinkelt bygget, så først tror man, at han ikke kan så meget. Men det kan han. Han kan faktisk også karate.

Da Martin Preisz Gravesen satte sin bedste maratontid på 2 timer og 45 minutter ved de nordiske politimesterskaber i Reykjavik for seks år siden, var den spinkle aarhusianer 20 minutter hurtigere.

Siden er Sundstrup kun blevet...om ikke hurtigere, så i hvert fald mindre langsom end Martin Preisz Gravesen. Så da de to igen mødtes ved politimesterskaberne for to år siden, var Thorkild Sundstrup nu 34 minutter hurtigere end den kommende politidirektør.

– Han har formentlig nogle gode gener. Og så træner han helt afsindigt meget, også meget mere end jeg nogensinde har gjort, fortæller Martin Preisz Gravesen.

Hvad giver det dig at løbe maraton?

– Jeg har løbet i rigtig mange år. Det er en god måde for mig at slappe af mentalt. Det er en form for meditation, hvor jeg får renset hovedet.

– Jeg synes også, at det er sjovt at løbe i nogle forskellige byer. En sjov måde at opleve de byer på.

Kan man godt have overskud til også at opleve en by, mens man løber maraton?

– Det kan man faktisk godt. Det er også sjovt at løbe i byer, hvor alle bilerne er væk, og vejene er ryddet.

Maraton kræver en plan

Som alle andre maratonløbere siger også Martin Preisz Gravesen, at man ikke bare løber et maraton. Ikke en gang når man har prøvet det før.

– Det er så lang en distance, at man skal have lagt en plan og have forberedt sig grundigt. Kan man så holde den plan, så giver det en rus og en lykkefølelse, når det virker. Det handler meget om at holde nogle kilometertider, siger han.

– Der er rigtig meget mentalt i at løbe marathon. Det er ikke kun noget fysisk. Og det mentale bliver man faktisk bedre til med alderen.

– De unge er selvfølgelig stærkere, men det mentale kan også godt spille dem et puds. Når man kommer over de 30, skal man gerne have lidt mentalt overskud. Ellers bliver der altså lang vej hjem, fortæller Martin Preisz Gravesen.

– Når man før har prøvet, at der er fem til syv kilometer hjem, er der ikke så langt, når man står der igen. Det kan man godt overbevise sig selv om. Det er den mentale del, og den bliver vigtigere med alderen, hvor man så heldigvis også er bedre til det.

Martin Preisz Gravesen ved endnu ikke, om det at bo på Bornholm også bliver en maraton for ham og familien.

– Om vi så er her for altid er svært at sige. Men vi er her i hvert fald for en god periode, siger han.
 


Martin Preisz Gravesen

53 år, ny politidirektør på Bornholm fra 1. september

Administrationschef ved Bornholms Politi fra oktober 2017.

Vicepolitimester i Tórshavn 2014-17.

Administrationschef ved Bornholms Politi 2012-14.

Senioranklager ved Bornholms Politi 2008-12.

Vicepolitimester i København 2004-08. (personalejura, HR, ledelse)

Politiassessor ved Grønlands Politi i Nuuk 2000-03.

Anklagerfuldmægtig for statsadvokaten i København 1998-2000.

Politifuldmægtig i København 1996-2000.

Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen 1993-96.

Cand.jur. fra Københavns Universitet 1993.

Masteruddannelser i ledelse og offentlig forvaltning fra CBS.

Gift og far til fire børn på 20 og 16 år samt et sæt tvillinger på 13.

Bor i Rønne.