Banko med nye plader, handsker og håndsprit

Banko med nye plader, handsker og håndsprit
Kronisk Syge Rønne har investeret 5.000 kroner for at kunne komme i gang med at spille bankospil igen. Foto: Holger Larsen
| ABONNENT | 10. AUG 2020 • 08:28
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
10. AUG 2020 • 08:28
SOCIALT

Allerede inden klokken 17 dukker de første bankospillere op. For Kronisk Syge Rønnes bankospil i Sagahuset har været savnet, siden det måtte lukke ned i marts på grund af coronapandemien.

Fredag møder bestyrelsesmedlemmer og suppleanter klokken 16.30 for at gøre klar til aftenens bankospil. Der skal bruges lidt mere tid end normalt på forberedelserne for at minimere fare for coronasmitte.

– Vi stiller stolene op med en meters afstand imellem dem og forskudt i forhold til stolene på den anden side af bordene. På den måde kan vi holde afstand, og så er der også god plads til spillepladerne, forklarer foreningens formand, Annette Dreyer.

– Den afstand mellem stolene skal holdes, også selv om man er fra den samme husstand. Ellers bliver det noget rod, vi ikke kan styre, tilføjer hun.


Har investeret for 5.000 kroner

– Vi har indkøbt nye spilleplader. De er laminerede, så vi kan vaske dem af efter spillet. De nye plader alene koster 4.000 kroner. Vi har også købt håndsprit og handsker med videre, siger Annette Dreyer, der vurderer, at foreningens coronarelaterede investeringer forud for genoptagelsen af bankospillene løber op i cirka 5.000 kroner.

– Vi har mundbind til os i bestyrelsen til brug, når vi skal sælge plader og skal rundt i lokalet for at kontrollere vindertal.

For spillerne betyder de "nye tider" blandt andet, at man ud over at "spritte" også skal bruge handsker, når der skal vælges spilleplader. Og det er slut med at få lagt sine yndlingsplader til side med navn på til næste bankospil.

– Det er jo primært ældre mennesker og syge mennesker, der kommer her. Så vi må være ekstra påpasselige, siger Annette Dreyer.


Sommerfugle i maven

– Jeg har glæder mig meget, men jeg har også lidt sommerfugle i maven, for hvordan tager spillerne de forskellige forholdsregler?

For bestyrelsen der der ekstra opgaver. Ikke kun før spillet. Men også i pausen, hvor man blandt andet vil tørre dørhåndtag af og gøre rent på toiletterne, og efter spillet er der en masse bankoplader, som skal vaskes af.

Bankospillet i Kronisk Syge Rønne hver anden fredag er en mangeårig tradition. Normalt kommer der 50-60 spillere. Men når der nogle få gange om året lokkes med ekstra store præmier, kommer der flere. Som denne fredag, hvor man har en runde med en maxipulje på 2.000 kroner.

Der må være 100 spillere i salen. Skulle der komme flere, kan man tage yderligere en sal i Sagahuset i brug, og den dækkes også af husets højttalersystem.

På bustur

Bankospillet er åbent for alle, mens foreningens busudflugt den 30. august er forbeholdt medlemmerne.

– Her får man bustur, mad og drikke for 100 kroner. Det er gået godt for foreningen i de seneste år, så medlemmerne skal have lidt igen, og så har vi også fået et tilskud til bussen, siger Annette Dreyer, der oplyser, at kørestolsbrugere også har mulighed for at komme med på turen.

 
 

Kronisk Syge Rønne

Kronisk Syge Rønne har 75-80 medlemmer – et antal, der ligger ret stabilt, oplyser formand Annette Dreyer.

Foreningens formål er, at samle alle kronisk syge i Rønne og omegn, og varetage deres interesser på

bedst mulige måde.

Enhver kronisk syg eller handicappet, samt deres nærmeste pårørende kan optages som medlemmer.

Der findes yderligere en Kronisk Syge-forening på Bornholm, nemlig i Aakirkeby.

 

 
 

Det gik godt

– Det fungerede fint. Vi var et halvt hundrede stykker, hvilket ikke var helt så mange som håbet. Men fint, når man tænker på, at det er coronatid, siger Annette Dreyer fra Kronisk Syge Rønne dagen derpå.

– Folk tog godt imod de forskellige forholdsregler, og vi var glade, da vi kørte hjem.

– Og så var der en af vores trofaste bankospillere, der tog hele puljen på 2.000 kroner, fortæller Annette Dreyer.