Louise Kirkelund Ramstrup. Foto: Jens-Erik Larsen

‘I det nye koncept er det ikke kun fuglene, der har mit fokus’

DAGENS NAVN: – Jeg vil fortælle mine gæster, hvor dyrene kommer fra, siger kvinden bag Bornholms Rovfugleshow, Louise Kirkelund Ramstrup.

DAGENS NAVN: – Jeg vil fortælle mine gæster, hvor dyrene kommer fra, siger kvinden bag Bornholms Rovfugleshow, Louise Kirkelund Ramstrup.

 

Du har drevet rovfugleshowet på Bornholm i 14 år. Når man oplever dig og stedet og showet, kan man ikke lade være med at tænke: hvad er historien? Lad os starte med din baggrund: hvor er din interesse for fugle opstået?

– Jeg startede i 2002 som dyrepasserelev på Ørnereservatet i Nordjylland, og interessen for fuglene brændte hurtigt helt fast i mig. Men de tre år som elev fløj af sted, og hurtigt blev det tid til at søge nye græsgange. Derfor valgte Martin (min daværende mand) og jeg at starte vores eget her på Bornholm. Jeg havde arbejdet med ”Bornholms Rovfugleshow” på skolen, hvor et af modulerne handlede om at bygge sin egen zoo.

Rovfugleshowet er en større operation med over 40 rovfugle i aktion. Hvordan i alverden har du fået idéen til det koncept? Og hvordan har du haft mulighed for at stable et show på den skala på benene?

– Ideen til rovfugleshowet kommer vel fra mit tidligere job, kombineret med ønsket om at være selvstændig, at skabe mit eget. Arbejdet med dyr og natur har nok altid ligget i generne.

Hvorfor faldt valget på Bornholm? Det havde vel i princippet været nemmere at lægge det i nærheden af København eller i Jylland, hvor der er flere mennesker?

– I bund og grund valgte jeg Bornholm sammen med Martin, fordi her var et godt forretningsgrundlag og naturen her passede perfekt til det setup, vi så for os.

Fortæl om konceptet og fuglene: Hvad er det du gerne vil formidle?

– Min grundlæggende idé til at starte med var at fortælle alle vores dejlige gæster om rovfugle, deres adfærd og opførsel, og hvorfor det er så super vigtigt, vi passer på dem ude i naturen. Det skulle ske igennem informativ underholdning der kunne ramme hele familien.

Har du tænkt på at udvikle showet?

– Jeg har udviklet konceptet og nu er det ikke ”kun” fuglene, der har mit fokus. Fra i år, 2020, vil jeg fortælle mine gæster om, hvor dyrene stammer fra. En rejse jeg starter med insekternes opstandelse for mere end 400 millioner år siden til de dyr, vi har omkring os i dag. I særdeleshed fuglene. Jeg vil lade dyrene fortælle historien, og derfor er der ikke kun fugle nu, men også fugleedderkopper, skorpioner, slanger, tudser, skildpadder, leguaner og agamer.

– Derudover vil jeg gerne have, at det skal være en heldagsoplevelse nu, med oplevelser dagen igennem og ro, fred, hygge og natur til alle.

Du har to sønner på 11 og 13 år. Hvordan tror du, det har påvirket dem at vokse op blandt alle disse fantastiske dyr?

– Både Emil og Mikkel har stor forståelse for dyr og har lært tidligt, at dyrene altid kommer i første række – som det gælder for de fleste, der arbejder med dyr. Mikkel er ikke så interesseret i fugle mere, men har selv bistået med træning af sin egen fugl, såvel som Emils. Nu om dage er de mest til dyr med pels og skæl.

Har du nogle drømme i forhold til fremtiden?

– Lige for tiden drømmer jeg primært om, at vi kan få rettet op på skaderne efter corona, og at jeg kan beholde alt mit personaler på rovfugleshowet. Vi har fået nogle store drag over nakken, og det har gjort ondt, også på personalet. Det er min største drøm at rette op på det, som det er nu. Derefter skal vores nye koncept tilpasses og videreudvikles, og jeg håber på mange flere oplevelser med mange forskellige slags dyr hos os i fremtiden.

– Personligt glæder jeg mig til at færdiggøre min lederuddannelse og derefter bygge videre på min master performer-uddannelse.

 

 

Louise Kirkelund Ramstrup

Alder: 40

Uddannelse: Dyrepasser, master performer

Bopæl: Lundsgårdsvej i Nyker (Bornholms Rovfugleshow)

Civilstatus: Kæreste med Jacob Jepsen

Hobbies: Heste