Økologi-initiativ er kommet langsomt fra start: Vi mangler husdyrproducenter

Økologi-initiativ er kommet langsomt fra start: Vi mangler husdyrproducenter
Foto: Ole Colberg Jensen
| ABONNENT | 6. AUG 2020 • 19:02
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
6. AUG 2020 • 19:02
Økologi

Fagmediet Økologisk har i denne uge fokus på det økologiske fødevareprojekt på Bornholm, Bornholms Økojord A/S.

Foreningen ØkoBornholm, der blev stiftet i marts 2018, har til formål at bidrage til at styrke jordbrugskulturen på et økologisk bæredygtigt grundlag.

Og der er nok at lave, for Bornholm var ifølge Økologisk den landsdel, hvor det økologiske landbrugsareal voksede mest i 2019 med et plus på 32,6 procent - fra 1.683 hektar i 2018 til 2.232 hektar.

Alligevel dyrker bornholmske økologer stadig kun 6,4 procent, mod 11,3 procent på landsplan.

Mange økologer giver op

Det er der en afgørende grund til, forklarer direktøren for Økojord Bornholm A/S, der er foreningens første spæde forsøg på at giver økologien medvind på Bornholm. Der er ikke noget miljø for økologer:

– Det er svært at etablere sig som økolog på Bornholm. Vi har set flere, der har forsøgt, men som har givet op efter et par år, blandt andet fordi der ikke er afsætningsmuligheder nok, siger Anna Sofie Poulsen til Tidende.


Vi mangler husdyrproducenter

Dette bekræftes af Jacob Dam Nielsen, der selv er økologisk æggeproducent i Almindingen og konsulent i Bornholms Landbrug og Fødevarer.

– Det korn, der ikke godkendes af møllen (Valsemøllen i Aakirkeby, red.), skal helst kunne afsættes andre steder på Bornholm, og det er et problem i dag, siger konsulent Jacob Dam Nielsen fra Bornholms Landbrug og Fødevarer.

Avancen har det desuden med at forsvinde, så snart varerne skal sejles væk fra øen.

Derfor er der en enkeltstående løsning, som kunne sætte skub i den økologiske udvikling på Bornholm.

– Der skal bare én til husdyrproducent til. Så har vi en lokal afsætningsmulighed, siger Jacob Dam Nielsen til Tidende.

Knald eller fald

Bornholms Økojord A/S har indtil nu solgt aktier for knap 400.000 kroner. Aktierne er en investeringsmulighed i at udbrede økologisk fødevareproduktion på Bornholm. Gennem opkøb af jord og gårde skal selskabet medvirke til at flere unge jordbrugere kan komme i gang med økologisk landbrug og øge den økologiske produktion på Bornholm. 17 personer har købt aktier for mellem 10.000 og 145.000 kroner, oplyser Anna Sofie Poulsen.

Der er altså langt op til målet på tre millioner kroner, og Mads Kissow, der er formand for Økobornholm og medlem af bestyrelsen i Bornholms Økojord, og Anna Sofie Poulsen vil nu intensivere PR-arbejdet henover efteråret for at nå mindstetegningen på tre millioner kroner inden nytår. Projektet er nemlig knald eller fald.

– Når vi ikke de tre millioner, bliver selskabet ikke stiftet, siger Anna Sofie Poulsen.
Fakta:

Parallelt med aktiesalget har Økojord Bornholm startet en indsamling på hjemmesiden, hvor man kan støtte initiativet. Det gælder både for aktiekøb og støttebidrag, at man får pengene tilbage, hvis selskabet ikke bliver en realitet.

Ifølge Bornholms Fødevarestrategi 2017-2025 skal mindst 20 procent af det dyrkede areal på Bornholm være økologisk i 2025.