Svaneke Børnehus. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen.

Forældre føler sig dårligt informeret om mulighed for at flytte børnehus

En lang række forældre i Svaneke Børnehus siger samstemmende, at de føler sig meget utilstrækkeligt informeret om muligheden for, at børnehuset skal flytte sammen med specialbørnehaven Mælkebøtten i den anden ende af Svaneke.

BØRNEHUS

En lang række forældre i Svaneke Børnehus siger samstemmende, at de føler sig meget utilstrækkeligt informeret om muligheden for, at børnehuset skal flytte sammen med specialbørnehaven Mælkebøtten i den anden ende af Svaneke.

Muligheden har været politisk i spil siden foråret og er et af de tre scenarier for Mælkebøttens fremtid, som børne- og skoleudvalget har bedt om at få beskrevet nærmere, før udvalget sandsynligvis afgøre sagen den 25. august.

Det sker samtidig med, at det står klart, at Svaneke Børnehus ikke kan blive i sine nuværende lokaler ved skolen, fordi Svaneke Friskoles udlejningskontrakt med kommunen om børnehusets bygning er blevet kendt ulovlig af Undervisningsministeriet.

Forældrene i børnehuset føler sig mangelfuldt informeret om begge dele af sagen, ikke mindst i en situation, hvor den ulovlige udlejning af lokalerne betyder, at en løsning med at flytte børnehuset til Mælkebøtten kan forekomme endnu mere oplagt for børne- og skoleudvalget.

– Jeg føler mig meget dårligt informeret. Informationen har været ikke-eksisterende bortset fra en kort besked om, at vi ikke skulle være bekymrede, siger Jonas Glud, far til Silas på fire år og Noah på tre år.

To korte beskeder sendt ud

Den korte besked, som Jonas Glud taler om, blev 1. juli udsendt af børnehaveleder Lisbeth Teilmann Dahl på vegne af forældreårdet.

“Som nogle af jer måske er bekendt med, er der flere som udtaler sig om Svaneke Børnehus for tiden”, starter beskeden.

“Der foregår p.t. en politisk proces i forhold til hvad der fremadrettet skal ske med specialbørnehaven Mælkebøtten. Der er vi nævnt i scenarie 3, der hedder, at Mælkebøtten integreres med almen børnehave på nuværende matrikel. Det og andre scenarier skal nu beskrives i dybden.”

“Så er der den udfordring, at Svaneke Friskole ikke kan udleje lokaler til regionskommunen uden en dispensation, som de ikke kan få af Undervisningsministeriet. Dette arbejdes der p.t. på at finde en løsning på.”

“Personalet i Svaneke Børnehus er glade for Børnehusets nuværende placering og de muligheder det giver. Vi har været sat i spil før, og alle er rolige omkring, det der sker og forholder sig afventende. Forældrerådet i Svaneke Børnehus følger kommunalbestyrelsens arbejde tæt”, slutter beskeden fra børnehusets forældreråd.

“Vi har diskuteret scenarie 3 i forhold til analysen af Mælkebøtten og følger kommunalbestyrelsens arbejde. Samtidig er vi obs. på den verserende huslejesag med skolen”, lød den fulde længde af forældrerådets behandling af sagen på et møde den 29. juli.

Ikke fyldestgørende

Ud over de to beskeder og det korte referat har forældrene i Svaneke Børnehus ikke modtaget yderligere information om de to sideløbende sager om børnehusets fremtid. Det er ikke fyldestgørende, siger i alt otte forældre til Bornholms Tidende.

– Set fra min stol har informationen været mangelfuld, siger Lasse Hjorth Karkov, far til Stella på fire år.

– I princippet gør det ingen forskel for mig, om informationen kommer fra børnehaven eller kommunen. Der har i hvert fald ikke været nogen kommunikation, siger han.

Lasse Hjorth Karkov bliver overrasket over at høre, hvordan muligheden af at flytte børnehuset til Mælkebøtten blev beskrevet i referatet fra forældrerådets møde den 29. juni.

– Okay? Det synes jeg er mangelfuldt, for hvad ligger der i det? Det ved man jo ikke, hvis man ikke i forvejen er inde i sagen, siger han.

Andre forældre giver udtryk for det samme.

– Jeg føler mig meget lidt informeret. Jeg har kun hørt noget gennem andre, der har læst i avisen, om hvad der sker. Men jeg har hverken hørt fra noget skolen eller børnehaven om, hvad der sker, siger Birgitte Marcher Holm, mor til Carla på tre år og Aske i 0. klasse på Svaneke Friskole.

Også Birgitte Marcher Holm bliver overrasket over at høre, hvordan muligheden for at flytte børnehuset til Mælkebøtten blev beskrevet i referatet fra forældrerådets møde den 29. juni.

– Det var ikke meget, og det oplever jeg da som mangelfuldt. Det er som om man ikke tager højde for, at der er noget personligt involveret i det her. Som om det kun er en sag om drift og noget økonomi, og at der ikke er mennesker involveret, siger hun.

– Det er der jo ikke så meget information i. Det er ret afventende, og det er ikke fyldestgørende. Der står jo ikke særlig meget. Det ville have været rart med noget mere fyldestgørende og noget mere rettidig information, siger Niklas Rudi Holm, far til Bille på tre år og Valde på syv år i Svaneke Friskole, om referatet fra forældrerådets møde.

Hen over hovedet

Flere forældre fortæller, at de har spurgt sig selv, om beslutningen allerede er truffet politisk, og at det er derfor, de ikke er blevet bedre informeret.

Det lyder som om, at kommunen gerne vil afgøre det her, uden at andre bliver involveret, siger Birgitte Marcher Holm.

– Jeg tror, at det er bevidst og for at undgå for megen debat. Det tror jeg helt sikkert, siger Jonas Glud.

– Jeg synes ikke, at der har været særlig megen information ud over, at vi afventer, hvad der kommer. Jeg synes ikke, at der har været en inddragende proces, siger Christa Lodahl, mor til Elly-Marie på to år, Dagmar på fire år og Agnes på syv år i skolen.

– Når den ekstra dimension med udlejningen kommer samtidig med muligheden for, at børnehaven skal flytte, tænker man, om tingene er ved at blive besluttet hen over hovedet på os, siger hun.

– Jeg føler mig overhovedet ikke informeret. Jeg har slet ikke hørt om det, hverken fra børnehaven eller skolen, kun gennem andre forældre, siger Camilla Dahl, mor til Holger på tre år og Vilhelmine på syv år på Svaneke

– Jeg synes, at det er lidt mærkeligt. Det kan være, at børnehaven skal flytte, og så får vi ikke noget at vide om det, siger hun.

Leder: Ingen information at give

Børnehaveleder Lisbeth Teilmann Dahl fortæller, at hun ikke har haft mulighed for at informere mere, end hun og forældrerådet har gjort. Fordi hverken hun eller forældrerådet reelt ved noget.

– Det er fordi, der ikke har været særlig meget information at give. Politisk er man i gang med at finde ud af, hvad der skal ske med Mælkebøtten, og samtidig er skolen så i gang med at finde ud af sammen med kommunen, hvad der skal ske med skolens udlejning af børnehusets lokaler, siger hun.

– Jeg kan sagtens forstå, at man som forælder bliver utryg, når man synes, at man ikke har fået nogen information. Det er bare ikke fordi, jeg ikke har villet give den information. Det er fordi, der ikke har været nogen information at give.

Har du overvejet at indkalde til et forældremøde om situationen?

– Nej, det har jeg ikke.

Hvorfor ikke det?

– Fordi der ikke har været nogen information at give, siger Lisbeth Teilmann Dahl.

Selvom det at flytte Svaneke Børnehus ind i Mælkebøtten er et af de tre mulige scenarier for Mælkebøttens fremtid, blev børnehusets forældreråd ikke inviteret til at afgive et høringssvar om sagen. Børne- og skoleudvalget regner med at få sagen på dagsordenen ved sit møde den 25. august.

Artiklens skribent har selv børn i både Svaneke Børnehus og på Svaneke Friskole. red.