Simon Jensen har nu i ti år haft Allinge Havnegrill, og i alle årene har datteren Sandra troligt tilbragt sine somre op og ned ad sin far – og en masse flæskestege. Foto: Berit Hvassum

I 10 år har Simon Jensen og hans familie regeret i Allinge Havnegrill

I løbet af de sidste ti år har mange af butikslokalerne på Havnegade i Allinge skiftet ejere eller indhold. Men Allinge Havnegrill ligner sig selv, og det er stadig Simon Jensen, der står bag sin egen disk. Godt hjulpet af et pligtopfyldende personale – og ikke mindst familien.

Forretningsliv

I løbet af de sidste ti år har mange af butikslokalerne på Havnegade i Allinge skiftet ejere eller indhold. Men Allinge Havnegrill ligner sig selv, og det er stadig Simon Jensen, der står bag sin egen disk. Godt hjulpet af et pligtopfyldende personale – og ikke mindst familien.

Da Bornholms Tidende onsdag svinger forbi 10-årsjubilaren, er han omgivet af familie. Ikke fordi de som sådan fejrer jubilæet, men fordi at sådan er det i Simons havnegrill. På tiende år giver hans datter Sandra en hånd med. Og hans samlever Jeanne Widstrup, samt hendes datter Amelia, har travlt med at fylde isvafler, lave burgere og stege flæskesteg.

Særligt den sidste beskæftigelse er meget vigtig og har været det i alle Simon Jensens ti år i Allinge Havnegrill.

Stedets berømte flæskestegssandwich er et sikkert trækplaster, som den forrige ejer indførte. Folk kører fra andre byer efter den knasende bløde spise, så det er ikke kun for sjov, når de ansatte bærer trøjer, hvor der på ryggen står: “Byens bedste steg”.

– Vi får kunder på at have god og ærlig mad – det er et lille sted, og alle kan følge med i, at vi laver den. Vi snyder ikke. Det er bare en fin lille familiedrevet butik med en rigtig god beliggenhed, hvor jeg har været heldig med personalet. Og så skiller vi os efterhånden lidt ud. Meget andet her på øen skal være specielt eller særligt bornholmsk. Det har vi ikke så meget af, siger Simon Jensen, og Jeanne Widstrup supplerer:

– Du kan altid finde en smart lille café med en ny tilgang til tingene. Men du skal også kunne få den ristede pølse og den kolde Tuborg. Og børnefamilier er glade for at kunne komme et sted, hvor der bliver sat en ære i at holde bordene rene, og hvor de ikke skal vente på maden i lang tid. Der skal også være plads til det normale.

Der er ingen fine fornemmelser eller forsøg på at lave revolutioner i Allinge Havnegrill. Simon Jensen sætter en ære i at drive et simpelt spisested, hvor grillmaden er i orden, og hvor det, gæsterne ser, også er det, de får. Foto: Berit Hvassum.

4-5 tons flæskesteg på en sommer

Simon Jensen går et øjeblik. Det er blevet tid til at sætte to nye flæskestege over, så de skal findes frem. To stege ud af de 4-5 tons flæskesteg, der i løbet af en sæson bliver stegt i den lille bygning. Tidlig morgen bliver de første langsider sat i ovnen, og så skal der løbende suppleres op i løbet af dagen, indtil der ikke er flere mennesker på havnen. Det giver en arbejdsdag, der typisk er mere end 12 timer lang, og som nogle gange også kryber helt op på 19 timer. Efter lukketid går der jo også tid til rengøring og opfyldning.

– Der tror jeg, det er vigtigt, at familien er med. Når man har et sæsonpræget arbejde på Bornholm, ofrer man et halvt år. Og har man ikke familien ved siden af sig i den tid, så kan man ende med også at ofre den, siger Simon Jensen.

Så hans søn Mikkel har arbejdet i havnegrillen, og hans datter Sandra har gjort det siden hun var 14 år. Nu læser hun til sygeplejerske ovre, men kommer hjem i højsæsonen for i perioder at styre butikken, så den gamle jubilar kan få sig nogle ordentlige pauser.

– Det starter altid med, at jeg skal være her i fire uger, men det ender med, at jeg bliver her i otte, siger Sandra, imens hun samler en cheeseburger.

– Men hun har aldrig pebet, konstaterer faren.

– Sådan er det, når det er familie. Man gør det, der skal til, også selvom det hænger en lidt langt ud af halsen. Til gengæld er man sammen om det, og det er måske også derfor, jeg har holdt i så lang tid. Jeg forsøger at være sammen med familien, fortæller Simon Jensen, der derfor også altid har prioriteret børnene i efterårsferien.

– Jeg har fået kritik for, at jeg ikke havde åbent i uge 42. Men da vores børn havde skoleferie der, valgte vi at rejse med dem i stedet for at have åbent i butikken, fortæller Simon Jensen.

Simon Jensens samlever Jeanne Widstrup hjælper som det mest naturlige til i havnegrillen, og fra i år gør hendes datter, Amelia, det samme. Foto: Berit Hvassum.

Opdagede stedet som ungarbejder

Egentlig kunne man med en tilsnigelse sige, at Simon Jensen har 13-års jubilæum i grillbaren.

Da han var ung, arbejdede han nemlig tre somre i Jytte og Flemming Nielsens pølsevogn, der stod det samme sted. Det var dengang han bed mærke i, at placeringen var god. Ikke så meget fordi turisterne nemt kunne finde stedet – som det er tilfældet i dag. Men fordi Allinge Havn var et meget levende sted, hvor lokale spiste fra pølsevognen.

– Bare på de ti år, jeg har haft havnegrillen, er Allinge blevet mere turistet. Og der er sket rigtig meget siden jeg stod her som 13-årig. Det var dengang, her var fiskekuttere og masser af liv. Dengang havde de et “slogan” i pølsevognen, der lød, at turisterne skulle have lov at være her, men at vi var der for bornholmerne. Det var nærmest sådan, at turister blev jaget væk, hvis der også stod bornholmere i køen. I dag er her mest turister, siger Simon Jensen.

Han overtog stedet efter at have været øl-chauffør for Carlsberg i 21 år. Ryggen kunne ikke længere holde til de hårde løft, så han sagde til den tidligere ejer, Birgitte Bruun, at hvis hun ville sælge, så var han interesseret i at overtage grillen. Det gav pote, og i 2011 var det Simon Jensen, der stod bag disken uden at lave de helt store ændringer ved stedet.

Det skulle dog vise sig, at en vigtig kundegruppe hurtigt forsvandt. Færgeruten mellem Allinge og Simrishamn i Skåne blev nedlagt, så salget af røde pølser til svenske turister styrtdykkede. Til gengæld dumpede der på samme tidspunkt en pomelo ned i Simon Jensens turban: Folkemødet.

– Jeg overtog samtidig med, at Folkemødet åbnede, men vi mærkede ikke meget til det de første år, hvor det mest var ude i parken. Vi kunne godt mærke det. Vi havde gæster som på en god sommerdag. Men så udvidede det sig til byen, og så fik vi pludselig en hel sommers omsætning på fire dage, fortæller Simon Jensen.

Flæskestegssandwichen har alle årene været Allinge Havnegrills helt store trækplaster. Mængden af steg, der hver sommer bliver stegt i det lille hus på havnen, skal gøres op i tons. Foto: Berit Hvassum.

Tidligere personale vender hjem

I sådan en situation er der travlt i grillen. Rigtig travlt. Til al held kan Simon Jensen ringe efter erfaren forstærkning. Han forsøger at give sine egne positive oplevelser som ungarbejder videre til en ny generation, og det ser ud til at lykkes i en grad, så tidligere ansatte gerne stiller op i en presset situation. Under Folkemødet tager tidligere ungarbejdere således fri fra deres arbejde for at komme “hjem” og hjælpe Simon.

– Vi har selvfølgelig sagt farvel til unge mennesker, der er taget over for at få en uddannelse. Men en del af dem hører stadig med til familien, og de kommer og hjælper mig under Folkemødet. De slipper alt, hvad de har i hænderne, for at komme hjem. Selvom de nu er udlært tømrer eller pædagoger, så tager de fire dage fri for at komme hjem og lege lidt i grillen, fortæller Simon Jensen.

Allinge Havnegrill har åbent frem til oktober. Uden for sommersæsonen er der i dag så mange supermarkeder og madsteder, der tilbyder nem mad til lokale, at det ikke kan betale sig at holde åbent.