Kim Andersen, til venstre, den 18. juli, da der også var plademesse på torvet i Rønne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

‘Vinyl er det nye sort’: Plademesse vender tilbage til Store Torv

Efter succesen med plademesse på Store Torv, Rønne, i juli, er det besluttet at udnytte det gode vejr, der lige nu er på Bornholm, og lave en plademesse igen. Det sker på lørdag den 8. august fra klokken 10-13 på Store Torv, skriver Kim Andersen fra Bornholms Plademesse i en pressemeddelelse.

Når man i disse år kan sige, at “vinyl er det nye sort”, forklarer han det med, at lp’en oplever massiv interesse fra både dedikerede samlere og mange andre, ikke mindst unge, som stille og roligt begynder at samle på plader.

LP-pladen har således de seneste 10 år gået sin sejrsgang med et formidabelt comeback i hele verdenen – også på Bornholm, noterer han og forklarer, at det på den baggrund er blevet sværere at finde sjældne plader i øens genbrugsbutikker, på Bornholmermarked og lignende.

Den store interesse fra ikke kun den middelaldrende generation, men også blandt yngre grupper for at samle på lp’er, medfører en øget efterspørgsel på plader med ikoniske bands som Black Sabbath, Led Zeppelin, Beatles, Pink Floyd med flere, som er blevet genopdaget af den unge generation.

I dag udgiver alle pladeselskaber da også det meste på vinyl, ligesom der i stor udstrækning bliver udgivet genoptryk med musik fra 60’erne og opefter. I 2014 blev der solgt nye lp-plader for 7,6 millioner kroner i Danmark. I 2018 var salget steget til 28,1 millioner kroner, viser de officielle salgstal fra pladebrancheorganisationen IFPI. Det er stigning over fem år på 270 procent, oplyser Kim Andersen.

På messen den 8. august vil der være salg af alt slags musik på lp’er, ep’er, og singler, både dansk og udenlandsk musik, og til priser, der spænder fra den lave ende af prisspekteret, til den noget højere ende.

Flere af de samlere, der deltager på torvet, har samlet på musik i mange år, og har derfor en stor viden om musik. Det gælder viden om forskellige bands, lp’er, vedligeholdelse af lp’er, hi-fi anlæg og så videre.

Man er også velkommen til selv at tage plader med og få en samler til at kigge på dem, og eventuelt komme med en vurdering af standen og prisen.

– Samlerne er altid friske på en musiksnak, noterer Kim Andersen.

Der vil være afstand mellem bordene, ligesom det er udendørs, så afstandskravene i forhold til Covid-19 kan overholdes.