Gudhjem Mølle. Foto: Berit Hvassum

Omdiskuteret skilt bliver pillet ned: Den sad ikke lige i skabet

De seneste par uger har Gudhjems velkendte mølle taget sig lidt anderledes ud, end den plejer. Erhvervsmand Michael Møller, der tidligere på året købte møllen for at lave den til restaurant, har for omkring to uger siden fået forsynet den hvide mølle med et skilt med teksten "Restaurant Gudhjem Mølle" i store, sorte bogstaver.

Skiltet er synligt på lang afstand, når man kommer kørende til Gudhjem, og det er ikke alle gudhjemboerne, der er lige glade for det. Det fortæller formand for Gudhjem Museum- og Byforening Hans Jørgen Jensen, der har fået en del henvendelser angående skiltet.

GUDHJEM

De seneste par uger har Gudhjems velkendte mølle taget sig lidt anderledes ud, end den plejer. Erhvervsmand Michael Møller, der tidligere på året købte møllen for at lave den til restaurant, har for omkring to uger siden fået forsynet den hvide mølle med et skilt med teksten “Restaurant Gudhjem Mølle” i store, sorte bogstaver. Skiltet er synligt på lang afstand, når man kommer kørende til Gudhjem, og det er ikke alle gudhjemboerne, der er lige glade for det. Det fortæller formand for Gudhjem Museum- og Byforening Hans Jørgen Jensen, der har fået en del henvendelser angående skiltet.

– Det er et ret iøjnefaldende skilt må man sige. Møllen er jo vartegn for byen. Møllen er ikke fredet, så der er sådan set ikke noget ulovligt i at sætte skiltet op, men møllen betyder meget for byen, siger Hans Jørgen Jensen.

– Det er Danmarks største af den type mølle, og den stikker højt op i landskabet. Hvis du kommer fra havet, eller du kommer fra Østerlars, så kender du byen på, at møllen står der på klippeknolden, siger han.

Mange følelser

Hans Jørgen Jensen er ikke selv født i Gudhjem, men påpeger at møllen, der er bygget i 1893, er en indgroet del af gudhjemboernes bevidsthed, og der derfor er mange følelser omkring den.

– Vi synes, den er så flot, og det håber vi selvfølgelig, at den vil blive ved med under de nye ejere. Det synes jeg også, at Michael Møller virker indstillet på, siger Hans Jørgen Jensen.

Det er Michael Møller også, hvis du spørger erhvervsmanden. Han fortæller, at han faktisk allerede havde besluttet at tage skiltet ned igen. Ikke fordi han selv havde modtaget nogle særlige, kritiske henvendelser over det nye skilt, men fordi han ikke selv er udpræget tilfreds med skiltets udseende.

– Det er ikke fordi jeg selv har fået nogle henvendelser omkring skiltet andet end fra nogle enkelte. Hans Jørgen har sikkert hørt mere end mig, siger Michael Møller.

– Jeg mødtes med Hans Jørgen, hvor vi skulle tale om noget andet, og så fortalte jeg Hans Jørgen, at jeg ville tage skiltet ned. Så sagde han, at det var der nok nogle, der ville blive glade for. Der er jo altid folk, der har meninger om alt muligt. Sådan er det jo her i verden, siger Michael Møller.

I de seneste uger har Gudhjems beboere og sommergæster blevet mødt af Restaurant Gudhjem Mølles nye skilt, når de ankom til byen. Møllens ejer Michael Møller har sat skiltet med de meterhøje bogstaver op. Nu tager han dem frivilligt ned igen. Foto: Berit Hvassum

Ikke stilrent nok

Han fortæller, at skiltet ikke kom til at se ud, som han havde forestillet sig det, før det blev sat op.

– Det er ikke blevet så pænt, som vi havde forestillet os. Vi så det selv, så snart det sad der. Det så simpelthen ikke stilrent nok ud, men det er svært at vide, før det er kommet op, siger Michael Møller.

– Så nu har vi bestilt, at det skal pilles ned igen. Problemet var bare, at skiltemageren gik på sommerferie lige efter, det blev sat op, derfor har vi ikke gjort noget ved det endnu. Han er tilbage igen, så nu får vi pillet det ned, men ikke på grund af henvendelser fra Hans Jørgen. Det har ikke noget at gøre med folks reaktioner, jeg synes bare ikke, den sad lige i skabet, siger han.

Han anslår at skiltet vil komme ned i løbet af denne uge. Hvad der kommer i stedet, kan han endnu ikke sige noget om.

– Nu bruger vi vinteren på at finde ud hvordan og hvorledes. Det vigtigste for os er, at møllens pæne udtryk ikke bliver ødelagt, og det synes jeg, det bliver, som det ser ud lige nu, siger Michael Møller.

Gudhjem Mølle har siden 2004 været ejet og vedligeholdt af Bornholms Brand, og har siden da været lejet ud til LAG-Bornholm og har også huset Bornholms Gourmet Center og Arts & Craft Association Bornholm. Møllen er med et vingefang på 24 meter blandt Danmarks største gamle vindmøller.