Camilla Asta Bek Havsholm har holdt åbent i en lille måneds tid. Foto: Berit Hvassum

‘Så har I det at glæde jer til’: Ny butik har slået dørene op i Rønne

Skulle den søde tand begynde at dunke, er Rønne vel trods alt lidt af et Sodoma og Gomorra, hvis man vælger at lade disse bibelske byer symbolisere sukkerstøtter, som lokker alle os sliksyndere ud af den brændende busk.

Her er jo flere specialforretninger for chokolade og is for slet ikke at nævne bagernes kager, ligesom supermarkederne også gerne har masser af slik på hylderne. Og gerne på de hylder, man står tæt på i betalingskøen, så man uvægerligt lige griber ud efter lidt mundgodt i butiksbesøgets sidste øjeblik.

HANDEL

Skulle den søde tand begynde at dunke, er Rønne vel trods alt lidt af et Sodoma og Gomorra, hvis man vælger at lade disse bibelske byer symbolisere sukkerstøtter, som lokker alle os sliksyndere ud af den brændende busk.

Her er jo flere specialforretninger for chokolade og is for slet ikke at nævne bagernes kager, ligesom supermarkederne også gerne har masser af slik på hylderne. Og gerne på de hylder, man står tæt på i betalingskøen, så man uvægerligt lige griber ud efter lidt mundgodt i butiksbesøgets sidste øjeblik.

En decideret slikbutik af mere gammeldags karakter har der dog ikke været i nogle år, men den 4. juli åbnede igen en sådan af slagsen, og denne dag, da Bornholms Tidende kigger forbi kort inden åbningstiden, står der allerede et par småpiger udenfor og venter pænt på, at butikken slår dørene op.

En familie kommer også spadserende forbi, og da faren opdager, der endnu ikke er åbent, siger han til sine unger:

–  Vi tager den på tilbageturen. Så har I det at glæde jer til.

Det skete i Snellemark, som nu rummer bland selv-slikbutikken Charly’s. På facaden lyser et drengeansigt op i tegnet streg. At butikken er åbnet, skyldes Camilla Asta Bek Havsholm, og den er opkaldt efter hendes snart 15 måneder gamle søn, som hedder – nemlig – Charly.

Camilla kommer fra København, men sidste efterår fik hendes mand, som har en tattoo-butik i København, et tilbud om også at overtage Goodtimes Tattoo i Tværstræde, Rønne. Det takkede han ja til, og pludselig gik det hurtigt. Familien fik i november en lejlighed i Byledsgade, og nu pendler farmand mellem Rønne og København.

Jeg fik afslag

Og hvad skulle Camilla så lave? Hun syntes ikke, hun havde oplevet en decideret slikbutik på Bornholm, så hvorfor ikke?

Altså, sådan en butik, som kan få folk af en vis alder til at mindes deres barndoms slikbutik, hvor Slikmutter – og hun fandtes i klonede udgaver over det ganske land – huserede. Selv husker jeg Slikmutter på Godthåbsvej, Bellahøj, hvor man kunne få ikke så lidt slik for en krone dengang.

Oprindeligt rettede Camilla Asta Bek Havsholm sit blik mod butikslokalet i Store Torvegade, hvor der for år tilbage lå en Blockbuster, sidenhen blandt andet en spilcafe og nu en massagebutik. Hvis hun overtog lokalet, som stod til leje, kunne hun dele baglokale med tattoo-butikken, men på grund af corona-situationen droppede hun i første omgang ideen om at åbne slikbutik.

Da hun alligevel syntes, det virkede realistisk, var butikken lejet ud til anden side.

– Så jeg fik afslag og var helt ulykkelig, men så gik vi en tur, og jeg opdagede det her lokale, hvor der stod “til leje” på butiksruden , siger hun.

– Og det er jeg glad for. Jeg synes, det er en rigtig god beliggenhed her ved indgangen til øen.

Hun synes da også, responsen har været god, siden hun åbnede.

– Jeg er blevet taget imod med åbne arme, siger hun.

– Jeg havde forestillet mig, at folk måske ville tænke, at “nej, nu kommer der sådan en københavner”, men mange har været inde at sige tillykke, og jeg synes, jeg kan mærke, at man er virkelig åben over for tilflyttere.

Og der er kunder i butikken?

– Ja, turister og alle mulige, siger Camilla, da hun bliver afbrudt af en voksen kvinde, som skal betale for to småpiger med hver sin pose.

Camilla Asta Bek Havsholm sælger også frisklavede popcorn og slush ice i Charly’s. Foto: Berit Hvassum

Poser fra Shell

En af hendes konkurrenter på bland selv-slik, Shell, ringede forleden og fortalte, at de havde droppet det, og om hun var interesseret i deres slikposer.

– Og det kunne jeg jo ikke sige nej tak til, siger hun.

– Det ville da være dumt at smide dem ud.

Ud over slik sælger hun også popcorn og slush ice, som hun selv laver.

Facaden på butikken og selve navnet er hun stadig lidt usikker på, om hun er kommet helt i (kræmmer)hus med.

– Først havde jeg overvejet Charly’s Slikfabrik, men tænkte, at jeg jo ikke decideret fabrikerer noget, og så blev det bare til Charly’s. Men på Facebook hedder den “Charlys bland-selv slik”, og nu, hvor der kun står Charly’s på facaden af butikken, er jeg lidt i tvivl om, om man overhovedet kan se, hvad jeg sælger, inden man kommer helt tæt på, for det er nogle mørke vinduer. Så nu overvejer jeg at få skrevet “slik” eller “slikbutik” på facaden også. Måske skal der også tilføjes nogle store bolcher – jeg arbejder i hvert fald stadig på facaden, siger hun.

– Jeg har bare haft ret travlt, så jeg tager en ting af gangen. Jeg har også sammen med min mand selv bygget disken her, siger hun og slår i bordpladen.

Og du er optimist i forhold til fremtiden for slikbutikken?

– Ja, det er jeg, siger Camilla Asta Bek Havsholm.