Bixen ligger i den gamle staldbygning på havnen i Vang. I gamle dage stod de heste, som trak vognladningerne fra stenbruddet opstaldet her. I dag ligger lokalerne hus til Vangs frivilligt drevne lokalbutik. Arkivfoto: Allan Rieck

Butikken holder åbent på en anden måde

VANG

I sidste uge skrev vi i Bornholms Tidende, at den lille, frivilligt drevne butik Bixen på havnen i Vang holdt lukket i år på grund af coronarestriktionerne. Det er imidlertid ikke helt korrekt. For godt nok har butikken ikke været åben på samme måde, som den plejer med et udvalg af forskellige basale dagligvarer, men til gengæld har butikken været åben for salg af ispinde og sodavand, som Bixen har indhentet tilladelse til at sælge, fortæller Merete Dick, der sammen med sin mand ejer butikkens lokaler. Udover is og sodavand har Bixen hele juli kørt med et andet koncept.

– Vi har haft en slags marked, hvor lokale fra byen har kunnet sælge ting, som de har haft lyst til, siger Merete Dick.

– Det har både været gamle ting og hjemmelavede ting. Der er nogen, der har solgt lidt smykker, nogen der har lavet babytøj, en har lavet salt og en har lavet nogle postkort, så der har været noget andet i butikken, end der plejer at være. Men det har stadig kunnet være noget, vi har kunnet samles om til vangeboernes glæde, siger hun.

Det lokale marked og isbutikken har været adskilt, og på den måde har Bixen kunnet leve op til hygiejnekravene.

Fungerer som turistkontor

Udover at være butik, er Bixen på havnen også knudepunkt for meget af byens turisttrafik. Denne sommer bugner det af turister i Vang, fortæller Merete Dick. Især cykelturisterne slår et smut omkring havnen og byen galleri, og finder derfra naturligt over til Bixen. Derfor fungerer butikken også som en slags uofficielt turistkontor, forklarer Merete Dick.

– Det er faktisk vores vigtigste funktion. Vi giver råd og vejledning til en hel masse, der kommer og spørger om hjælp i forhold til at finde rundt eller få anbefalinger til steder, de kan spise eller tage hen. Det er så sjovt og festligt, for man kommer til at snakke med alle mulige forskellige mennesker. Vi er en slags ambassadører for Vang og for øen, siger Merete Dick.

Hun er glad for, at Bixen har kunnet holde åben på trods af coronarestriktionerne, selvom det har været på en anden måde, end byen er vant til.

– Alternativet havde været et par lukkede porte. Alle er interesserede i at stedet her findes, så de synes, at Vang er et hyggeligt sted.