Daniel Mühlendorph ved Robert-festen i Tivoli Hotel & Congress Center, København, i januar i år. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller

Mühlendorph og Hyæne Film kan igen være på vej til en Robert-nominering

KULTUR

Allingedrengen Daniel Mühlendorph er medejer af filmproduktionsselskab Hyæne Film, som har base i København, og han har efterhånden nogle gange sammen med kollegerne i selskabet været til den prestigiøse uddeling af Robert-priser, som Danmarks Filmakademi står for, og som er det danske svar på Hollywoods Oscar-priser.

2019 var det således tredje gang, Hyæne Film deltog med et bud på årets bedste kortfilm/animationsfilm, og det blev også lykkens gang, idet “Maja”, som Daniel Mühlendorph havde produceret og Marijana Jankovic instrueret, løb med Robert-statuetten i kategorien.

I januar i år deltog filmproduktionsselskabet i Robert-festlighederne med imponerende seks nomineringer. Hyæne Films første spillefilm, “Danmarks sønner”, var nomineret i de fire betydeligste kategorier, og dertil havde selskabet hele to nomineringer med ud af de i alt fem nominerede film i kortfilmgenren.

De mange nomineringer udløste dog ingen statuette, men nu kan muligheden opstå igen, idet Filmakademiet netop har løftet sløret for de 10 shortlistede kortfilm, der er med i opløbet om en nominering til Robert Prisen 2021 for “Årets Kortfilm: Fiktion/Animation”. Igen er Hyæne Film repræsenteret, denne gang med kortfilmen “Uden at blinke”, som Daniel Mühlendorph og Laura Sofie Frederikke Pedersen har produceret, Katrine Brocks har instrueret, og Marianne Lentz har skrevet.

I en pressemeddelelse oplyser Filmakademiet, at det for sjette gang samarbejder med OFF – Odense International Film Festival for at skabe størst mulig opmærksomhed om det høje faglige og kunstneriske niveau, der er i kortfilmsmiljøet og årets produktioner. Akademiet oplyser også, at offentliggørelsen af de 10 shortlistede film er en kickstart for Robert 2021, idet Filmakademiets medlemmer fra den 4. august kan stemme blandt de 10 shortlistede danske kortfilm. Alle filmene vises også i biografen i løbet af OFF, og de fem film fra shortlisten, som ender med at blive nomineret til Robert-prisen, vil blive afsløret ved OFF’s prisuddeling lørdag den 29. august.

Robert-prisuddelingerne finder næste gang sted den 6. februar 2021.

Daniel Mühlendorph er spændt på, om det igen vil lykkes for Hyæne Film at få en egentlig nominering.

– Vi synes, det er sjovt at være med i det game, hvor vi gerne laver kortfilmene på Bornholm, siger han til Bornholms Tidende.

– Vi bruger også lang tid på dem, så det er ekstremt vigtigt for os, at de har et niveau, hvor vi kan være med blandt de allerbedste hvert eneste år. Det er svært at få det til at lykkes, men vi vil det rigtig gerne. I år er det så den sjette kortfilm i træk, vi nu har mulighed for at få nomineret til en Robert. Det er lidt fedt.

Filmproducenten oplyser, at “Uden at blinke” handler om 36-årige Johanne, som for nylig er blevet udskrevet efter en længere indlæggelse på et psykiatrisk hospital. Hun er opløftet ved tanken om igen at se sin niårige datter, Lily, og mens de to leger i haven i huset, hvor Lily bor sammen med sin far og hans nye kone, opfordrer Johanne – ivrig efter at være den sjove mor, som hun ved Lily forguder – datteren til at tage med til en stor forlystelsespark i byen.

I Tivoli afslører Lily sin dybeste frygt, nemlig at hun en dag ligesom moren vil blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvilket bringer mor og datter tættere sammen. Da Johanne imidlertid bliver så negativt påvirket af en tur i radiobilerne, at de bliver bedt om at forlade forlystelsen, bliver Lily væk i mængden, hvilket sender Johanne ud på en desperat søgning efter sin datter. Hun tvinges til at genoverveje sine egne færdigheder som mor – og i sidste ende tage den hårdeste beslutning i sit liv:

At give slip på Lily.

 

 

Shortlisten

De 10 shortlistede film i kortfilmkategorien, hvoraf de fem vil komme med til Robert-uddelingerne i februar næste år, er:

• “100.000 Acres of Pine” – The Animation Workshop, instruktør og manus: Jennifer Alice Wright.

• “Bleed” – Super16 & Firebrand Productions, producer Caroline Steenberg Dam, instruktør Hannah Elbke, manus Henrik Binger.

• “Bonaparte” – Goodwill Film, producere Nicole Kjærsgaard Jensen & Jesper Quistgaard, instruktør og manus Jesper Quistgaard.

• “Eja Okay” – New Tales, producer Mette Mikkelsen, instruktør og manus Kasper Møller Jensen.

• “Kaldet” – Nordisk Film Production A/S, producere Trine Hjortkjær Thomsen & Laura Frederikke Kragholm, instruktør og manus Christian Bengtson.

• “Lemon World” – Super8, producer Iben Søtang Jacobsen, instruktør og manus Kasper Møller Jensen.

• “OsWorld” – Producer Asger Sisseck, instruktør Philip Hedegaard Povlsen, manus Oskar Groot.

• “Pinkies begravelse” – Super16, producer Theis Nørgaard, instruktør Simon Mortensen, manus Malthe Jagd Miehe-Renard & Simon Mortensen.

• “Sort som Iris” – Producere Maria Lysdal & Asbjørn Dam, instruktør Jonas Risvig, manus Cecilia Claudie Sardou.

• “Uden at blinke” – Hyæne Film, producere Daniel Mühlendorph & Laura Sofie Frederikke Pedersen, instruktør Katrine Brocks, manus Marianne Lentz.