Børn som pizzabagere: Holger, Vilhelmine, Sebastian, Bille og Lauritz (og forældrene David og Kaya) gik på med krum hals. Foto: Jakob Marschner

Tomt areal ved hallen får nyt liv: Friskolen bruger sport og pizza til at række ud mod byen

Spil rundbold og fodbold først, og kom så og bag din egen pizza bagefter. Det tilbud fra Svaneke Friskole blev rimeligt godt taget imod, da der fredag eftermiddag var premiere på "Sport og pizza" – dels på boldbanerne, dels på gavlen af Svanekehallen, et tomt areal, hvor der tidligere lå et svømmebassin.

– På den her måde vil vi gerne prøve at forene byen med skolen og idrætsforeningen, siger Lasse Dalén Andersen, nytiltrådt skoleleder på Svaneke Friskole.

FRITIDSLIV

Spil rundbold og fodbold først, og kom så og bag din egen pizza bagefter. Det tilbud fra Svaneke Friskole blev rimeligt godt taget imod, da der fredag eftermiddag var premiere på “Sport og pizza” – dels på boldbanerne, dels på gavlen af Svanekehallen, et tomt areal, hvor der tidligere lå et svømmebassin.

– På den her måde vil vi gerne prøve at forene byen med skolen og idrætsforeningen, siger Lasse Dalén Andersen, nytiltrådt skoleleder på Svaneke Friskole.

– Jeg synes, at det har været godt. Vi har også kunnet styre det i forhold til corona, fordi her ikke har været for mange.

– Børn og voksne, der dyrker sport og spiser pizza sammen bagefter: Det kan da ikke være meget bedre, siger Lasse Dalén Andersen.

Sport og pizza vender tilbage den første fredag i hver måned så længe vejret er godt.

Pizzaovne i olietønder

Både voksne og børn fik lejlighed til at skabe den pizza de ville fra bunden. Med alle nødvendige redskaber samt dej, tomatsauce, ost og fyld var det egentlig bare at gå i gang med kageruller og pizzaspatler. Særligt børnene gik til opgaven med stor energi.

Pizzaerne blev dernæst bagt i gamle olietønder, der er blevet bygget om til pizzaovne. De er udviklet af kunstneren Jesper Aabille fra København, der tidligere har brugt dem på Roskilde Festival og nu demonstrerede dem i Svaneke.

– På den her måde kan man aktivere nogle rum og udvikle et område ved at skabe et fællesskab i dem, siger han.

Er det en olietønde? Nej, det er en pizzaovn, som kunstneren Jesper Aabille her demonstrerer. Foto: Jakob Marschner

Noget tyder også på, at sport og pizza kun er starten på, at Svaneke Friskole kan bruge arealet ved gavlen af Svanekehallen noget mere. Skolen har søgt kommunen om brugsret til det lille areal, som Lasse Dalén Andersen ser gode muligheder i.

Planen er at anlægge en mulitibane og skabe plads til musik og dans med en fast tribune stillet op på bakken op mod børnehavens legeplads og SFO’ens lokaler. Stationære pizzaovne er også en del af planen.

– Ved at fjerne et hegn og et plankeværk kan det lille areal her få direkte udsigt til både byen og vandet, og vi kan få åbnet op til idrætsarealet bagved, så det hele kommer til at hænge sammen. Området er lidt af et ingenmandsland i dag, men stedet kan jo blive en perle, siger Lasse Dalén Andersen.