Malmøvej. Foto: Jens-Erik Larsen

De svenske træhuse har fået et ry – og det presser prisen op

– De er simpelthen bare populære. Da man byggede dem, troede man, de skulle holde i 30 år, men det træværk er bare kernesundt og godt. Og så er de godt udnyttet.

Sådan siger ejendomsmægler Per Kofoed, som har Home Bornholm med kontor i både Rønne og Nexø, om de svenske træhuse.

BOLIG

Tillægsordene står i kø, når ejendomsmæglerne har et af de svenske træhuse til salg. Charmerende, farvestrålende, nydelig, velholdt og original er nogle af de anprisninger, mæglerne bruger, når de skal beskrive de huse, som kom til Bornholm for 75 år siden efter det sovjetiske bombardement af Rønne og Nexø.

– De er simpelthen bare populære. Da man byggede dem, troede man, de skulle holde i 30 år, men det træværk er bare kernesundt og godt. Og så er de godt udnyttet, siger ejendomsmægler Per Kofoed, som har Home Bornholm med kontor i både Rønne og Nexø.

Det billede bekræfter ejendomsmægler Gurli Hansen, der driver Realmæglerne i Rønne.

– Det er lyse, venlige boliger, og der er en god indretning i dem, fordi de også har hele kælderen, som egentlig ikke er beboelse, men er godt indrettet, siger hun.

Kældrene bliver også fremhævet af Per Kofoed. Nogle gange kan kældre godt være lidt fugtige, men det er sjældent i de 75 år gamle træhuse.

– Af en eller anden grund er kældrene bare godt lavet. Selvfølgelig kan der være nogle kældre, hvor der er en smule fugt, men ellers er de altså gode. Vi kan vel godt sige højt, at det er 62 rigtig gode, disponible kvadratmeter, hvor der typisk er to værelser og et badeværelse nede, for det er en høj kælder, lyder det fra Home-mægleren.

Gurli Hansen mener, at det ikke kun er det enkelte svenskehus, men også kvartererne, der er attraktive.

– De er bare rigtig populære. Det er kvarteret, det er materialet, der er dejlige haver til. Der er selvfølgelig nogle restriktioner med hensyn til farver, som man skal overholde, men generelt er de meget populære, siger hun.

 

Her ligger svenskehusene i Rønne

32 huse på Lærkevej, Fyrrevej og Birkevej.

76 huse på Skånesvej, Hallandsvej, Blekingevej, Værmlandsvej, Sveasvej og Byledsgade.

72 huse på Kalmarvej, Malmøvej, Ystadvej, Falsterbovej og Skanørvej.

24 huse i Pæretræsdalen.

21 huse på Bellmannsvej og Frødingsvej.

225 huse i alt

 

Hurtige salg

Ifølge Gurli Hansen bliver lysten til at eje et svenskehus måske også større af, at andre gerne vil eje et.

– Det er et ry, de har fået, lyder det fra Realmæglerne, som oplever, at træhusene bliver solgt meget hurtigt, hvis de er prissat rigtigt.

Hos Home fortæller Per Kofoed, at prisen på et svensk træhus er lavere i Nexø end i Rønne.

– Jeg synes, at mange af træhusene i Rønne bliver solgt til nogle høje priser, men de har også fået en ordentlig renovering hele vejen rundt. Der er passet godt på dem, siger han.

I første omgang var husene til leje via Det bornholmske ejendomsselskab A/S, men i forbindelse med huslejereguleringen i foråret 1949 blev det taget skridt til at åbne for salg af husene. De blev udbudt i salg enkeltvis, og i første omgang fik lejerne mulighed for at købe dem. Salgene påbegyndtes ved nytår 1950.

Gurli Hansen hos Realmæglerne og Per Kofoed hos Home oplever begge en stor interesse for de svenske træhuse, som i første omgang var lejeboliger, men blev mulige at købe i 1950. Arkivfotos: Berit Hvassum og Allan Rieck