Foto: Jens-Erik Larsen

Svanekes nye børnebogsforfatter indtager scenen

Svaneke har i ly af coronanedlukningen fået en ny forfatter. En børnebogsforfatter.

Franz Bomberg blev i juni færdiguddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur, og nu er han klar til at fortælle historier. Bornholms Tidende møder forfatteren lørdag, lige før han – for første gang – går på scenen i Svanekegaarden for at afprøve nogle af sine historier på et børnepublikum.

Han skal fortælle, tegne og spille musik. Lørdagens show er det første ud af fire – han skal også optræde samme sted klokken 11.00 søndag, mandag og tirsdag. Franz Bomberg ifører sig sit scenekostume: En skjorte med et mønster af små hvaler, stribede bukser, vest og jakke. Den viltre hårpragt presser han ned med en hat. Så er han klar til at gå ud på scenen og give sit bud på dansk børnelitteratur anno 2020.

– Jeg arbejder med at skabe sjove ordsammenstillinger og nonsensrim. Det må gerne være lidt sjovt, og det må gerne smage lidt af eventyr, siger Franz Bomberg med et stort smil.

Tegner selv billedbøgerne

Han skal fortælle historier, som han skrevet i coronatiden. Franz Bomberg har under nedlukningen desuden haft tid til selv at illustrere historierne om blandt andet en mystisk hatteforretning. Tegningerne er også en del af showet.

– Jeg har tegnet hele mit liv, og nu skulle det være. Nu skulle jeg illustrere mine egne ting. Hele showet bliver bygget op over de her illustrationer, som jeg har lavet i forvejen, siger Franz Bomberg og tager en meget stor kinabog frem, som han bladrer igennem. Den indeholder hyggelige og børnevenlige tegninger i en en blød og buttet streg.

– Men jeg vil også live-tegne oppe fra scenen.

Franz Bomberg kan både tegne, fortælle og spille trompet. Foto: Jens-Erik Larsen

Lille Ræv er et corona-hit

Godt nok er der tale om en premiere på Franz Bombergs forfattergerning. Men enhver premiere har en generalprøve, og den har involveret børn i flere bornholmske institutioner. Under coronanedlukningen syntes Franz Bomberg nemlig, at der manglede noget børnelitteratur, der kunne hjælpe børnehavebørn til bedre at forstå de mærkelige tider, vi lever i.

– Jeg lavede en historie, der forholder sig til, hvad der er sket de sidste måneder. Men i børnehøjde. Den handler om Lille Ræv, der har fødselsdag, men skal forholde sig til en mærkelig coronatid, hvor han skal blive hjemme. “Bliv hjemme ræv,” hedder historien.

– Den skrev jeg, fordi jeg både gerne vil give børn nogle gode historier og bringe alt det, der skete i coronatiden, ned i øjenhøjde. Det var også en måde at gennemgå corona-reglerne på – at man skal huske at vaske hænder og så videre. Jeg sendte historien elektronisk til flere institutioner her på øen, der gjorde brug af den og tegningerne. Jeg blev også kontaktet af forældre, der gerne ville have den, fortæller Franz Bomberg.

Tager godt imod den nye børnebogsforfatter

Vi kan se en børnefamilie gå forbi vinduet.

– Nå, så kommer der da alligevel nogen, siger han.

Der er af hensyn til corona-bekæmpelsen kun plads til 20 publikummer foran scenen, og man skal på forhånd have meldt sin ankomst hos Svanekegaarden. Men det er jo aldrig sikkert, at alle møde op – eller at flertallet af de fremmødte er børn.

Det viser sig dog, at børnene er stærkt repræsenteret, da Franz Bomberg træder vinkende ud på scenen, hvor der står en mikrofon, en trompet, en gammel teaterstol, en gammel kuffert og et tegnestativ med nyt tegneklart ark papir.

– Hold da op! Hvor er det dejligt at se jer! Hvad er jeres yndlingshistorie?, spørger han, og etablerer straks en positiv kontakt til sit unge publikum.

Før Franz Bomberg går i gang med at fortælle, opfordrer han til en gang øre-gymnastik. Foto: Jens-Erik Larsen

Forfatteren tegner og fortæller om Lille Ræv, og om Hr. Hansen, der har en hattebutik og en hemmelighed. Og ikke mindst tegner han et eventyr, som bliver skabt sammen med børnene i salen. Der bliver taget godt imod Svanekes nye børnebogsforfatter.

Franz Bombergs fire børneshows i Svanekegaarden finder sted til og med tirsdag 4. august, alle dage klokken 11.00. Et show tager omkring 40 minutter, og hvert show er unikt med nye historier. Søndag og mandag har forfatteren sågar en guitarist med på scenen. Desuden står han hver dag klokken 13.00 til 15.00 for et kreativt værksted i Svanekegaarden, hvor børn kan komme og lave eventyrlige ting.