Jørgen Vestergaard Eriksen, der fylder 75 i dag, var revisor i Sydbornholms Turist- og Erhvervssammenslutning i en årrække, men har sideløbende taget en række initiativer på egen hånd for at holde liv i byen. Foto: Jens-Erik Larsen

75-års fødselar: Jeg går på pension om et par dage

Fra tagvinduet på første sal har Jørgen Vestergaard Eriksen udsigt til Torvet i Aakirkeby - byen hvor han har slået sine folder og sat sit præg, siden han flyttede over for at arbejde som bogholder i brorens revisionsvirksomhed i 1968. Broren, Niels Vestergaard Eriksen, var bornholmsk gift, og det blev Jørgen også.Søndag fylder Jørgen Vestergaard Eriksen 75 år, og det er Erna der serverer kaffe for pressen på første sal i det gamle røde bindingsværkshus på Torvet.

Fødselsdag

Fra tagvinduet på første sal har Jørgen Vestergaard Eriksen udsigt til Torvet i Aakirkeby – byen hvor han har slået sine folder og sat sit præg, siden han flyttede over for at arbejde som bogholder i brorens revisionsvirksomhed i 1968. Broren, Niels Vestergaard Eriksen, var bornholmsk gift, og det blev Jørgen også.

Søndag fylder Jørgen Vestergaard Eriksen 75 år, og det er Erna der serverer kaffe for pressen på første sal i det gamle røde bindingsværkshus på Torvet.

Ved siden af ligger det tidligere rådhus, som har stået tomt i mange år.

Det passer Jørgen Vestergaard Eriksen dårligt. Han har gennem årene gjort sit for at skabe liv på Torvet, og drev i 15 år, fra 1989 til 2005, sommerrestaurant med musik hver lørdag i det gamle rådhus.

– Det gjorde jeg i samarbejde med Syte. Det var faktisk sjovt, selv om det var et knokkelarbejde, siger Jørgen Vestergaard Eriksen i dag.

Aktiv i det lokale

Søndagens fødselar voksede op sammen med tre søskende i Vallekilde, tæt på Dragsholm Slot på Sjælland. Han kom til Bornholm i 1968 og overtog året efter sin brors virksomhed. Niels Vestergaard Eriksen var politisk aktiv og blev valgt ind i Folketinget for Fremskridtspartiet i 1973.

I de efterfølgende år kastede Jørgen Vestergaard Eriksen sig ud i en række ejendomsopkøb i Aakirkeby, herunder en snes udlejningsejedomme i Smedegade, og han gik ikke af vejen for at drive en forretning ved siden af, som det skete da han overtog den gamle slagter i det daværende Stengade. Det blev til byens, måske Bornholms første bistro, inspireret af en rejse til København.

Sideløebden var Jørgen Vestergaard Eriksen aktiv i det lokale foreningsliv, dels som formand for Aakirkeby Borgerforening fra 1982 til 1988 og som medlem af repræsentantskabet i Aakirkeby Hallerne fra 1984 til 1988.

Restauratør ved et tilfælde

Interessen for ejendomsmarkedet startede tidligt. I slutningen af 1970erne gik Jørgen Vestergaard Eriksen sammen med tidligere elektriker Henning Nielsen, HH Kjøller og Jørgen Friese om at købe en ejendom i Jernbanegade, der tidligere havde rummet et mælkeudsalg og en galanterivarebutik.

Byen var ved at dø, der skulle ske noget, forklarer Jørgen Vestergaard Eriksen.

Ejendommen blev omdannet til en Sparkøbmand, som Jørgen Vestergaard Eriksen selv overtog og drev fra 1985 og 1990.

I 1991 købte Jørgen Vestergaard Eriksen det gamle højskolehjem, Tanterne, i Østergade. Ti år senere solgte han ejendommen til Davidskolen. Og sådan er det gået slag i slag med køb og salg, hvor noget har udviklet sig til et forretningsprojekt.

– Det har aldrig nogensinde været meningen at jeg skulle være restauratør, men så stod jeg jo med slagteren, og så lavede vi bistro. Så det endte med at jeg var restauratør i 33 år, griner Jørgen Vestergaard Eriksen.

I alt blev det til 27 ejendomme, inklusive Café X i Jernbanegade (den tidligere Gåsen, købt i 2000, red.), den nu lukkede Buddha Bar i Storegade og Jazzcaféen i Nexø. Alt står i dag i sønnen Erik Eriksens navn.

Ærgerligt at banken lukkede

Fra vinduet på første sal følger Jørgen Vestergaard Eriksen udviklingen i byen, og det er ikke alt, der skaber begejstring.

– I dag ser jeg en analog til perioden sidst i 70erne og 80erne, hvor der stadigvæk var et udvalg af forretninger. Men hvor den ene forsvinder efter den anden, siger han, med henvisning til Rie Langskovs tøjforretning, der drejede nøglen om for to år siden, og isenkræmmeren, der lukker om kort tid.

Der skal være butikker i en by, hvis man skal have mennesker til at bo her og turister til at komme, mener Jørgen Vestergaard Eriksen.

– Der er heldigvis både Netto og Brugsen og Spar i dag. Men jeg tror ikke vi får folk ind i bymidten, hvis der ikke er nogle flere butikker. Kræmmermarkedet tirsdag og torsdag trækker nogle folk til, men kan man gøre det hver dag? Det bliver nok svært, siger Jørgen Vestergaard Eriksen.

Udviklingen i området ligger ham tydeligvis fortsat på sinde og han ærgrer sig stadig over at Nordea lukkede filialen på den anden side af Torvet i 2013.

– Det var utrolig mange mennesker, der forsvandt, da den lukkede, siger han.

Elsker at sidde på en fortovsrestaurant

Jørgen og Erna Vestergaard Eriksen holder af at komme rundt i Danmark. Ikke fordi parret er specielt historieinteresseret, men Jørgen vil gerne følge med.

– Jeg kan godt lide at komme ind i byerne og se, hvordan gør man det her. Jeg elsker at komme ind og sidde på en fortovsrestauration og se om der noget vi kunne lære af herovre. Det var der mange bornholmere, der burde gøre, mener Jørgen Vestergaard Eriksen.

– Det tror jeg kunne bibringe rigtig meget. Når man siger: det kan ikke lade sig gøre, så siger jeg: jamen tag til Næstved, Sorø, Ringsted, se hvad man kan gøre, uden at man behøver at spærre noget af.

Jørgen Vestergaard Eriksen gik på efterløn, da han fyldte 65, men pensionistlivet har langt fra taget over. Han laver fortsat reklame og spisekort til Café X og kommer i øvrigt når børnene kalder.

– Jeg går på pension om et par dage, siger han med et skælmsk smil. På loftet har han et arkiv med 20.000 billeder og 100.000 sider med optegnelser fra 50 års liv i Aakirkeby. Det skal gennemgås og ordnes.

Udover sønnen Erik har Jørgen og Erna Vestergaard Eriksen datteren Marie, der er bosiddende i Støvring. I dag samledes børn, børnebørn og venner i hjemmet på Torvet i Aakirkeby, inden turen gik videre til et hemmeligt sted.