Foto: Jens-Erik Larsen

Fulde telte til ølfestival

Uha! Sol over Store Torv i Rønne. Jazzmusik fra torvescenen. Og en perlende række af øl-smagsprøver, udskænket af lystige mænd bag bardiske i rød- og hvid-stribede festtelte.

Er man ølentusiast, kan man næppe bede om mere. Lørdag er der da også rigtig mange ølentusiaster på Store Torv. Det er nemlig dem – den lokale afdeling af Danske Ølentusiaster – der har arrangeret udskænkningerne.

For femte år i træk er der ølfestival på Rønne-torvet, hvor lokale bryggere – og enkelte gæster ovre fra – byder på smagsprøver. Det er et velbesøgt arrangement. De er fulde – teltene selvfølgelig. Mange kaster sig ud i at prøvesmage øllene, der kommer fra meget forskellige bryggekar.

Lige fra kar, der står hos det store professionelle Svaneke Bryghus, til dem, der er hjemme hos håndbryggerne i “Læsegruppen” i Vang. Det store udvalg af øl og de mange besøgende glæder formand for den lokale afdeling af Danske Ølentusiaster, Hans Jeppsen.

Han vandrer rundt med piben hånden – smilet er så stort, at der vist ikke er plads til den i munden – og et lille øl-glas i en strop om halsen. Det er til smagsprøver.

– Vi går rundt og smager, og så stemmer folk på deres på favoritbryggeri. Når man kommer køber man poletter, og hver polet kan veksles til en smagsprøve. Samtidig får man en seddel med navnene på alle bryggerierne. Så sætter man kryds ved det bryggeri, der har brygget den bedste øl, man har smagt. Sidst på dagen tæller vi sammen og ser, hvem der har fået flest stemmer.

– Sidste år kom Læsegruppen på tredjepladsen, Penyllan kom på andenpladsen og Small Batch på førstepladsen. I år er der hård konkurrence, og det er jeg meget tilfreds med, fortæller Hans Jeppsen.

Man tager en tår, og snakken går. Foto: Jens-Erik Larsen.

Tanken med ølfestivalen er netop, at bornholmerne får lejlighed til at smage øl, de ikke normalt drikker.

– Vi gør det for at folk kan lære diverse øl at kende, så de ikke bare kender én øl-stil. Her kan de smage alt. Vi har kraftige IPA, vi har sure øl, vi har almindelige øl, vi har masser af svanekeøl, siger Hans Jeppsen.

Brygget med de bedste intentioner

De tre lokale bryggerier er selvfølgelig til stede i ølteltet: Svaneke Bryghus, Small Batch fra Rønne og Penyllan fra Tejn.

Derudover er de lokale håndbryggere repræsenteret – ikke mindst ved Læsegruppen. Der er konstant folk henne for at få smagsprøver hos Bent Boris Hansen og Søren Vaupell Christensen. Deres såkaldte læsegruppe har da også lige vundet Small Batchs håndbryggerkonkurrence for øltypen Imperial IPA.

– Den er brygget med de bedste intentioner, erklærer Bent Boris Hansen, da han skænker endnu en smagsprøve.

Bent Boris Hansen og Søren Vaupell Christensen repræsenterer med stolthed deres Vang-baserede hobbybryggeri Læsegruppen. Foto: Jens Erik Larsen

De bornholmske bryggere har under endagsfestivalen mulighed for at udveksle tips med folk ovre fra. Det københavnske bryggeri Mikkeller, der har en bar i Årsdale, er her også, og det samme er Kasper Brew Co., der brygger på Sydsjælland. Specialøl fra de helt store bryggerier flyder også i glassene. Festivalen har besøg af både Carlsbergs specialøl-initiativ Husbryggeriet Jacobsen samt folk fra Royal Unibrew.

 

Formand for de bornholmske håndbryggere, Torben Jørgensen, og lokalformand for Danske Ølentusiaster, Hans Jeppsen, har god grund til at skåle. Vejret er perfekt, og deres ølfestival er velbesøgt. Foto: Jens Erik Larsen

 

Håndbryggerformanden foretrækker humle

Torben Jørgensen er formand for den bornholmske håndbryggerforening. Den har omring 50 medlemmer, som selv brygger øl i private rammer.

Hans egen interesse for ølbrygning startede i Bornholms Middelaldercenters bryggerlaug, der siden udviklede sig til en lille håndbryggersammenslutning, som sidste jul blev en officiel forening.

– Vi har forskellig arrangementer, fortæller Torben Jørgensen.

– Det sidste, vi havde, var en konkurrence på Small Batch, hvor Læsegruppen vandt. De er rigtig dygtige. Præmien var, at de fik brygget deres øl på Small Batch.

Hvad er det, håndbryggerne i Læsegruppen kan?

– De er dygtige håndbryggere. De fleste af os brygger typisk 20 liter øl ad gangen. De brygger 100 liter – en lidt større produktion.

Brygger du selv for at lave en favoritøl, du ikke kan få andre steder, eller handler det om at eksperimentere?

– Jeg er meget glad for humleøl. De der IPA-agtige øl. Så dem brygger jeg mest af. Men når man kun brygger 20 liter, bliver øllen sjældent den samme fra bryg til bryg, selvom man bruger samme opskrift. Derfor er det også sjovt at komme og smage øl hos hverandre, fortæller Torben Jørgensen.