Foto: Jens-Erik Larsen

Finn Ole går på halv tid: Min kone siger, at jeg er gift med arkæologien

Dagens navn: Bornholmsk arkæologis grand old man, går på halv tid den 1. september. Efter 40 år med utallige udgravninger, foredrag, bøger og artikler tror ingen ganske vist på det, og Finn Ole Sonne Nielsen medgiver da også blankt, at han er en dedikeret nørd, der har været gift med sit fag. Men det kommer også med en pris, og nu er der en gæld, der skal betales af i forhold til familien.

Hvorfor har du besluttet at gå på halv tid?

– Det er et ønske fra min kone, at arkæologien godt må fylde lidt mindre. Hun siger, at jeg er gift med arkæologien, og jeg er også en nørd, det indrømmer jeg blankt. Så det handler om at være lidt mere for familien.

– Jeg har også nogle projketer: En stenalderbog om Limensgård og en ny udgave af Bornholms Oldtidshistorie, der gerne skulle være klar, når det nye museum åbner.

Hvilke opgaver vil du så lade ligge?

– Alt der har at gøre med planlægning og bygherrebetalte undersøgelser. Meget af det må museet og den næste generation tage sig af.

– Jeg skal rydde op i et kæmpe efterslæb af alt det, som vi har samlet ind i årenes løb. Nogle opgaver skal jeg være med i en vis periode, men ellers skal jeg give depechen videre og finde ud af, hvornår jeg skal skrive mig selv helt ud.

Hvad har været din største enkeltstående oplevelse som arkæolog på Bornholm?

– Den er svær, men jeg vil næsten sige vores samarbejde med fritidsarkæologerne. Det har været helt fantastisk. Stort set alt hvad vi har lavet af undersøgelser i de sidste 40 år har skyldtes fritidsarkæologerne.

– De helt store pladser fylder selvfølgelig meget: Vasagård i Aaker med solstenene, der jo nærmest er sensationelle, fordi ingen har set sådan noget før. Jeg er også meget glad for, at jeg har været med til at sørge for, at Naturstyrelsen overtog hele området omkring Rispebjerg.

Hvor færdigudgravet tror du, at Bornholm er om 100 år?

– Det bliver Bornholm aldrig. Men man kan håbe, at vi har fået den nye teknologi, som vi allerede har haft i brug på Sorte Muld, så man kan scanne jorden ned i en meters dybde.

– Vi har faret rundt og set på hvilke steder, der var mest truet af dyrkning. Men om bare 10-15 år er vi meget længere fremme teknologisk. Bare i min tid har teknologien været igennem en revolution.

– Jeg har lavet noget forskning i, hvor teknologien kunne tænkes at være henne om 20 til 40 år, men nogle af de teknologier har vi allerede, og vi har også fået muligheder, som vi slet ikke havde forestillet os. Nogle af dem skal vi bare have lov at bruge. Man kan for eksempel radarfotografere hele øen, men den teknologi er stadigvæk klassificeret og forbeholdt militæret.

Tror nogen overhovedet på, at du i virkeligheden kommer til at sætte arbejdstiden ned?

– Ikke hvis du spørger min kone, og andre tror heller ikke på det.

Tror du selv på det?

– Jeg siger, at jeg også er bevidst om mit ansvar over for familien. Jeg har en gæld at betale af på i forhold til min familie, også mine døtre og mine børnebørn.

– Det har en pris, og det har nogle omkostninger, når man er dedikeret til noget. Så må man træffe nogle valg, og det gør jeg nu ved at gå ned på halv tid.

 

Finn Ole Sonne Nielsen

65 år
Chefarkæolog på Bornholms Museum siden 1998.
Forfatter og medforfatter til utallige bøger og publikationer om først og fremmest bornholmsk arkæologi.
Opvokset i Klemensker, bor i Olsker.
Gift med keramiker Helle Theilgaard, far til to døtre, morfar til to piger.