Foto: Berit Hvassum

‘Vi har allerede besluttet, at vi gør det igen næste år’

Dagens navn: Martin Bregnballe er madiværksætter og idémanden bag gourmet-fiskekonserveskonceptet Fangst, der den sidste måned har eksperimenteret med at have en bar-butik på havnen i Gudhjem, hvor man blandt andet kan købe brislinger og blåmuslinger på dåse.

Du har sammen med Svaneke-arkitekten Sean Claxton åbnet en fiskebutik og -bar på havnen i Gudhjem. I har haft åbent siden starten af juli som et slags eksperiment. Hvordan er det gået?

– Jamen, det er gået rigtig godt. Det har været en absolut succes. Det er altid spændende, når man kommer med noget, der er nyt og anderledes som sådan en konservesbar og -butik, for man ved ikke, om folk, når de kommer ind, bare synes, det er mærkeligt, og går igen, eller om de er nysgerrige og bliver. Heldigvis har det mest været det sidste.

Hvad skal der ske næste år?

– Vi har allerede besluttet, at vi gør det igen næste år, hvor vi også udvider sæsonen, så vi starter lidt tidligere. Vi kunne godt tænke os at finde nogle andre at drive butikken sammen med til den tid, så jeg ikke skal stå her selv i en alt for lang periode. Jeg har stået her næsten hver dag i juli, så jeg har ikke haft tid til så meget andet end arbejde.

Hvad er din yndlingsfisk?

– Jeg er meget forelsket i brislingen. Dels fordi den er så overset, og dels fordi den bare er så velsmagende. Især den røgede version. Og så er der det, at hvis man tog alle de brislinger, der bliver fanget om året i Danmark og brugte det til spisefisk i stedet for fiskemel, så ville vi kunne dække hele Danmarks proteinbehov. Så der er også bæredygtighedsaspektet i det, som jeg ret godt kan lide.

Hvilken fisk ville du ikke kunne finde på at putte på dåse?

– Uh, det ved jeg ikke. Jeg tror, næsten alle fisk kunne være lækre, hvis de blev konserveret på den rigtige måde. Måske kunne det være sådan noget som ål, for den er truet, så det ville ikke være bæredygtigt. Men ellers tror jeg, det kunne være meget lækkert.

Hvad er dit forhold til Bornholm?

– I flere år er jeg kommet her gennem mit arbejde. Jeg hjælper andre små fødevarevirksomheder med at starte og udvikle deres forretninger. Så jeg har lært, hvad øen byder på af udfordringer og muligheder, når det kommer til madiværksætteri. Bornholm er en slags sweet spot af potentiale, hvor der er så mange kræfter inden for særlige fødevarer, og der er den her klynge af dygtige madiværksættere, der sætter en hel masse i søen. Øen nyder om sommeren godt af, at der er et meget koncentreret publikum, hvor mange netop kommer for at finde god mad, så Bornholm er et godt sted at teste det af, hvis man vil afprøve et nyt madkoncept.

 

Martin Bregnballe

Madiværksætter
Har en Master of Business Administration fra London Business School
52 år
Bor i København, men er “etnisk jyde”