Der er færre gæstesejlere i de kommunale havne denne sæson, også i Hasle Havn. Der peges på coronapandemien og en stærk vestenvind som nogle af årsagerne. Foto: Jacob Jepsen

Færre besøg: Når vestenvinden blæser, er der langt til Bornholm

Der er færre besøgende i de bornholmske havne i år, end der var forrige sommersæson.

Jordan Stefan Kaczmarek, driftskoordinator ved veje, havne og beredskab under Center for Natur, Miljø og Fritid, fortæller, at det, som Bornholms Regionskommune generelt ser, er, at der er færre overnattende i de kommunale havne.

HAVNELIV

Der er færre besøgende i de bornholmske havne i år, end der var forrige sommersæson.

Jordan Stefan Kaczmarek, driftskoordinator ved veje, havne og beredskab under Center for Natur, Miljø og Fritid, fortæller, at det, som Bornholms Regionskommune generelt ser, er, at der er færre overnattende i de kommunale havne.

– Vi kan selvfølgelig se, at covid-19 har gjort, at der er færre gæstesejlere i år i forhold til, hvad vi plejer. Uden at se på tallene kan vi vurdere, at de ude på havnene ikke har det samme opland af både, siger han.

Havneadministrator Ea Krogstrup er på ferie. Det er hende, der har mulighed for at hive tal ud fra de elektroniske billetautomater, som overnattende i havnen selv skal checke sig ind ved. Derfor har avisen ikke mulighed for at få statistik på antallet af overnattende sammenlignet med forrige sæson på nuværende tidspunkt.

Billedet af færre besøgende i havnene bekræfter Aron Kjøller-Hansen, havnefoged i Hasle Havn og Nørrekås Havn. Han fortæller, at der er færre gæster med både i havnen, og at han kan se det blandt andet ved, at der er tomme pladser, hvilket normalt ikke er tilfældet på dette tidspunkt af året.

– Vi er bagud i forhold til de andre år. Sejlerne er jo først kommet i løbet af de sidste tre uger til en måned. Ellers har vi jo haft helt tomt på havnen, ligesom alle andre steder har vi haft lukket ned, siger han.

Flere danskere og bornholmere

Det tyder på flere forskellige årsager til, hvorfor havnene indtil videre har haft færre besøgende end forrige sommer. Først og fremmest er coronapandemien årsag til, at få var på sejlerferie i foråret, da de fleste blev hjemme. Derudover er der stadig restriktioner om indrejse fra flere lande, hvilket betyder at der er færre udlændinge i havnene, end der plejer at være. En tredje årsag er det blæsende sommervejr, vi har haft.

– Når det blæser vestenvind, som det har gjort hele sommeren i år, så er der langt til Bornholm i en sejlbåd med en familie. Havde det været stille vejr og solskin, så havde vi haft flere danskere, siger Aron Kjøller-Hansen.

Danskere er samtidig netop det folkefærd, der er mange af for tiden. Det er sandsynligvis en del af den tendens, at flere danskere holder ferie hjemme denne sommer – også bornholmere.

– Vi oplever, at vi har flere bornholmere, der har fået sejlbåde eller både i det hele taget. Vi har flere fastliggere, end vi plejer at have. Der er flere, der har fået joller, både og så videre. Man bruger sit nærområde og naturen mere, siger han.

Desuden fortæller han, at der er lidt flere gæster i Nørrekås end i Hasle – og at det sagtens kunne stå værre til.

– Det efterslæb er svært at indhente igen, men ellers synes jeg, at selvom vi ikke har fuld belægning, som vi plejer, så har vi pænt med sejlere, siger Aron Kjøller-Hansen og tilføjer:

– Det er også svært at sammenligne med de andre år, for der har vi haft fantastiske år, og vi har haft fantastisk vejr.