Foto: Jens-Erik Larsen

Kunstsamler viser 65 værker af 65 kunstnere

Kommer man forbi Rådstuen i Sandvig i disse dage, kan man ikke være i tvivl om, at der sker et eller andet derinde. Langs de hvidkalkede vægge på den historiske bygning er udstillet sælsomme ting: Træskeer malet i opsigtsvækkende farver, dannebrogsflag, malerier, tøjdyr samt forklarende skilte, hvor der står "Kunstudstilling".

UDSTILLING

Kommer man forbi Rådstuen i Sandvig i disse dage, kan man ikke være i tvivl om, at der sker et eller andet derinde. Langs de hvidkalkede vægge på den historiske bygning er udstillet sælsomme ting: Træskeer malet i opsigtsvækkende farver, dannebrogsflag, malerier, tøjdyr samt forklarende skilte, hvor der står “Kunstudstilling”.

Det spraglede indtryk af gak, gøgl og tivoli ændrer sig dog, når man træder ind i Rådstuen ad en rød løber, som udstillingens bagmand, kunstsamleren Kim Kofod fra Rønne, har rullet ud til forbipasserende. Udstillingen er bestemt også kulørt og spraglet. Men på en anden måde end man skulle tro, når man ved indgangen får øje på en lille rød plystrold med hvide hugtænder og sorte horn. I Rådstuen er der denne uge udstillet værker af en lang række meget forskellige bornholmske billedkunstnere – nye som gamle.

– Det er min private samling, jeg udstiller. Man kan også godt købe, men det primære formål er at prale lidt, siger Kim Kofod med et stort smil, der vender udsagnets selvfedme til jovial selvironi.

– Jeg vil fremvise mine værker af bornholmske kunstnere, og jeg har 65 kunstnere repræsenteret med et enkelt værk hver.

Folk vælter ind

Kim Kofods kunstsamling spænder vidt over tid. Fra et værk af Ernst Køie (1872-1960) til et nyt værk af 17-årige Maren Grünbaum – datter af kunstneren Ole Johan Grünbaum.

Normalt er samlingen gemt væk på et sted, hvor kun ejeren kan nyde den. Men en gang om året viser han den frem, så alle kan få glæde af den. Tidligere år har Kim Kofod blandt andet udstillet i Tejn Medborgerhus under byens store lystfiskerkonkurrence Trolling Master. I år er det for første gang Sandvig, der har fornøjelsen.

Udstillingen åbnede lørdag og kan besøges frem til fredag. Allerede nu kan Kim Kofod konstatere, at den er noget af et trækplaster.

– Det vælter ind med folk fra morgenstunden til klokken ti om aftenen, siger Kim Kofod, da han tirsdag morgen gør klar til en ny dag ved at rigge an med flag, bamser og rød løber.

Det med morgenstunden er i hvert fald ikke løgn. Knap har han stillet sit flag ud, før en gruppe ældre tyske turister stimler ind. Og efter dem følger konstant andre gæster i forskellige aldre.

– Folk bliver positivt overraskede, når de kommer herind, fordi her er altid noget, de kan lide. Det spænder vidt, siger Kim Kofod, og et par teenagedrenge gør deres entré for at gå en runde.

Hvert værk sin historie

Kunstsamleren er tydeligvis stolt over sine mange værker. Men hvilket er han mest glad for? Ja, det spørgsmål glider han gang på gang af på. Han kan simpelthen ikke vælge. Hvert billede rummer en historie for ham. Måske kender han kunstneren. Måske kunstnerens familie. Måske er værket erhvervet under pudsige omstændigheder. Måske gemmer det på en gåde.

– Min far siger, det her er en Edvard Weie (anerkendt kunstmaler, der levede 1879-1943 og blandt andet malede på Christiansø, red.), siger Kim Kofod og peger på et lille billede, der forestiller en blomsteropstilling.

– Men der er ikke nogen signatur på, så jeg kan ikke bevise det. Og jeg kan heller ikke sælge det. Men den er smuk, siger samleren og ser forelsket på det gamle maleri.

Trold solgte to malerier

For Kim Kofod gælder det om at få så mange som muligt forbi udstillingen i Rådstuen. Og så betyder det ikke så meget hvordan, de bliver lokket derind. Hans erfaring er, at folk bliver glade, selvom de møder noget, de ikke havde regnet med. Derfor er det fint at bruge den lille røde plystrold med de hvide hugtænder og sorte horn som lokkemad.

– Den solgte to malerier i lørdags, siger Kim Kofod om trolden.

– En mand så den og gik ind for at købe en bamse – han troede, jeg solgte trolde i Rådstuen. Men han endte med at købe malerier i stedet, fortæller Kim Kofod.

Henover sommeren er der skiftende kunstudstillinger i Rådstuen i Sandvig. I udgangspunktet har de åbent klokken 10.00 til 20.00. Fra på lørdag, 1. august, overtager billedkunstner Ole Johan Grünbaum udstillingsstedet.