Kommunen vil have overblik over alle rækværk efter ulykke

Kommunen vil have overblik over alle rækværk efter ulykke
Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 27. JUL 2020 • 13:22
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
27. JUL 2020 • 13:22
De utallige kommunale rækværk på Bornholm bliver ikke efterset og renoveret efter en fast plan, som det sker med vejene og broerne. Men det kan der blive lavet om på efter fredagens ulykke på Svaneke Havn, hvor en kvinde faldt mellem to og to en halv meter ned, da hun ville sætte sig på et rækværk.

– Det er dybt beklageligt og dybt tragisk, og jeg forstår godt, at kvinden og hendes familie er berørte og vrede. Det ville jeg også selv være, og de har fuldstændig ret i, at et rækværk bør kunne holde til, at nogen sidder på det, siger Bjarne Freund-Poulsen, kommunens centerchef for Ejendomme og Drift.

– Det kan være en enkeltstående fejl, eller det kan være et større problem. Vi skal i hvert fald se, hvordan vi kan sikre, at det ikke sker igen.

– Vi skal se på, hvordan vi kan få en mere fast procedure for at efterse og renovere rækværkene. Sådan en procedure har vi aldrig haft i min tid i kommunen. Ansvaret for rækværkene ligger på tværs af kommunens afdelinger, så efter min ferie kalder jeg alle de relevante ind, siger Bjarne Freund-Poulsen.

– Vi går også alle vejene og broerne efter med faste mellemrum, og det kan man også gøre her. Vi skal måske også belastningsteste dem. Men man vil aldrig kunne sikre sig 100 procent, og der kan også være skjulte fejl, siger han.

Opgaven er dyr

Bjarne Freund-Poulsen har ikke noget bud på, hvor mange rækværk, der findes på Bornholm. Men det er ikke småting, og det vil ikke blive billigt at efterse rækværkene efter en fast plan, som det sker med veje og broer.

– Jeg ved simpelthen ikke, hvor mange der er. Vi kender kun dem, der er på vejene, men der er også rækværk på havnene, ved naturstierne og omkring bygninger. Der er rigtig mange, siger han.

– Jeg tror, at ulykken her har åbnet øjnene hos mange. Det er selvfølgelig altid trist, at sådan et tragisk uheld skal være årsag til, at man bliver opmærksom på et problem.

Bjarne Freund-Poulsen holder ferie i en uge endnu. Efter fredagens ulykke blev han kontaktet af sin driftsleder, der kunne fortælle, at rækværket på Svaneke Havn senest blev efterset for "fire til seks år siden".

– Det er det tætteste, vi kan komme det. Da rækværket på Svaneke Havn senest blev vedligeholdt, var man ikke opmærksom på det her sted. Nogle steder slår rusten ikke igennem, og det er ikke blevet tryktestet, siger Bjarne Freund-Poulsen.

– Vi har også konstateret andre fejl ved rækværkene i Svaneke. Rækværket her stod på listen til at blive renoveret i efteråret, men det kan vi så ikke bruge til så meget nu, siger han.

Efterspil bliver forsikringssag

Det bristede rækværk på Svaneke Havn bliver en sag for politiet. Det oplyser Anders Knudsen, vagthavende ved Bornholms Politi.

– Vi skal ud for at se, om rækværket er i orden, siger Anders Knudsen, der understreger, at det er en rutineopgave ved den slags ulykker.

Bjarne Freund-Poulsen fortæller desuden, at kommunen ikke har været i kontakt med kvinden, der kom til skade, eller med hendes pårørende. Hvis der kommer en erstatningssag, vil kommunen ikke få at gøre med den, fortæller han også.

– Hvis der kommer en erstatningssag, bliver det noget, der kører gennem forsikringsselskaberne. Det vil vi i så fald ikke blive involveret i.