Simon Sandy er ikke tilfreds med udtrykket på Store Torv. Foto: Jens-Erik Larsen

Arrangør om Store Torv: Bundniveauet skal hæves – her er ikke pænt nok

Tunge regnskyer truer fra syd, og menneskemængden på Store Torv er knap så stor som tidligere på ugen. Måske på grund af vejrudsigten, måske fordi mange ikke er klar over, at en stor del af butikkerne holder søndagsåbent i sommerferien.

På den lille scene står den fynske duo Faze’n’Mir og underholder foran en snes tilhørere på bænkene. At de har fundet vej til Bornholm, skyldes Simon Sandbyes annoncering på sociale medier. Simon Sandbye står igen i år for at arrangere sommeraktiviteterne på Store Torv, og hver eftermiddag er der to koncerter på scenen, og i weekenden suppleres det med små kræmmermarkeder eller torvedage.

RØNNE

Tunge regnskyer truer fra syd, og menneskemængden på Store Torv er knap så stor som tidligere på ugen. Måske på grund af vejrudsigten, måske fordi mange ikke er klar over, at en stor del af butikkerne holder søndagsåbent i sommerferien.

På den lille scene står den fynske duo Faze’n’Mir og underholder foran en snes tilhørere på bænkene. At de har fundet vej til Bornholm, skyldes Simon Sandbyes annoncering på sociale medier. Simon Sandbye står igen i år for at arrangere sommeraktiviteterne på Store Torv, og hver eftermiddag er der to koncerter på scenen, og i weekenden suppleres det med små kræmmermarkeder eller torvedage.

I år er det på grund af corona-begrænsninger og -tvivl ikke gået helt, som han havde planlagt, for de større tiltænkte aftenkoncerter kunne ikke gennemføres. Men han er alligevel en tilfreds event-arrangør.

– Der er forbavsende godt fremmøde til alle koncerter. Folk stopper op, og de bliver her. Vi får rigtig meget ros fra musikerne og de handlende, og caféerne er glade for det. Folk bliver ved med at bemærke, at det er godt, der sker noget på torvet, selv om det er på sjette år, vi gør det, siger Simon Sandbye.

Som noget nyt er bænkene i år fastmonteret til brostenene, og de monumentale, rustikke blomsterkummer er tilbage i torvebilledet, hvilket passer arrangøren godt.

– Indholdet er for mig også at skabe det bedste miljø omkring musikken, og det er lykkedes bedre i år, forklarer Simon Sandbye.

Foto: Jens-Erik Larsen

Vilje og initiativ

Han henvendte sig til Bornholms Tidende for at høre, om vi skulle skrive en midtvejsstatus-historie. Og det viser sig lidt efter lidt, at det ikke kun var med henblik på at rose sig selv. For han ser gerne, at kommunen gjorde mere for at holde Store Torv og midtbyen ren og renovereret.

– Vi skal hæve bundniveauet. Her er ikke pænt nok. Vi oplever, at materiellet og bænkene er slidte og fyldt med graffiti, siger han og begynder at dreje hovedet for at påpege mangler.

Gadelampen ”er godt smadret”, askebægre er defekte, så folk skodder cigaretterne på jorden, og pælene ”er ikke blevet malet, siden de blev sat op”, opremser han.

– Og man sætter en ekstra skraldespand op. Dejligt. Men hvorfor skal den stå lige der op ad et monument? spørger han, inden han stiller diagnosen.

– Der mangler noget vilje og initiativ. Der er brug for at have en mere ambitiøs dialog om torvet og nogle visioner for, hvordan der ser ud. Det vil jo også gøre det meget mere attraktivt for os, der gerne vil gøre en indsats.

Simon Sandbye mener også, at der er mangel på offentlige toiletter, og at skiltningen til toiletterne ikke er god nok. Konsekvensen er, at caféerne får et rend af tissetrængende torvegæster.

Først da Bornholms Tidende viser ham et eksempel på de gamle, diskrete vimpler, der udgør skiltningen i Rønne midtby, indser han, at der faktisk findes vejvisning for turister omkring torvet. Men det har de fleste turister nok også overset.

Foto: Jens-Erik Larsen

Står foran renovering

Alt sammen kan ændre sig de kommende år, for regionskommunen er i gang med at udarbejde et nyt stort projekt for Store Torv. Hvis det kan finansieres, er det tanken, at vejen langs torvet skal lukkes, så torvet kan vokse ud på gaden. Trafikken skal i stedet føres bag om torvet ad en ny vej, og et sted på Nørregade skal der rives en bygning ned, så der kan blive plads til gadegennembruddet. Samtidig vil byudviklerne lade torvet smelte sammen med gårdarealerne bag Musikhuzet og Dams Gård (eller Byens Hus, som kommunen kalder det), der skal blive Rønnes fremtidige kulturelle samlingspunkt med et væld af aktiviteter.

Den seneste melding fra Bornholms Regionskommune er, at 2022 bliver året, hvor anlægsprojekterne på Store Torv skal realiseres, og da er det oplagt, at mange af Simon Sandbyes kritikpunkter kan blive udbedret. Han håber dog ikke, at sommerkoncerterne, som han gerne så afviklet på en pænere scene, må lide døden på en ny version af Store Torv.

– Også mange lokale borgere får en rigtig god sommerdag. Ikke alle har transportmulighederne eller økonomien til at fragte sig rundt på øen og tage til koncert med Lukas Graham, siger Simon Sandbye.