Julemessen i Nordlandshallen i Allinge er normalt meget velbesøgt med 3.000 gæster i løbet af lørdagen og søndagen. Dette passer dog ikke så godt med corona-restriktionerne. Arkivfoto (fra julemessen i 2019)

Forening må aflyse julemesse: Taber op til 100.000 i indtægter

Tejn Idrætsforening har hvert år siden 1975 afholdt julemesse i Bornholms Idræts- og Kulturcenter (Nordlandshallen) i Allinge – men sådan bliver det ikke i år.

Messen, der skulle have været afholdt den 7. og 8. november, er nemlig blevet aflyst på grund af corona-restriktionerne, fortæller Tejn IF’s formand Kim Rasmussen.

– Vi besluttede for 14 dage siden at aflyse det, for der plejer at være omkring 3.000 gæster, der besøger julemessen på de to dage. Og det bliver jo afholdt inde i en hal, hvor der skal være fire kvadratmeter per person, sådan som det er nu, og vi kan ikke stå inde for, at det kommer til at gå fornuftigt, siger han.

Til messen plejer der at være 30-40 udstillere, som sælger forskellige produkter, og det er også af hensyn til dem, at man har valgt at aflyse. Det ville nemlig blive meget svært for dem at få det økonomisk til at hænge sammen, også selvom forsamlingsforbuddet skulle blive hævet til 500 mennesker, som der ellers er blevet talt om.

– Vi skal til at have besat vores udstillingspladser nu, og vi kan jo ikke love dem, at der vil blive adgang til hallen for alle. De lever jo af at sælge nogle ting. Så vi har valgt at sige, at 2020 er bare det år, der skal overstås hurtigst muligt og så komme videre til 2021 og så håber vi på, at restriktionerne bliver lempet, siger formanden.

Op til 100.000 kroner tabt

Ifølge Kim Rasmussen betyder aflysningen af julemessen, at Tejn IF mister mellem 80.000-100.000 kroner i tabt omsætning.

Det kan Tejn IF så lægge sammen med den tabte omsætning fra Wonderfestiwall, Trolling Masters Bornholm og nogle løb i foråret, som de ikke måtte afholde.

– Vi har mistet i alt omkring 700.000 i indtægter i år. Så vi mangler de indtægter, men så har vi skruet vores aktivitetsniveau ned og skåret på udgifterne. Som regel kan vi købe, hvad vi mangler til de forskellige afdelinger, men der har vi måttet smække pengekassen i. Jeg tror, at alle idrætsforeninger, der laver events, er ramt på samme måde, siger formanden.

Han forsikrer, at foreningen nok skal overleve. Man har nemlig fået 238.000 kroner i coronahjælp fra staten, og derudover har man også fået en stor hjælpende hånd af medlemmerne.

– I marts lånte vi 200.000 kroner af vores medlemmer. De kunne købe en obligation hos os, og så får de pengene tilbage igen i 2021 med to procent i forrentning. Og alle obligationerne blev udsolgt på 24 timer, så vi har en kæmpe opbakning fra lokalsamfundet her i Tejn og også fra resten af øen og hele Danmark faktisk.

Derudover har Tejn IF fået nye indtægter ved at lave nogle flere løbsarrangementer i år. Foreningen afholdte en triatlon i juni, og har to løb planlagt til efteråret.

– Vi har lavet alt det, vi overhovedet har kunnet få lov til at lave. Det betyder nu samlet set, at vi ikke har noget overskud i 2020, men vi regner heller ikke med noget underskud, siger Kim Rasmussen.