Sådan undgik Kadeau en stor vandskade: Brandmænd gik ind gennem taget og kvalte ilden med damp

Sådan undgik Kadeau en stor vandskade: Brandmænd gik ind gennem taget og kvalte ilden med damp
Kadeau. Foto: Jacob Jepsen.
| ABONNENT | 24. JUL 2020 • 12:55
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
24. JUL 2020 • 12:55
Brand

Klokken 22.02 indløb alarmen om brand på restaurant Kadeau til Bornholms Politi, og kort efter blev brandbiler fra Nexø og Rønne alarmeret.

– Da jeg kommer ned til Kadeau, er der meget røgfyldt dernede. Og jeg kan se, at det brænder oppe under tagpladerne, fortæller brandvæsnets indsatsleder Michael Grønbech-Dam fra Falck i Nexø.

Han taler med en af ejerne og kan med det samme konstatere, at medarbejdere og de cirka 50 gæster i fællesskab har forsøgt at slukke branden.

– De er allerede i gang og laver en rigtig god førsteindsats, siger Michael Grønbech-Dam og roser personalet for deres reaktion.

Branden er koncentreret omkring hjørnet, hvor der blandt andet befinder sig et grillsted og en pizzaovn.

De professionelle brandfolk beslutter at gå ind ovenfra og lave et hul i taget. Det sker ved hjælp af et kraftigt skæreværktøj, som bruger vand under særdeles højt tryk til at trænge igennem tagpladerne. Vandet udvider sig og bliver til damp, når det føres ind i det varme lokale. Derved kan branden slås ned, uden at vandslangerne med et vandforbrug på 100-200 liter i minuttet skal spule store dele af køkkenet og udstyret i stykker.

– Én liter vand bliver til 1.600 liter damp, og det danner en vandtåge. Dampen kvæler ilden, og derfor begrænses skaden på selve køkkenafdelingen til ene hjørne, fortæller indsatslederen.

Politiet fortæller forud for den tekniske undersøgelse af brandårsagen, at man mistænker en pizzaovn for at være arnestedet til branden i Michelin-restauranten.

Michael Grønbech-Dam, der kunne forlade Kadeau ved 00.30-tiden, fortæller, at det så ud, som om branden var startet på bagsiden af pizzaovnen, der havde fået en flænge, og derefter fået fat i træværket over ovnen.

Udvendigt har taget og vægbeklædningen taget skade af ilden og slukningsmetoderne, og der er indvendige røg- og sodskader, men i det store og hele er bygningen intakt.

Derfor håber ejerne af Kadeau, at restauranten kan genåbnes allerede på onsdag, siger administrerende direktør Magnus Klein Kofoed fredag ved middagstid til TV 2/Bornholm efter at have talt med forsikringsselskabet og håndværkere.