Dansk Metal Bornholm kigger ind i svær øvelse ovenpå coronakrisen: De ledige skal blive på Bornholm

Dansk Metal Bornholm kigger ind i svær øvelse ovenpå coronakrisen: De ledige skal blive på Bornholm
Ifølge Dansk Metal Bornholm mangler der lige nu lastbilschauffører. Arkivfoto.
| ABONNENT | 22. JUL 2020 • 11:33
Af:
marie-hofman
| ABONNENT
22. JUL 2020 • 11:33
Coronakrisen har tæret hårdt på den bornholmske industri, hvor særligt de eksporterende virksomheder halter bagefter.

Det mærker man hos fagforeningen Dansk Metal Bornholm, hvor man lige nu har 177 ledige medlemmer.

Sammenholdt med et tal, der sidste år lå på kun 15 ledige medlemmer, er det nu en anden situation, man håndterer i fagforeningen.

– Kursus og opkvalificering er vejen frem. Vores ledige skal hele tiden klædes bedre på, sådan så at når beskæftigelsen igen melder sig til efteråret, så er de klar og kvalificerede til at påtage sig arbejde, siger formand Klaus Holm.

For selvom der er langt imellem jobsene lige nu, er formanden ikke i tvivl om, at Bornholm snart vil mangle kvalificeret arbejdeskraft. Og her handler det om at fastholde de ledige, understreger han.

– Vi er overbevist om, at vi vil komme til at mangle arbejdskraft inden for to år. Det er jeg slet ikke i tvivl om, når jeg kigger for vores antal af medlemmer, og den alderssammensætning, vi har. Så selvom mange måske føler sig fristet til at rejse over, hvor der kommer hurtigere gang i hjulene, er vores budskab: slå koldt vand i blodet og bliv her, siger Klaus Holm.

Huller i arbejdsmarkedet

Dansk Metal Bornholm har derfor i de seneste par måneder haft travlt med at guide medlemmer.

Her har øvelsen også bestået i at omdirigere de ledige til brancher, der aktuelt manglede hænder.

For eksempel har man hjulpet 10 smede i gang med at tage stort kørekort, fordi der her og nu mangler arbejdskraft til lastbilschauffører.

– Mange har handlet på nettet i coronatiden, så lastbilschauffører har været efterspurgt, siger Klaus Holm.

Dansk Metal Bornholm har desuden udbudt sikkerhedskurser for at ruste deres medarbejdere på til beskæftigelse i de kommende planer for Bornholm som energiø og hjemsted for store vindmøllerparker, og vil i samarbejde med Campus Bornholm opkvalificere medlemmer med blandt andet svejse- og robotkurser.

– Vi arbejder målrettet her i huset med at være køreklar, så snart virksomhederne kommer ordentligt i gang igen. Så er der i hvert fald ikke nogle af vores medlemmer, der skal stå tilbage, fordi de mangler et bestemt cerrtifikat, siger Klaus Holm.