Kenn Kjellberg. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen.

Bornholm går dyster fremtid i møde: Et kæmpe hul på arbejdsmarkedet

Erhverv

Bornholm kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft de kommende år.

En aldrende arbejdsstyrke begynder at gå på pension, mens virksomhederne har behov for færre ufaglærte og flere faglærte.

Sådan lyder dommen fra en række private og offentlige aktører, samt fra større bornholmske virksomheder.

Må kigge langt efter faglærte

Det er specielt faglærte hænder, som øens erhvervsliv må kigge langt efter, hvis ikke der bliver gjort en ekstra indsats for at for at flere unge til at vælge erhvervsuddannelser. Samtidig skal flere efteruddannes, og der skal i højere grad tiltrækkes tilflyttere med de rette kompetencer.

– Allerede inden coronakrisen var vi klar over, at vi inden længe kommer til at mangle faglig arbejdskraft. Omkring 2500 mennesker forsvinder fra arbejdsmarkedet de kommende år, og derfor siger det sig selv, at der vil blive stort hul. Det er et kæmpe problem for Bornholm, fortæller Kenn Kjellberg, formand for DI Bornholm.

Hvis ikke de bornholmske virksomheder finder afløsere for den aldrende arbejdsstyrke, risikerer de at miste ordre. De kan derfor se sig nødsaget til at finde underleverandører ovre, eller også kan virksomhederne simpelthen se sig tvunget til at flytte fra øen.

– Alle tre scenarier er rigtig dårlige for Bornholm, tilføjer Kenn Kjellberg.

Virksomhederne bakker op

En nyere spørgeundersøgelse foretaget blandt en række aktører, heriblandt DI Bornholm, viser, at bornholmske virksomheder bakker op om nye tiltag, der skal sikre arbejdsstyrken på Bornholm i fremtiden.

Undersøgelsen blev foretaget med henblik på at identificere udfordringer og mulige indsatser på det bornholmske arbejdsmarked. I alt 109 virksomheder deltog i survey-undersøgelsen.

– Den må siges at være temmelig repræsentativ for Bornholm, og den viser, at viljen til at samarbejde om at løse de kommende udfordringer i høj grad er til stede. Det er der brug for. For hvis det går, som prognosen tyder på, så kan vi simpelthen ikke nå at uddanne elever og lærlinge nok til at udfylde det store hul, som kommer inden længe, fastslår Kenn Kjellberg, som også er direktør for Victor Vask A/S.

Ifølge ham vil hullet allerede opstår indenfor de kommende tre år.

– Hvad gør vi så ved det, spørger Kenn Kjellberg selv, inden han kommer med sit bud.

– Vi kan gøre flere ting. Jeg synes allerede, at tilflytterkonsulent Rune Holm gør det stort arbejde for at få folk hertil. Og det er et vigtigt arbejde, for de seneste år har vi stort set haft mangel på alle faggrupper, siger Kenn Kjellberg.

– Men som virksomheder skal vi også blive mere aktive til at finde kvalificeret arbejdskraft. Det skal vi ikke kun gøre her i landet, vi bliver også nødt til at kigge mod udlandet. For eksempel ved jeg, at flere virksomheder fra Småland i Sverige med succes har deltaget i jobmesser i Holland, og har haft succes med at trække unge hollandske familier til Sverige. Det er veluddannede mennesker, som er parate til at flytte. Det skal vi blive inspireret af. Vi skal simpelthen blive bedre til at sælge Bornholm, påpeger Kenn Kjellberg.

Han mener, at det er en fordel for bornholmerne, at de kender hinanden så godt.

– Det gør det nemmere at sætte sig til bords og finde en løsning på de kommende udfordringer, siger Kenn Kjellberg.

Samarbejde er vejen frem

Formand for LO Bornholm samt formand for det lokale arbejdsmarkedsråd, RAR Bornholm, Jens Christian Olsen, er enig i, at samarbejde er vejen frem.

Sammen med Jobcenter Bornholm og Campus Bornholm inviterer LO Bornholm alle interesseret til møde om mulighederne for at løfte sig fra ufaglært til faglært den 12. august.

– Mødet kommer nu i forlængelse af undersøgelsen. Man kan sige, at undersøgelsen bekræfter det, som man også ser på landsplan. Men hos os er det bare endnu sværere, fordi vi ikke kan tiltrække den nødvendige arbejdskraft i det omfang, vi får brug for om nogle år, siger Jens Christian Olsen.

Jens Christian Olsen. Arkivfoto: Berit Hvassum.

Ifølge den lokale formand for LO og RAR Bornholm har øen to muligheder for at vende tendensen, og få flere hænder på arbejdsmarkedet.

– Det ene er at få flere unge til at søge over i de faglige uddannelser. Men fordi vi har nogle små ungdomsårgange, er det også nødvendigt, at flere ufaglærte vælger at tage en uddannelse. Mange ufaglærte job vil forsvinde de kommende år, og derfor bliver opgaven, at motiverer medarbejdere og virksomheder til uddannelse, fortæller Jens Christian Olsen.

Ifølge Jens Christian Olsen forlader omkring 600-700 mennesker det bornholmske arbejdsmarked hvert år.

Samarbejdsparterne bag undersøgelsen og samarbejdet tæller blandt andet Victor Vask og JENSEN Denmark, DI Bornholm, TEKNIQ, Dansk Byggeri, HORESTA, Det Regionale Arbejdsmarkedsråd for Bornholm, Business Center Bornholm, Jobcenter Bornholm, Uddannelse Bornholm samt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.