90 års fødselar: Jeg er glad og taknemmelig hver dag

90 års fødselar: Jeg er glad og taknemmelig hver dag
– Livet går videre, og jeg er glad og taknemmelig hver dag, fastslår Kaj Grøn før lørdagens 90 års fødselsdag. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 18. JUL 2020 • 13:47
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
18. JUL 2020 • 13:47
– Nu er min blok fuld, siger jeg.

– Jamen, så bliver det spændende at se, hvad du får ud af det, siger Kaj Grøn, da vi tager afsked på den solbeskinnede terrasse i Egeløkken i Rønne, hvor Kaj Grøn har boet siden 1973.

Bornholms Tidendes medarbejder, der er på besøg i anledning af Kaj Grøns 90 års fødselsdag lørdag den 18. juli, kunne sikkert have fyldt endnu en blok, for Kaj Grøn har meget på hjerte, har oplevet meget, både gode og triste begivenheder har sat sig spor. Men Kaj Grøn slår fast:

– Jeg er glad, tilfreds og dybt taknemmelig. Det tænker jeg på hver dag.

Det kniber med balancen, så Kaj Grøn har en stok at støtte sig til. Vi går ud i den fine have (som han har en til at komme og holde). Vi går ud forbi carporten, hvor hans Opel Corsa holder.


Bil og rollator

– Jeg havde en Opel Corsa i 21 år, og jeg købte en ny (den er tre år gammel) i november. Jeg har kørekort, til jeg bliver 102. Til den tid regner jeg ikke med at have brug for kørekort, for så går vi over til førerløse biler...

På bilens bagsæde ligger Kaj Grøns nye, terrængående rollator. Det er en fødselsdagsgave på forhånd fra datteren Helene.

For coronaen satte en stopper for Kaj Grøns sædvanlige rytme med de tre gange fitness, loge og kor spredt ud over de fem hverdage.

– Jeg kører ud i skoven og går en time hver dag, hvis vejret ikke er for slemt. Jeg kunne ikke bare sidde hjemme i lænestolen, og nu kan jeg høre fuglene og følge med i, hvad der ellers sker i naturen.

Aftenerne er næsten i lige så fast skema:

– Jeg ser nyheder i fjernsynet. Så tænder jeg computeren for at se, om der er noget spændende på Facebook eller nogle lokale nyheder, og måske er der nogle regninger, der skal betales. Så går jeg ind og sætter mig i lænestolen og læser – gerne en slægtsroman eller noget historie.


En stor sorg

Og så er der kirken om søndagen. Troen betyder meget for Kaj Grøn og har været med til at hjælpe ham igennem den store sorg, da hans ældste datter, Vibeke Rask Grøn, pludselig døde i juni 2019, 62 år gammel, efter en hjerneblødning.

– Det var et chok, og jeg kommer ikke over det. Det bliver med tiden nemmere at tale om. Det kunne jeg ikke for et halvt år siden. Men indvendig græder jeg mange gange om dagen.

– Min yngste datter, Helene, arbejdede i Rwanda, men vendte hjem tre uger før Vibeke gik væk. Jeg ved ikke, hvordan jeg havde klaret det, hvis ikke Helene havde været her. Jeg havde ikke tænkt mig at skulle holde fødselsdag, men en dag i januar talte Helene og jeg om, at ingen har glæde af, at jeg går og er ked af det. Livet går videre, og vi havde lige set 90 års fødselsdagen i fjernsynet nytårsaften og grinet af den. Vi bliver dog ikke 90, men 75 til fødselsdagsfesten, siger Kaj Grøn.

16 år i Rønne Byråd

Når man bladrer i gamle aviser, dukker Kaj Grøns navn og ansigt op tit og tæt.

Ikke så meget fordi han i 30 år var først kontorleder og siden depotleder for A/S Dansk Shell på distriktskontoret i Rønne. Men som oftest fordi han i fem år var formand for Rønne Handelsstandsforening og derefter i 16 år var medlem af Rønne Byråd, valgt for Det Konservative Folkeparti.

– Jeg er stadig konservativ og har stadig en mening om politik, og det kan ske, at jeg giver den til kende på Facebook.

Kaj Grøn gik på pension allerede som 57-årig, da fusioner betød, at Shell skulle skære ned på bemandingen og derfor tilbød fuld pension til alle på 55 år og derover.

– Jeg gik ned på gymnasiet og fik en aftale om, at jeg kunne tage forskellige fag, blandt andet geologi, tysk og engelsk, hvor jeg fulgte en 3.g-klasse og gik på voksenuddannelsescentret. Jeg var nede at kigge på torvet, da de unge havde fået deres huer på og dansede rundt om springvandet. De råbte: "Kom herop, Kaj"...

Turistguide

Kaj Grøn undlod dog at danse omkring springvandet, men hf- og studentereksamenen i en række fag førte videre til et nyt job:

– Min kone, Britta, der døde i 2008, var guide, og hun manglede altid nogen til at hjælpe med at guide tyske gæster. Så det blev jeg hyret til og havde stor fornøjelse af det i 10 år. Jeg oplevede de første østtyskere komme hertil. De sagde ingenting. De måbede bare over, hvor rige vi var, og hvor godt vi havde det. Da jeg efter murens fald var på cykelture i det gamle DDR, forstod jeg hvorfor.

Kaj Grøn har været på mange cykelture, og han mener at have cyklet på alle bornholmske cykelstier.

– Jeg cyklede i mange år med blinde og svagsynede på tandemcykel. Det var en stor oplevelse. Det var ikke nok at fortælle, at "nu passerer vi en mark". Man skulle også beskrive marken, hvad der voksede på den, og hvordan det så ud. Det var meget lærerigt for mig. Jeg stoppede med at cykle tandem lidt før jeg fyldte 80.
Kaj Grøn

Kaj Grøn kommer oprindelig fra Vejle. Han kom til Bornholm som soldat på Almegårds Kaserne i 1951.

Han blev i 1953 gift med bornholmske Britta Gerlach Rask (død i 2008).

Fik i 1953 arbejde på Margarine-Compagniet MC i Vejle, arbejdede 1956-86 for A/S Dansk Shell i Rønne.

Har haft mange forskellige hverv, blandt andet i Forsvarsbrødreforeningen, Rønne Handelsstandsforening, Bornholms Erhvervsråd, Østkraft, Rønne Menighedsråd, Rønne Byråd (1978-93), Arbejdsmarkedsrådet og Den Danske Frimurerorden på Bornholm.