Leben på Laksetorvet. Foto: Berit Hvassum

Rønne kan heldigvis også noget

Gudhjem byder på et væld af pop op-butikker, på vidunderlige Bokul, på turbåde og på Mester Olufs fantastiske museum.

Svaneke har en atmosfære som ingen andre, Hullehavn og historien om et utroligt lakridseventyr.

I Allinge har man to røgerier og Hammerknuden i baghaven, og i Nexø blomstrer iværksætteriet.

Blandt meget andet.

Og nu er Bornholms hovedstad – ofte udskældt og næsten lige så ofte med rette – Rønne også på vej i en spændende retning. Det kan man tydeligt fornemme, når man færdes i bybilledet og mærker pulsen fra turisterne, som i år synes at være til stede i et hidtil uset omfang.

LEDER

Gudhjem byder på et væld af pop op-butikker, på vidunderlige Bokul, på turbåde og på Mester Olufs fantastiske museum.

Svaneke har en atmosfære som ingen andre, Hullehavn og historien om et utroligt lakridseventyr.

I Allinge har man to røgerier og Hammerknuden i baghaven, og i Nexø blomstrer iværksætteriet.

Blandt meget andet.

Og nu er Bornholms hovedstad – ofte udskældt og næsten lige så ofte med rette – Rønne også på vej i en spændende retning. Det kan man tydeligt fornemme, når man færdes i bybilledet og mærker pulsen fra turisterne, som i år synes at være til stede i et hidtil uset omfang.

Der er virkelig godt gang i byen, og en række gode initiativer fra mange forskellige mennesker – erhvervsdrivende, deres ansatte og frivillige – vidner om, at det faktisk nytter noget at gøre sig umage.

Store Torv er jo nærmest blevet helt hyggeligt med al den livemusik og afslappede stemning, som man oplever i bymidten, og i gågaden ligger gode forretninger på rad og række og lokker – og nyder forhåbentlig godt af den meromsætning, som den øgede turisme giver.

 

Nu er Bornholms hovedstad
– ofte udskældt og næsten lige
så ofte med rette – Rønne også
på vej i en sund retning

 

Laksetorvet er blevet et helt kapitel for sig, og man føler sig nærmest hensat til det centrale Paris med caféborde overalt og et leben uden lige. Skal man i den forbindelse kalde det et minus, at bilerne passerer hen over pladsen med få minutters mellemrum hele dagen? Njah, det skal man nok bare tage med. Det vidner også om aktivitet.

Det er godt, at Rønne kommer med på landkortet. Længe har man ladet stå for meget til og med sin størrelse taget tingene for givet, og det har resulteret i en by, som ud over at være stedvist fin og charmerende også er en sammensætning af dårlige beslutninger – mange taget på uheldige tidspunkter i den byggetekniske udvikling. Så har vi vist ikke sagt for meget.

Ser man bort fra den gamle bydel, så er Rønne jo en noget broget affære at gå på sightseeing i, for hér har man desværre ikke passet lige så godt på sit visuelle udtryk som i eksempelvis æstetikkens højborg, Svaneke.

Kommunens vision med Rønne, som skal udvikles til en bedre og mere sammenhængende helhed, vil forhåbentlig bygge videre på nogle af de gode valg, der er taget på det seneste, og Rønne kan måske en dag bevæge sig op og blive et trækplaster på linje med andre af øens dejlige byer.

Rønne behøver nemlig ikke kun at være byen, som vores turister kommer til, når de enten flyver eller sejler til Bornholm. Den skal også kunne byde på store oplevelser, smukke seværdigheder og helstøbte løsninger – og ikke mindst blive god til at formidle historien om dem.