Guide til din weekend: Tag vandreskoene på

Guide til din weekend: Tag vandreskoene på
Man behøver ikke at være specielt geologisk interesseret for at finde kyststrækningen ved Arnager spændende. Foto: Holger Larsen
| ABONNENT | 18. JUL 2020 • 09:16
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
18. JUL 2020 • 09:16
WEEKEND

Svaneke, Gudhjem, Allinge, Hammershus... Fælles for Bornholms store turistattraktioner er, at her er rigtig mange mennesker i højsæsonen. Men hvis du ikke er vild med store forsamlinger, og måske specielt ikke i denne tid, er der alligevel masser af muligheder for at få gode oplevelser på Bornholm.

Denne uges weekendtips har derfor fokus på nogle af de steder, der ligger lidt udenfor alfarvej.

1.
Jeg gik sidste sommer Bornholm rundt i seks etaper over to uger i juli-august. Det var en kæmpe oplevelse. "Reglen" var at gå så kystnært som muligt. Det var en forunderlig oplevelse at have forladt folkemylderet i for eksempel Gudhjem eller Svaneke og så kort efter at befinde sig mutters alene – i hvert fald for en stund – ude på kyststien.

Måske kan weekenden blive starten på din tur Bornholm rundt. Det kan jo gøres på mange forskellige måder, og ingen er mere rigtige end andre.

2.
Men mindre kan også gøre det. Her følger et par tips til nogle kortere strækninger.

Den vilde nordbornholmske klippekyst bliver tit fremhævet, men faktisk har kyststrækningen hele Bornholm rundt noget at byde på. Tag for eksempel turen til Arnager og gå mod vest (mod Rønne) og oplev de helt specielle geologiske aflejringer i klinten. Du kommer til at gå i en masse flotte småsten. Det bliver noget besværligt. Man kan i stedet for at gå tilbage samme vej, vælge at gå ud til trappen, der går op til lufthavnshegnet og så følge det retur til Arnager.

En anden tur kunne være på vestkysten, hvor man for enden af Glasværksvej, syd for Hasle, finder Kultippen. Et landskab, man ikke finder magen til andre steder på Bornholm – eller måske i det hele taget. Det ligner et månelandskab, goldt og kuperet, skabt i sin tid af overskudsmateriale fra kulgravning.

3.
Men husk indlandsbornholm. Her er også mange perler, som de færreste turister nok oplever. Man kan sagtens køre forbi oppe på landevejen uden at bemærke Præstemosen i Klemensker. Men tag turen ned ad Fabriksvej, hvorfra der en indkørsel til en p-plads, hvor det naturskønne sted med kro og kirke i baggrunden åbenbarer sig.

Det er efterhånden nogle år siden, at Realdania lagde penge i projektet Mulighedernes Land med anlæg af stier med opholdspladser for at skaffe nemmere adgang til naturen. Alligevel er der nok mange udenfor Klemensker, som ikke kender stedet.

Man kan nøjes med at gå en tur rundt om mosen og nyde blandt andet de flotte åkander, og har man kaffekurven med, kan man sætte sig ind i madpakkehuset. Hvis man vil gå en længere tur, er der mulighed for at gå rundt om Klemensker by og få et andet blik på en by, som mange måske bare kører igennem. Samtidig kan man sende Klemenskers "stimænd" en venlig tanke. Det er frivillige, der sørger for, at der er fremkommeligt på stierne.

4.
Bornholms to vandrerforeninger har også indlandsbornholm på programmet søndag. Her kommer man til at gå sammen med mange andre, men alligevel med mulighed for at holde god afstand.

Gangforeningen Bornholm har tur i Svartingedalen, mens Dansk Vandrelaug har en tur ved Kløvedalen og Risen i Østerlars. Her er der også gode folk til at fortælle om områderne.

5.
Det er sæson for både kantareller og blåbær. Så det sidste tip skal være at tage en tur i skoven for at forsyne sig fra naturens skatkammer – og det kan være mange steder på Bornholm. Det kunne for eksempel være i Ølene. Her kan man kombinere med en tur i et af fugletårnene for at se, hvad der rører sig i det store vildtreservat. Eller man kan kigge nærmere på Varperne, som har deres egen dystre historie om tre unge pigers død.

Har man brug for yderligere inspiration – og vil for eksempel læse historien om Varperne – kan man gå ind på Finn Hansens 367ture.dk.