Ny lærer på Svaneke Friskole fik to børn og flyttede til Bornholm i studietiden

Ny lærer på Svaneke Friskole fik to børn og flyttede til Bornholm i studietiden
Ida Flinch. Foto: Mads Ville
| ABONNENT | 17. JUL 2020 • 21:01
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
17. JUL 2020 • 21:01
Dagens navn

Læreruddannelsen – med en flytning til Bornholm og to fødsler undervejs – blev klaret på seks et halvt år. Nu glæder Ida Cæcilie Flinch Kristiansen sig til at komme i gang på Svaneke Friskole.

Du blev i juni færdig som professionsbachelor som lærer fra Københavns Professionshøjskole, Læreruddannelsen Bornholm. Men undervejs i uddannelsen er du flyttet til Bornholm og har også fået to børn. Hvordan har du fået det til at gå op?

– Jeg har været seks et halvt år om at tage uddannelsen, som normalt tager fire år. Det har været lidt af et puslespil at stykke min uddannelsesplan sammen. Jeg har musik som et af mine linjefag, og der gik jeg til undervisning, mens jeg var på barsel. Man accepterede heldigvis, at jeg tog min baby med.

– Jeg er også billedkunstlærer, og jeg rejste i en periode til København en gang om ugen for at modtage undervisning i faget. Det var for egen regning, fordi man selv skal betale, når man vælger et fag, som skolen ikke udbyder.

– I slutningen af uddannelsen havde jeg tid ved siden af til at arbejde, og jeg var på Svartingedal Skole i Hasle efter coronaåbningen.

Har du fået job?

– Jeg starter på Svaneke Friskole til august. Jeg skal være klasselærer for 5. klasse. Det er dejligt med en skole, der prioriterer morgensang, musik og kreativitet. Jeg skrev bachelor om morgensang, så man må sige, at det er lige mig. Jeg skal undervise i mine linjefag dansk, musik og billedkunst og nogle andre fag.

Hvordan er du endt på Bornholm?

– Jeg er fra Roskilde, og min mand er fra Lolland. Vi har ingen umiddelbar tilknytning til Bornholm. Vi ville gerne bo på en ø. Jeg har rødder på Samsø, så den mulighed undersøgte vi. Vi overvejede Langeland og Ærø. Så var der også en stilling på Bornholm, som min mand søgte. Så blev han kaldt til samtale, og vi tog herover og boede hos et vennepar i et par dage. Men min mand fik ikke jobbet. Så var han på Jobnet og så, at der var et job hos Espersen. Det job fik han og startede allerede ugen efter.

– Vi flyttede til Bornholm i 2015. Jeg var gravid og var i gang med læreruddannelsen, som jeg var startet på i Roskilde. Vi startede med at bo til leje i Hasle, indtil vi fandt vores gård i Rutsker.

Hvorfor ville I gerne flytte til en ø?

– En ø er et godt samfund, fordi man er gode til at hjælpe hinanden. Der er for eksempel god mening i at bevare det lokale mejeri og være selvforsynende på forskellige områder. Vi bliver jo hårdt ramt, når søkablet falder ud. Jeg synes, det er tiltalende at have en cirkulær afhængighed.

Har Bornholm levet op til forventningerne?

– Det synes jeg. Der er altid plads til forbedringer. Men det er også det, vi gerne vil bidrage med i forhold til at være aktive i Foreningen Øko Bornholm, at være med til at igangsætte initiativer. Vi dyrker vores egen jord regenerativt og har fokus på, at vi i hvert fald ikke ødelægger jorden der, hvor vi bor. Vi har en stor køkkenhave og kan spise vores egen mad . Det er dejligt med plads, tid og økonomi til det.

– Vi har lavet en æbleplantage, hvor min mand hygger sig med at producere cider, og vi har gæs, høns og ænder.

Hvad laver du ellers i din fritid?

– Jeg kan lide at synge i kor og var lige inden coronaen startet i Olsker Elsker Kor. Men ellers har jeg mest fokus på, at jeg har små børn. Jeg glæder mig til at få mere tid til måske at spille noget teater.
 

Ida Cæcilie Flinch Kristiansen

29 år.

Bor i Rutsker, ved Svartingedalen.

Gift med Mads Ville (funktionær hos Espersen i Hasle, arbejder blandt andet med miljøcertificeringer.).

De har børnene Thyra fem år (lige om lidt) og Eskild tre år.