Coronapressemøde den 12. marts. Foto: Jacob Jepsen

Fik kommunens ansatte ulovlig mundkurv på?

Præcis hvad sagde Bornholms Regionskommune til medarbejderne, da TV2/Bornholm den 12. marts forgæves forsøgte at få dem til stille op i et spørgeprogram om corona-situationen? Signalerede kommunen, at de ansatte under ingen omstændigheder måtte deltage, hverken som ansatte eller som privatpersoner? Eller var det helt tydeligt, at det kun var som ansatte, kommunen ikke ønskede de deltog og udtalte sig?

De spørgsmål står ubesvarede, selv om Bornholms Tidende har bedt centerchef Claus Munk om at fremlægge kommunens kommunikation. Og sikkert er det, at ingen stillede op. Og at programmet blev aflyst.

LEDER

Præcis hvad sagde Bornholms Regionskommune til medarbejderne, da TV2/Bornholm den 12. marts forgæves forsøgte at få dem til stille op i et spørgeprogram om corona-situationen? Signalerede kommunen, at de ansatte under ingen omstændigheder måtte deltage, hverken som ansatte eller som privatpersoner? Eller var det helt tydeligt, at det kun var som ansatte, kommunen ikke ønskede de deltog og udtalte sig?

De spørgsmål står ubesvarede, selv om Bornholms Tidende har bedt centerchef Claus Munk om at fremlægge kommunens kommunikation. Og sikkert er det, at ingen stillede op. Og at programmet blev aflyst.

TV2/Bornholm har udtalt, at ”vi havde gode mennesker fra det bornholmske skolesystem, som skulle fortælle, hvordan man skal tale med sine børn om coronavirus. Også dette blev forhindret.”

Og Bornholms Regionskommune har tidligere forklaret, at ”vi fra kommunens side takkede nej til at deltage med vores fagfolk i ét specifikt, direkte sendt TV 2 Bornholm spørgeprogram.”

Men har medarbejderne også kunnet tolke det som et indgreb i deres ytringsfrihed som privatpersoner? Er de blevet skræmt fra at deltage?

Det kan ikke afvises. Bornholms Regionskommune fortryder i dag ihvertfald dele af den samlede kommunikation over for medarbejderne. Claus Munk siger til Bornholms Tidende, at kommunens kommunikation ikke var tydelig nok i det forløb, hvor kommunen tilkendegav, at ansatte ikke måtte udtale sig i programmet.

– Hvis jeg skal reflektere over tingene, så skulle vi klart have forklaret kommunens medarbejdere, hvad man som offentligt ansat gerne må, lyder det fra Claus Munk over for Bornholms Tidende. For når man ikke gør det, konkluderer han:

– Så kan man jo som ansat godt stå tilbage med tvivlen om hvad reglerne er, og derved måske ikke vide, at man altid godt må udtale sig som privatperson, fortsætter Claus Munk.

 

Offentligt ansatte har en
grundlovssikret ytringsfrihed
til at udtale sig på egne vegne

 

Det kan være en ganske alvorlig indrømmelse, der falder her. Kommunen erkender, at de ansatte godt kan være kommet i tvivl om, hvorvidt de som offentligt ansatte overhovedet måtte udtale sig på egne vegne.

For som jurist og offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen – der også er forskningschef emeritus fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole – siger, så kan kommunen som arbejdsgiver ikke tage ytringsfriheden fra offentligt ansatte.

– Offentligt ansatte har en grundlovssikret ytringsfrihed til at udtale sig på egne vegne. Ledelsen kan derimod bestemme hvem, der må udtale sig på myndighedens vegne, forklarer Oluf Jørgensen til Bornholms Tidende.

Det er fint, at Bornholms Regionskommune har reflekteret over forløbet og erkender, at der skulle have været kommunikeret tydeligere. Men det er alvorligt, at den mistanke overhovedet kan opstå, at kommunen – bevidst eller ubevist – har sikret, at TV2/Bornholm ikke kunne gennemføre programmet med kilder ansat ved kommunen.

Lad os få den sag oplyst helt. Hurtigt.