'Vi har Danmarks bedste legeplads'

'Vi har Danmarks bedste legeplads'
Lone Schræddergaard Hansen fra Nexø er formand for den frivillige forening Bornholms Middelaldercenters Vennekreds. Foto: Jens-Erik Larsen.
| ABONNENT | 15. JUL 2020 • 20:20
| ABONNENT
15. JUL 2020 • 20:20
Dagens navn

Lone Schræddergaard Hansen fra Nexø er formand for den frivillige forening Bornholms Middelaldercenters Vennekreds. Hun er 53 år og har været gift med Lars i 22 år.

Sammen har parret to døtre, der i dag er 18 og 21 år. Derudover har Lone to bonusbørn på 29 og 31 år. I denne uge er der middelaldertræf på Bornholms Middelaldercenter, hvor man kan finde Lone i et af teltene på pladsen.

Hvorfor blev du formand i Bornholms Middelaldercenters Vennekreds?

– Der har altid været frivillige på Bornholms Middelaldercenter, helt tilbage fra starten af centret i Østerlars i 1996. I tidens løb har de frivillige både været tilknyttet direkte til centret, og der har også været en forening før den vi har nu.

I 2014 syntes en gruppe af de frivillige, at der var behov for, at vi skulle være en selvstændig forening igen, hvor vi både kunne være en støttegruppe for centret og samtidig have vores egne foreningsaktiviteter, som kurser, foredrag og medlemsdage, så vi stiftede Støtteforeningen Bornholms Middelaldercenters Vennekreds, som er vores, lidt lange, men officielle navn.

Til daglig kalder vi os bare Vennekredsen. Jeg har selv været frivillig på middelalcentret i cirka 13 år, og det har altid været et dejligt sted at komme. I starten kom vi her for børnenes skyld. Det er et fantastisk sted for børn, men nu er vi blevet hængende, fordi det bare er et rart sted at være, og vi har fået en masse gode venner. I 2014 havde jeg været ansat som projektleder på centret, hvor jeg blandt andet var koordinator og kontaktperson for de frivillige. Da min projektansættelse sluttede, synes jeg, vi havde fået et rigtig godt samarbejde mellem centret og de frivillige op at stå, og det ville være super ærgerligt at slippe. Både fordi det var et spændende arbejde, og fordi jeg var kommet til at holde af de mennesker, jeg arbejdede sammen med, både de ansatte og de frivillige.

Så til den stiftende generalforsamling valgte jeg at stille op til formandsposten og var så heldig at blive valgt. Der var ingen modkandidater.

Hvad er det ved middelalderen, der fascinerer dig?

– Det, der har min interesse, er fællesskabet i vores forening kombineret med muligheden for at bygge vores fælles historiske interesse ind i den fantastiske ramme på Bornholms Middelaldercenter. Det er en helt unik mulighed, vi har her på Bornholm, for at udleve historien og illustrere et tidsbillede i et bud på autentiske omgivelser. Vi plejer at sige, at vi har Danmarks bedste legeplads.

Hvordan er det at være en del af middelaldertræffet?

– Det er helt fantastisk at være til middelaldertræf. Det er et stort fællesskab, hvor venner fra nær og fjern mødes og hygger sig sammen i en hel uge uden dagligdagens stress og jag. Vi bor i vores middelaldertelte og laver mad over bål og lever i det hele taget lidt mere enkelt, end de fleste gør til daglig. Mange har et håndværk, de formidler, når de er her. Og interessen og respekten for hinandens arbejde er også en stor del af det. Der udveksles idéer og erfaringer, og man viser sit arbejde frem både til de andre træfdeltagere og til gæsterne. Det er meget tilfredsstillende at producere noget fra bunden, som man rent faktisk bruger i sin dagligdag. Det være sig tøjet eller skoene, vi går i, eller den tallerken og det bestik, vi bruger, når vi spiser vores mad.

Hvad laver du ved siden af dit frivillige arbejde i Bornholms Middelaldercenter?

– Til daglig arbejder jeg med løn og regnskab hos BHS Logistics i Rønne, så det er jo noget helt, helt andet. Men det er nok det, der er så godt, at man har en hverdag og en hobby, der adskiller sig fra hinanden.

Hvad er din favorit oplevelse på middelaldercentret? Og hvorfor?

– Min favorit oplevelse på middelaldercentret må være menneskene og alle de gode historier. Alle der er heroppe har en historie. De ansatte formidlere ved en masse om middelalderen som tidsperiode. De kan fortælle om arkæologiske fund fra middelalderen, og de kan fortælle en masse om alle de fine bygninger, der er på centret. Der er knyttet en historie til alt, og næsten hver en lille bygningsdel har sin egen historie om, hvor originalen stammer fra.

– Hvis jeg skal vælge en enkelt eller to favoritoplevelser på centret, må det første være de sjove uldgrise med deres krøllede pels, der ligner fårepels. De er virkelig søde. Og det andet er kanonaffyringen, hvor guiderne fortæller om kanoner og andre våben fra middelalderen, og det hele afsluttes med et ordentligt brag fra kanonen. Det er også altid sjovt, og det er aldrig den helt samme historie, man får fra gang til gang. Der er altid en ny drejning på historien. Det er meget underholdende og lærerigt.