Trods konkurrencen fra fri teltning i Blykobbe Plantage melder Rønne Strand Camping om fuldt hus i både denne uge og i næste uge. Foto: Jens-Erik Larsen

Campingplads skifter navn og dropper bemandet reception

Der er sket en del ændringer på Rønnes nordligste campingplads op til denne sæson.

Udover at skifte navn fra Nordskovens Camping til Rønne Strand Camping har man også valgt at droppe den bemandede reception/kiosk og i stedet erstattet den med en skærm, hvor man selv kan checke ind på pladsen. Det fortæller medejer af campingpladsen Kim Sørensen til Bornholms Tidende.

– Det foregår nøjagtig på samme måde som på færgen, hvor folk selv checker sig ind. Og så har vi en pladsmand, der kan hjælpe gæsterne med at finde en plads, eller hvis de skulle have nogle spørgsmål. Nu er det jo et forholdsvist nyt system, så derfor kan der også godt være nogle små børnesygdomme, og derfor er han derude og kan hjælpe folk, siger Kim Sørensen, der blankt erkender, at man har valgt at spare receptionisten væk for at spare penge.

– Det er helt klart et omkostningsspørgsmål. Vores omkostning til husleje var blevet så stor nu, at vi var nødt til at foretage os et eller andet, for at det overhovedet er rentabelt. Og så besluttede vi at lave den bemandingsfri, for så sparer vi en hel del lønkroner.

Medejer af Rønne Strand Camping Kim Sørensen føler at både Naturstyrelsen og Bornholms Regionskommune udøver unfair konkurrence over for øens campingpladser ved at tilbyde fri teltning og mulighed for at autocampere kan campere på havne. Arkivfoto: Allan Rieck

Øget konkurrence fra fri teltning

En anden årsag til tiltaget er, at Rønne Strand Camping oplever en øget konkurrence om de gæster, der kommer til Bornholm for at overnatte i telt.

Konkurrencen kommer dog ikke fra andre campingpladser, men snarere fra de forbedrede muligheder der er kommet for at overnatte gratis i telt i nogle af de statsejede skove på øen. Op til denne sæson gjorde Naturstyrelsen det eksempelvis muligt at lave fri teltning i Blykobbe Plantage, som blandt andet omfatter Nordskoven, som grænser direkte op til campingpladsen.

Derudover har Bornholms Regionskommune påbegyndt en forsøgsordning, hvor autocampere kan holde på tre af de bornholmske havne – Nørrekås Lystbådehavn i Rønne, Hasle Havn og Tejn Havn – til takster, der svarer til campingpladsernes.

– Så vi er udsat for en voldsom konkurrence. Det er jo vores kunder, som man går ind og snupper. Og det sker jo faktisk på nogle helt anderledes vilkår, end vi har. Vi skal lave toiletter og en masse ting for at få lov til at have gæster, hvorimod de krav slet ikke gælder for Naturstyrelsen eller havnene. De kan bare åbne. Og når de kan gøre teltningen gratis, så er vi jo samtidig nødt til at holde billetpriserne så langt nede, som overhovedet muligt, for at vi kan være konkurrencedygtige, og det betyder jo så samtidigt, at vi er nødt til at holde omkostningerne nede ved for eksempel at spare receptionen væk. Vi har ikke andre muligheder, siger Kim Sørensen.

På grund af behov for at nedbringe omkostningerne er receptionen på Rønne Strand Camping op til denne sæson blevet sparet væk til fordel for en skærm, hvor gæsterne selv kan checke ind. Arkivfoto: Allan Rieck

Udvalgsformand afviser kritikken

Det har ikke været muligt at få en kommentar på kritikken fra miljøminister Lea Wermelin, som står bag de udvidede muligheder for fri teltning, da hun holder ferie.

Til gengæld har det været muligt at få en kommentar fra skovrider Søren Friese fra Naturstyrelsen Bornholm, der afviser, at fri teltning er en konkurrent til ferie på en campingplads.

– Vi mener ikke, at vi konkurrerer med hinanden, for det er ifølge vores opfattelse to forskellige produkter, vi tilbyder, siger Søren Friese.

– Vores segment er dem, der godt kan lide at være i naturen under primitive forhold, og som ikke bliver på det samme sted hele tiden, mens campingpladser tiltrækker gæster, der gerne vil have toiletforhold, bad, køkken, og hvor man kan være der i en længere periode, siger Søren Friese og peger på, at reglerne for fri teltning siger, at man kun må overnatte samme sted i én nat, og at man højst må slå to telte op samme sted, og at det maksimalt må være tre-personers telte.

Skovrideren tror endvidere, at muligheden for fri teltning på sigt kan blive en fordel for campingpladserne.

– For måske kan fri teltning endda være med til at øge den generelle interessere for camping, hvilket kan smitte af på campingpladserne, siger han.

Kommunalbestyrelsesmedlem Leif Olsen (F), som er formand for Natur- og Miljøudvalget i Bornholms Regionskommune, som tilbage i maj besluttede at lave en to-årig forsøgsordning, hvor et begrænset antal autocampere mod betaling kan holde på tre af øens havne, afviser også fuldstændig kritikken fra Rønne Strand Camping.

– Det, som man skal være opmærksom på, er, at autocampere i høj grad har camperet på havnene før. Det har de gjort i nogle år. Nu bestemmer vi bare, hvor de må parkere, og at de ligesom lystbådene er med til at betale for den service, som de modtager, siger han.

– Så indvendingen om, at det skulle være stærkt konkurrenceforvridende overfor campingpladserne, det kan jeg ikke se har nogen som helst form for validitet overhovedet. Til dels er det nu ikke længere gratis at parkere på havnene, det må jo faktisk forbedre konkurrencesituationen på campingpladserne, og dels er der tale om et meget lille antal pladser, lyder det fra udvalgsformanden.

Udsolgt trods større konkurrence

Noget tyder da også på, at det ikke er helt umuligt for Rønne Strand Camping at tiltrække gæster til trods for konkurrencen fra fri teltning i statsskovene og muligheden for at stille sin autocamper på tre af de kommunale havne.

Lige i øjeblikket melder Kim Sørensen nemlig fuldstændig udsolgt.

– Det har været lige så mærkelig en sæson som for alle andre campingpladser på Bornholm i år. Rønne Strand Camping havde lukket indtil midten af juni måned, fordi der ikke var nogen kunder overhovedet. Men nu har vi fuldt hus derinde, og vi tør ikke lukke flere kunder ind hverken her i uge 29 eller i uge 30, siger han og forklarer, at man på campingpladsen er nødt til at være lidt forsigtig med ikke at lukke for mange ind, da campingpladsen er unummeret, hvilket betyder, at man aldrig helt ved, hvor mange der er plads til, da det kommer an på, hvordan gæsterne ligger på pladsen.

Kim Sørensen fortæller, at det især er polakker, cykelturister og vandrere, der vil gå Bornholm rundt, der besøger campingpladsen.

– Der plejer især at være mange polakkere, fordi de kan godt lide at være i nærheden af en by. Derfor var vi jo lidt bekymret, fordi der er kommet færre af dem til Bornholm, end der plejer på grund af corona. Men det er så heldigvis blevet fyldt op af danskere, siger han.

Campingpladsen tiltrækker vel også dem, der vil campere lidt mere budgetvenligt?

– Ja, den er jo billigere, og det er et bevidst valg, vi har taget. Men der er også noget til dem, der vil have komfort, for vi har 30 hytter på campingpladsen, og de er også fuldt udsolgt lige nu.