Ny fiskebar vil gøre konserves til gourmetmad

Ny fiskebar vil gøre konserves til gourmetmad
Fangsts varesortiment blandt byder andet på brislinger, sardiner, laks og muslinger, der er røget og konserveret i rapsolie fra Lehnsgaard. Produktionen af laks og muslinger foregår på Fyn, mens brislingerne bliver røget på fabrik i Letland. Foto: Klaus Holsting
| ABONNENT | 13. JUL 2020 • 14:00
Af:
marie-hofman
| ABONNENT
13. JUL 2020 • 14:00
ERHVERV

Ordene gourmet og fiskekonserves hører man ikke ofte slynget sammen i en sætning. Men det vil Fangst, en ny fiskebar og -butik på Gudhjem Havn, nu lave om på.

Lørdag kunne baren åbne slå dørene op til åbningsreception af butikken, der har til huse i det lille fiskeskur ved siden af glasrøgeriet.

Her er den lokale Svaneke-arkitekt Sean Claxton gået sammen med den københavnske fiskeproducent Martin Bregnballe i tanken om at få gourmet-fiskekonserves på landkortet.

Ideen startede da Sean Claxton overtog fiskerskuret, fortæller han. Her vakte historien om de bornholmske brislinger hans interesse.

– Den tidligere ejer, den lokale Gudhjem fisker Gert Jespersen, kunne fortælle meget om brislingen. Det er en skidtfisk, der i dag ikke bliver brugt til det store - på trods af at den egentlig har stort potentiale som fødevare. Det synes jeg var spændende, så jeg kontaktede Martin, siger Sean Claxton.

De tog gik for et par måneder siden sammen i et samarbejde om at producere fiskekonserves under navnet Fangst.

Og ideen om en fiskebar med konserves, hvor man kan nyde både en anretning med produktet eller købe det med hjem, er inspireret af Sydeuropa, fortæller Martin Bregnballe.

– Særligt i Sydeuropa i lande som Portugal og Spanien, der findes masse af barer med konserves og er opdyrket en hel anden kultur omkring det. Når folk tænker konserves her i Danmark, tænker mange nok makrel i tomat, men vi har så mange fine fisk og skaldyr her nordpå, så man kan sagtens gøre mere ud af det, siger Martin Bregnballe.


En bæredygtig vinkel

Og selvom gourmet er overskriften, er der også en bæredygtig vinkel i konceptet, forklarer Martin Bregnballe.

– I dag bliver der stadig landet mange brislinger, hvor det meste bliver brugt til dyrefoder. Men undersøgelser viser, at hvis vi spiste de småfisk selv, så kunne vi dække hele Danmarks proteinbehov.

Samtidig kan fiskekonserves holde sig i flere år, så madspilden er meget lille, fortæller Martin Bregnballe.

De to kompagnoner planlægger at holde Fangst åben til september. I år bliver konceptet på testbasis, men der er planer om at udvide til næste år, fortæller Sean Claxton.

– Hvis vi kommer godt fra start, vil vi til næste år kigge på at udvide herude, hvor vi blandt andet har idé om en sauna, siger Sean Claxton.