Eggs Benedict med røget havørred.

En farverig hyldest til Bornholms natur

BOG

”Bornholm er bare noget helt særligt – ikke mindst set fra et lystfiskeperspektiv. Bornholm har sine helt egne stammer af store, vilde, blanke selvproducerende havørreder.

Det er som om de lige kan blive lidt tykkere, blankere og flottere derovre – udtrykket ”bornholmergris” har i min ordbog intet med svin og flæskesteg at gøre, nej, det er det ultimative drøn af en tyk, blank bornholmsk havørred på fem kilo eller større.”

Det fortæller en begejstret Gordon P. Henriksen i bogen ”Et liv i fisk”, der udkom på Gads Forlag, mens corona-krisen var på sit højeste. Et helt kapitel i bogen er helliget Bornholm – med beskrivelser af inspirerende fisketure på øen.

Så meget på en gang

”Jeg har stadig en rigtig bornholmergris til gode, men jeg kommer troligt hver vinter med store forventninger, og selv om klippeøen ikke har givet mig sådan en endnu, giver den mig så meget andet, gang på gang.”

”Den bornholmske natur er noget af det mest storslåede, og øens kyster er noget af det vildeste, vi har herhjemme,” lovpriser forfatteren og beskriver begejstret øens omskiftelige natur:

”I løbet af en dag kan man kravle rundt på Døndalens enorme sten og derefter at kaste løs fra Hammerens hakkede klippeskær og så videre til sydkysten mange rev, hvor sand, bølger og klipper mødes.”

Forfatteren med sin bornholmske rygemakker Jan Gildam.

Vinterfiskeri

Hver gang forfatteren er på øen, finder han nye fiskepladser, og dem, han kender fra tidligere, viser sig altid fra en ny side i det omskiftelige vintervejr. Og så er der hyggen og menneskene.

”Bornholm har en charme, der gør, at man får lyst til at komme igen og igen. Ikke mindst om vinteren hvor øen klædt i is, sne og kulde er så rå og skøn, som noget kan blive,” lovpriser Gordon P. Henriksen.

Ifølge forfatteren er vinterfiskeri er en sandt antidepressiv. Ikke kun giver det at trodse elementerne praktisk mening i forhold til fiskeriet. Men også i sindet. I den kolde og mørke tid er kysternes åbne vidder ligefrem lysterapi i sin naturligste form.

Pølser på stranden

Og har man fanget en havørred, som grilles hjemme i køkkenet, så får man et ordentligt skud omega 3-fedtsyrer, som blandt sine mange andre gode sundhedsvirkninger også tjener til at påvirke depression.

Men det hele er trods alt ikke fisk. Efter et besøg hos Hallegaardsslagteren skal der f. eks. grilles nogle gode bornholmske pølser ude på kysten med bornholmsk sennep.

”Der skal fyres op i et lille hyggebål ude på kystpladserne, hvor cowboykaffen bobler i kedlen og luner indvendigt, mens røgdunsten fra bålet sætter sig i fiskehuen.”

 

Bornholmsk honningsyp til at varme sig på.

 

 

Stor og flot bog om lystfiskeri, naturglæder og fiskeretter

Udtrykket ”at noget går i fisk” signalerer åbenbart ikke altid, at tingene går skidt. Når ”Et liv i fisk” er titlen på en ny, stor og flot bog drejer talemåden sig tværtimod om overmåde inspirerende begreber.

Bogens 240 rigt illustrerede sider er en hyldest til lystfiskerliv på alle niveauer. Ikke præcis selve fiskeriet, men mere om hvorfor man fisker: fællesskab, kammeratskab, mental sundhed, ro og fordybelse. Og om de friskeste råvarer til spisebordet.

Forfatteren – en af Danmarks kendteste lystfiskere og -formidlere, Gordon P. Henriksen, erklærer smittende, at lystfiskeri har givet ham store eventyr og oplevelser, de bedste fiskekammerater – og nærvær med andre mennesker, naturen og sig selv.

I bogen finder man inspiration til fiskeeventyr rundt omkring i Danmark ved fjorde og kyster, på søer og åer – og ikke mindst på Bornholm – samt en masse appetitvækkende opskrifter til felten eller køkkenet.

Størstedelen er af opskrifterne er forfatterens egne, men flere af hans fiskekammerater, blandt andre kokkene Simon Jul, Thomas Rode og Francis Cardenau, byder også ind.

Så glad er Henriksen for øen, at han ligefrem messer ”Bornholm, Bornholm, Bornholm…” og fastslår, at en fisketur til Bornholm hvert år i årets første måneder – ”med et stort slæng af fisketosser” – er en fast tradition.

Klippeøen kalder.

Forfatteren animerer ikke blot til flere fisketure: ”De skal nydes fuldt ud, i godt selskab – sammen med dine bedste venner og dine allernærmeste. Og de skal nydes i dit eget, ensomme selskab, og dermed måske give dig mulighed for at komme dine egne tanker og dit inderste væsen lidt nærmere.”

”For det kan lystfiskeri nemlig også. Og så drømmer jeg om at give dine fisketure endnu mere mening ved også at inspirere til alle de vidunderlige ting du kan gøre med fisken, når du kommer hjem med den.”

For de endnu ikke omvendte kan det måske være på sin plads at oplyse, at Gordon P. Henriksen er foredragsholder og skribent og vel især kendt som vært for radioradioprogrammet ”Fisketegn” og tv-programmet ”Storrygeren”.

Henriksen er selvsagt fortaler for et bæredygtigt lystfiskeri, hvor lystfiskeren og lystfiskeriet skal bevare sin respekt for fiskebestande og -lokaliteter med henblik på fremtiden.

Bogens mange flotte billeder af såvel natur som kulinaria er leveret af Columbus Leth, der er en af landets førende madfotografer og har modtaget flere priser for sine smukke kogebøger. Og så er han passioneret lystfisker.